Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, παρά τη στήριξη από την τεχνολογία - O S&P 500 -0,08%, o Nasdaq +0,63%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, παρά τη στήριξη από την τεχνολογία - O S&P 500 -0,08%, o Nasdaq +0,63%
Οι τεχνολογικές μετοχές στηρίζουν τους δείκτες της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς
Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση (9/1), μετά το ράλι της πρώτης εβδομάδας του 2023, με τις τεχνολογικές μετοχές να στηρίζουν τους δείκτες, αλλά να μη φτάνουν...
Στον τεχνολογικό κλάδο, οι μετοχές κατέγραψαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τη διαδικασία της νομισματικής σύσφιξης.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,34%, στις 33.517 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,08%, στις 3.892 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,63%, στις 10.635 μονάδες.
αδα_1.JPG
Στο ταμπλό, από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (4,68%), Intel (2,02%) και Goldman Sachs (1,41%) ενώ στο +0,97% έκλεισε η Microsoft και στο +0,91% η Walt Disney.
Αντίθετα, οι φαρμακευτικές Merck (-3,91%) και Johnson & Johnson (-2,60%) ηγήθηκαν των απωλειών μεταξύ των μετοχών του δείκτη, ενώ ακολούθησαν οι Travelers (-2,44%) και Boeing (-2,09%). Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν επίσης οι Amgen, Coca-Cola, Walmart και P&G.
Ισχυρή άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των Tesla (5,93%), NVIDIA (5,18%) και AMD (5,13%), χάρη και στα θετικά νέα από την Κίνα

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,53% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,21%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο για τρίτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,2% στα 74,63 δολ.

και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό οκτώ μηνών καθώς ενισχύθηκε 0,4% στα 1.877 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1% έναντι του ευρώ, στο 1,0745 δολ.

«Αν η προηγούμενη εβδομάδα παρείχε κάποιες ενδείξεις
, οι παράγοντες που προκάλεσαν μεγάλο μέρος της δράσης της αγοράς του 2022 -ο πληθωρισμός και η απάντηση της Fed σε αυτόν- θα συνεχίσουν να ασκούν την επιρροή τους φέτος» δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος διαπραγμάτευσης της Morgan Stanley.
«Οι καθημερινές διακυμάνσεις της αγοράς την περασμένη εβδομάδα μπορεί να συμβολίζουν μια μεγαλύτερη, πιο μακροπρόθεσμη διελκυστίνδα» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φραντσίσκο Mary Daly δήλωσε ότι άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή μία μικρότερη κατά 25 μονάδες βάσης θα βρεθεί στο τραπέζι κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed που θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου - 1η Φεβρουαρίου.
«Μπορώ να σας δώσω επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές», ανέφερε η Daly σε συνέντευξη στη Wall Street Journal.
«Η Fed θα πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τον πληθωρισμό όσο πιο προσεκτικά μπορεί», πρόσθεσε και κατέληξε τονίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο η κεντρική τράπεζα να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα εδραιωθεί στην οικονομία.

Στα επιχειρηματικά, η Goldman Sachs Group Inc. σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαζικές περικοπές προσωπικού αυτή την εβδομάδα, που ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και 3.200 θέσεις.
Οι αναμενόμενες περικοπές έρχονται καθώς ο Solomon (ή «DJ D-Sol» by night) προέβη σε «πάρτι» προσλήψεων τα τελευταία χρόνια.
Από το τέλος του 2018, ο αριθμός των εργαζομένων στην επενδυτική τράπεζα έχει αυξηθεί κατά 34%, σε περισσότερους από 49.000 υπαλλήλους.
Παρακάτω παρουσιάζεται ο κύκλος των απολύσεων:

Στα μάκρο, οι επενδυτές είδαν τη Δευτέρα τα στοιχεία για την καταναλωτική πίστη τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ να δείχνουν μια υποχώρηση στα 28 δισ. δολάρια, από 29 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στα 25 δισ. δολάρια.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές


Ήπια άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το κλίμα να ενισχύεται από την απόφαση της Κίνας να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Το παγκόσμιο κλίμα είχε επίσης ενισχυθεί την Παρασκευή μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι η Fed θα επιβραδύνει και πάλι τις αυξήσεις των επιτοκίων της όταν θα συνεδριάσει το Φεβρουάριο.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,25%, στις 14.792 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,33%, στις 7.724 μονάδες.
Στις 6.907 μονάδες με άνοδο 0,7% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,8%, στις 25.385 μονάδες.
Καταγραφή_36.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, μια βελτίωση από την αναθεωρημένη πτώση κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, οι προοπτικές εξακολουθούν να φαίνονται ζοφερές, καθώς τέσσερις στις δέκα γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν συρρίκνωση των εργασιών τους το 2023, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
"Ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο 2022/23 δεν είναι πλέον τόσο υπαρκτός όσο ήταν το καλοκαίρι του 2022, και οι τιμές της ενέργειας έχουν επίσης υποχωρήσει από τότε. Ωστόσο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν μπορούν να αποκλειστούν διαταραχές της παραγωγής", ανέφερε το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο.
Στα εταιρικά νέα, ο τραπεζικός τομέας είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αρχίζουν να δημοσιεύουν τα κέρδη τους για το τέταρτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των Wells Fargo, Citigroup, Bank of America και JPMorgan την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης