Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αινιγματική η Αλβανία: Δεν απειλούμαστε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα - Η αγορά αεροσκαφών Bayraktar και η Τουρκία

Αινιγματική η Αλβανία: Δεν απειλούμαστε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα - Η αγορά αεροσκαφών Bayraktar και η Τουρκία
Φουντώνουν, όπως φαίνεται, ο «αλυτρωτισμός» και οι αναθεωρητικές ιδέες στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες
Την ώρα που τα Βαλκάνια είναι ομολογουμένως ένα καζάνι που βράζει λόγω της εύφλεκτης κατάστασης που επικρατεί στο Κόσοβο, αινιγματική εμφανίζεται και η Αλβανία με δηλώσεις επισήμων της μετά την αγορά Bayraktar από την Τουρκία και τις συναλλαγές με την Άγκυρα.
“Η Αλβανία δεν απειλείται επί του παρόντος, αλλά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Niko Pelesi, αναφερόμενος στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar
«Δεν υπάρχει κανένα σήμα ανησυχίας για οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή στρατιωτικής σύγκρουσης για τη χώρα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης λόγω του γεωπολιτικού σοκ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφασίσαμε να εξοπλίσουμε την αεροπορία μας με μια σύγχρονη και εξαιρετικά αποδοτική ικανότητα», δήλωσε ο ίδιος στα αλβανικά ΜΜΕ.
Όπως τόνισε, η Αλβανία είναι ένα πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, της μεγαλύτερης πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας στον κόσμο και ότι η Αλβανία δεν απειλείται επί του παρόντος.
Τα σχόλιά του απηχούσαν εκείνα του πρωθυπουργού  Edi Rama όταν υπογράφηκε η συμφωνία για το drone στις 21 Δεκεμβρίου.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι τα τουρκικής κατασκευής εναέρια οχήματα ήταν εξοπλισμένα και έτοιμα να πολεμήσουν, «κάτι που ελπίζω να μην συμβεί ποτέ», ανέφερε ο ίδιος.
Τα drones θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παρακολούθηση της επικράτειας της χώρας για καλλιέργεια ναρκωτικών, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και μετανάστευση.
Επίσης, μέρος της συμφωνίας είναι η εκπαίδευση 30 μελών του αλβανικού στρατού στον τρόπο χειρισμού των drones.
Τα αλβανικά Bayraktar θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση Kucova, η οποία πρόκειται να γίνει βάση επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αφού από εκεί θα εκτελούνται αποστολές εναέριου εφοδιασμού, υποστήριξης, επιμελητείας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.
«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο εξαγωγής με την Αλβανία, μια χώρα στην οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της τουρκικής εταιρείας.

Το σχέδιο της Άγκυρας στην Αλβανία

«Η Τουρκία έχει φίλους στα Βαλκάνια όπως η Αλβανία και τα Σκόπια», είχε δηλώσει παλιότερα ο Τούρκος Αντιπτέραρχος İbrahim Karataş, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει αναπτυχθεί αρκετά για να παίξει τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια παιχνίδια στα Βαλκάνια.
“Η Τουρκία είναι πλέον σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει γεωπολιτικές συνθήκες και έχει τα μέσα να στήσει ένα παιχνίδι πολύ καλά για αυτόν τον σκοπό”, είχε αναφέρει ο ίδιος συνοψίζοντας τα τουρκικά σχέδια.
Η Αλβανία και συγκεκριμένα η δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”, θα είναι η κύρια βάση όλων των τουρκικών σχεδίων στα Βαλκάνια.
Η δημιουργία μιας κατάστασης τύπου “Ουκρανίας” στα Βαλκάνια δεν είναι καθόλου δύσκολη όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

Ετοιμάζουν τη «Μεγάλη Αλβανία» με εδάφη και της Ελλάδας - Tι αποκαλύπτει ο Σέρβος πρέσβης Spasojević

'Οπως έγραφε νωρίτερα το BN

Φουντώνουν, όπως φαίνεται, ο «αλυτρωτισμός» και οι αναθεωρητικές ιδέες στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, καθώς μετά την Τουρκία και τα Σκόπια τη σκυτάλη παίρνουν οι Αλβανοί, με την αναζωπύρωση της μεγάλης ιδέας τους για την ένωση των δύο κρατών του αλβανικού Έθνους, της Αλβανίας και του Κοσόβου, αφενός, και την προσάρτηση ελληνικών εδαφών, αφετέρου…
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει ο Σέρβος πρέσβης στην Ελλάδα, Dušan S. Spasojević, μέσω Twitter:
«Οι καιροσκόποι και εθνικολαϊκιστές, ο «πρωθυπουργός» και η «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι και Βιόσα Οσμάνι, προωθούν το μεγαλοεθνικιστικό σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας προσαρτίζοντας τμήματα της Σερβίας και της Ελλάδας.
Ο λύκος κι αν εγέρασε δεν άλλαξ´ η προβιά του».
Σύμφωνα με τους ιδεολόγους του αλβανικού εθνικισμού, η Μεγάλη Αλβανία περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και περισσότερο από τη μισή Βόρεια Μακεδονία, δύο κομμάτια της Νότιας Σερβίας, ανατολικά του Μαυροβουνίου και ένα κομμάτι δυτικά της Ελλάδας.
Πρόκειται για εδάφη όπως η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Ήπειρο τα οποία οι Αλβανοί του Κοσόβου θέλουν να συμπεριλάβουν όταν...ενωθούν με την Αλβανία.
Είναι γεγονός ότι η παν-αλβανική ιδέα είναι η πιο επικίνδυνη τώρα στα Βαλκάνια.
Ο αλβανικός εθνικισμός θεωρείται ιδιαίτερα καταστρεπτικός ακόμη και στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Διεκδικήσεις

Οι σημερινές διεκδικήσεις των Αλβανών ήρθαν στην επιφάνεια πρώτη φορά το 1878 με τη Λίγκα του Πρίζρεν. Η οργάνωση ιδρύθηκε με στόχο την δημιουργία της Αλβανίας και την ενσωμάτωση των περιοχών που κατοικούνταν από Αλβανούς και που τις θεωρούσαν δικές τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αλβανοί ξεκίνησαν να αποδίδουν τις ρίζες τους στους αρχαίους Ιλλυριούς.
Οι διεκδικήσεις τους βρέθηκαν στο τραπέζι στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το 1912 οι Αλβανοί ζήτησαν ανεξαρτησία με τη βοήθεια της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας, οι οποίες απέβλεπαν στο να μη βρουν έξοδο η Σερβία και η Ελλάδα στην Αδριατική θάλασσα.
Η ανεξαρτησία της Αλβανίας υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου το 1913 από τη Διάσκεψη του Λονδίνου και έγινε πραγματικότητα, με το νεοσυσταθέν κράτος να έχει τα σημερινά σύνορα.
Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα, που κατάφεραν να επικρατήσουν της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, διεκδικούσαν μεταξύ άλλων και εδάφη που ανήκουν σήμερα στην Αλβανία. Με το τέλος του πολέμου και μετά την υπογραφή συνθηκών, έμεναν περίπου οι μισοί Αλβανοί εκτός των συνόρων της νεοσύστατης Αλβανίας.
Σε αυτό το σημείο, ζητήματα που αφορούσαν αναθεώρηση εδαφών είχαν γίνει πλέον δημοφιλή ανάμεσα στους Αλβανούς.
Ο χάρτης με τα εδάφη που διεκδικούσε η Λίγκα του Πρίζρεν
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επιβλήθηκε καθεστώς στην Αλβανία φιλικά προσκείμενο στις Δυνάμεις του Άξονα.
Σε αυτήν την περίοδο, η Αλβανία έλαβε αρκετά εδάφη που διεκδικούσε από τη Γιουγκοσλαβία. Το καθεστώς αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη της Ιταλίας, ζητούσε να ενώσει με την Αλβανία επιπλέον και κομμάτια της βορειοδυτικής Ελλάδας (τα οποία είναι γνωστά και ως Τσαμουριά στους Αλβανούς), το σχέδιο όμως δεν έγινε αποδεκτό από τη Γερμανία.
Το αλβανικό κομμουνιστικό κόμμα του Ενβέρ Χότζα από την άλλη οργάνωσε ανταρτοπόλεμο κατά του επιβληθέντος καθεστώτος με σκοπό να επαναφέρει την Αλβανία στα προηγούμενα σύνορά της, μετά από συνεννόηση με τον Τίτο.
Ethnic_albania.jpg
Με την απελευθέρωση της Αλβανίας από τον Άξονα το Νοέμβρη του 1944, η τότε Μεγάλη Αλβανία είχε γίνει παρελθόν.
Η Ελλάδα περίπου την ίδια περίοδο έδιωξε τους περισσότερους μουσουλμάνους Αλβανούς Τσάμηδες που είχε στην Ήπειρο, από τους οποίους ένα μέρος είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς και διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων στη Θεσπρωτία.
Αργότερα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, μερίδα των Αλβανών και Κοσοβάρων πολιτικών ξεκίνησαν συζητήσεις για την προσάρτηση του κρατιδίου στην Αλβανία.
Ωστόσο, αυτή η ιδέα δεν ήταν σύμφωνη προς στα σχέδια της Δύσης που ήθελε το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
Στις κοσοβάρικες εκλογές του 2010-2011, η ιδέα της ένωσης με την Αλβανίας προωθήθηκε από το κόμμα Vetëvendosje! (στα ελληνικά αυτο-προσδιορισμός).
Το 2012, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε τη συμμετοχή του στην επέτειο των Τιράνων για την ανεξαρτησία της Αλβανίας, έπειτα από σχόλιο του τότε Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.
Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία φτάνει 'από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα'.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης