Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξανά στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο νόμος για την ευθανασία που δίχασε την Πορτογαλία – Παρενέβη ο Πρόεδρος

Ξανά στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο νόμος για την ευθανασία που δίχασε την Πορτογαλία – Παρενέβη ο Πρόεδρος
Η πλέον ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας θα πρέπει επομένως να αποφανθεί επί της νέας έκδοσης ενός κειμένου που είχε απορρίψει τον Μάρτιο του 2021
Ο Πορτογάλος πρόεδρος, ο συντηρητικός Marcelo Rebelo de Sousa ανακοίνωσε την Τετάρτη (4/1/2023) ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου αυτό να αναλύσει τον νόμο που επιτρέπει την ευθανασία, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από την αριστερή πλειοψηφία του κοινοβουλίου.
Η πλέον ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας θα πρέπει επομένως να αποφανθεί επί της νέας έκδοσης ενός κειμένου που είχε απορρίψει τον Μάρτιο του 2021, κρίνοντας τότε ότι ο νόμος που διέπει τον «ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο» χρησιμοποιούσε όρους που ήταν πολύ ανακριβείς.
Το κοινοβούλιο ψήφισε στις 9 Δεκεμβρίου 2022 νόμο που θα τοποθετούσε την Πορτογαλία ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την ευθανασία, μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θα σταλεί πίσω στη Βουλή για να επαναδιατυπωθεί.
Στην αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος θα μπορεί εντούτοις να ασκήσει το veto του, παρότι αυτό θα ξεπεραστεί με μια δεύτερη ψηφοφορία των βουλευτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης