Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιδού ποιος επιζητά την κλιμάκωση – ΝΑΤΟ: Η αποστολή σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη

Ιδού ποιος επιζητά την κλιμάκωση – ΝΑΤΟ: Η αποστολή σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη
Ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έκρινε απαραίτητη περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, αφού, κατά τη γνώμη του, «τα όπλα είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη»
Σχετικά Άρθρα
Σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση αποσκοπεί το ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.
Ο επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έκρινε απαραίτητη περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, αφού, κατά τη γνώμη του, «τα όπλα είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη».
Μιλώντας την Πέμπτη 5/1/2023 στο ετήσιο συνέδριο της Νορβηγικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων στο Όσλο, τόνισε πως «τα όπλα είναι στην πραγματικότητα ο δρόμος προς την ειρήνη».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες του ΝΑΤΟ να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα και ζήτησε επίσης «να αφαιρέσουμε την εξάρτηση από αυταρχικά καθεστώτα και να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μαζί».
Δεν είναι η πρώτη φορά.
Ο Stoltenberg έχει κάνει παρόμοιες δηλώσεις στο παρελθόν.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, είχε πει ότι η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ο συντομότερος δρόμος για την ειρήνη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της στην ουκρανική σύγκρουση».
Είχε τονίσει επίσης ότι θεωρεί απολύτως νόμιμες τις ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι ΗΠΑ ηγούνται της κλιμάκωσης


Πριν από αυτό, στις 22 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken είχε εκφράσει παρόμοια άποψη.
Είχε πει ότι η προμήθεια όπλων στο Κίεβο αυξάνει τις πιθανότητες διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.
«Μέχρι η Ρωσία να αλλάξει πορεία, ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν οι πιθανότητες ειρήνης είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την Ουκρανία», είχε σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι δυτικές χώρες άρχισαν να εξοπλίζουν πιο ενεργά την Ουκρανία στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιεί η Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 για την προστασία του Donbass, εναντίον του οποίου το Κίεβο διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από το 2014.

Στον χορό και η Γαλλία με τα AMX-10 RC και την έξυπνη οβίδα

Μόλις στις 4/1/2023 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοίνωσε πως θα παραδώσει στην Ουκρανία τα ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής, AMX-10 RC.
Ta AMX-10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως εύκολα μετακινούμενα. Στον γαλλικό στρατό ξηράς, το σύστημα αυτό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar.

Εξάλλου οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν οβίδες πυροβολικού Bonus εναντίον ρωσικών στρατευμάτων στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Το Bonus είναι μία οβίδα που εκτοξεύεται από το πυροβολικό και μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε τεθωρακισμένο όχημα.
Συμβατό με την πλειονότητα των υπαρχόντων πυροβόλων πυροβολικού, το Bonus λειτουργεί όπως ένα συμβατικό βλήμα.

Όταν εκτοξεύεται από οποιοδήποτε σύστημα πυροβολικού 155 χιλιοστών, η οβίδα bonus διαχωρίζεται για να αναπτύξει δύο πυρομαχικά με αισθητήρα που στη συνέχεια αναζητούν στόχους εντός ενός δεδομένου αποτυπώματος, έως και 32.000 τετραγωνικών μέτρων.
Μετά την απελευθέρωση του υποπυρομαχικού ανοίγει δύο πτερύγια.
Κατά την κάθοδο, το υποπυρομαχικό περιστρέφεται, σαρώνοντας την περιοχή από κάτω με αισθητήρες υπερύθρων πολλαπλών συχνοτήτων και LiDAR [απεικόνιση, ανίχνευση και εμβέλεια λέιζερ] που συγκρίνει τα ανιχνευμένα οχήματα με μια προγραμματιζόμενη βάση δεδομένων στόχων.
Όταν εκτοξεύεται από κάννη 52 χιλιοστών, μία οβίδα Bonus μπορεί να ταξιδέψει έως και 35 χιλιόμετρα πριν απελευθερώσει τα υποπυρομαχικά του. Κάθε υποπυρομαχικό είναι οπλισμένο με μια κεφαλή διείσδυσης που είναι αποτελεσματική ενάντια στα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης όπως τα κύρια άρματα μάχης.

Ρωσική αποτροπή
 
Η Μόσχα, αντίθετα, έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι δυτικές χώρες, προμηθεύοντας πολυάριθμα όπλα στο Κίεβο, απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση και παρασύρονται και οι ίδιες σε αυτήν.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι αντίθετες, στην πραγματικότητα, σε ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ.
Έτσι, στις 27 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov είχε επισημάνει ότι οι δυτικές χώρες ενισχύουν σκόπιμα το καθεστώς του Κιέβου με τα πιο σύγχρονα όπλα για να επιδεινώσουν τη φύση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και να την παρασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την καταστροφική σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης