Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει η Schnabel για τα επιτόκια της ΕΚΤ, «απαντά» στον Centeno - Θα φτάσουν στο 5%;

Επιμένει η Schnabel για τα επιτόκια της ΕΚΤ, «απαντά» στον Centeno - Θα φτάσουν στο 5%;
Με επιτόκια ΕΚΤ στο 5% και ΑΕΠ 1,8% έρχεται αύξηση NPEs στις τράπεζες το 2023
Τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν σε "περιοριστικό έδαφος" για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο.
Αυτό επανέλαβε για ακόμη μία φορά το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel, "απαντώντας" επί της ουσίας στον "συνάδελφό" της Mario Centeno, ο οποίος προ ημερών ανέφερε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους.

Σε περιοριστικό έδαφος τα επιτόκια

Σύμφωνα με τη Schnabel "τα επιτόκια θα πρέπει ακόμη να αυξηθούν σημαντικά με σταθερό ρυθμό για να φθάσουν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%".
"Ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει από μόνος του", δήλωσε ο Schnabel σε συνέδριο της Riksbank στη Στοκχόλμη, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Stefan Ingves, ο οποίος πρόσφατα έληξε μια 17ετή θητεία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας.
Παρά το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός απομακρύνεται από τα υψηλά επίπεδα της εποχής του ευρώ τους τελευταίους μήνες, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ανένδοτοι ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να αυστηροποιηθεί περαιτέρω για να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αύξηση των τιμών που επιταχύνθηκε σε ρεκόρ τον Δεκέμβριο.
Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομία ενισχύει την άποψή τους, με την Goldman Sachs να προβλέπει τώρα ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση.

Υποτιμήθηκε ο πληθωρισμός

Η Schabel πάντως, προ ημερών είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ υποτίμησε την επιμονή του πληθωρισμού νωρίτερα, "και αρχικά δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη της τα σημάδια υψηλότερου πληθωρισμού", καθώς περιστρεφόταν από μια φάση όπου ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός ήταν ο κύριος κίνδυνος και η αβεβαιότητα που σχετιζόταν με την πανδημία σκίαζε τις αποφάσεις πολιτικής.
"Υπήρχε η ανησυχία ότι η πρόωρη δράση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ωθήσει άσκοπα την οικονομία σε μια νέα ύφεση", είπε.
"Πολλοί άνθρωποι" υποτίμησαν την άνοδο των τιμών καθώς τα μέτρα Covid-19 εξασθένησαν, δήλωσε η Schnabel.
"Πίστευαν ότι οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού θα επιλύονταν πιο γρήγορα.
Αλλά αυτό πήρε πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν".
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ προβλέπουν πληθωρισμό "αισθητά" πάνω από το 2% για μια παρατεταμένη περίοδο που πιθανόν να διαρκέσει μέχρι το 2025.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr στις 28 Δεκεμβρίου 2022

Με επιτόκια ΕΚΤ στο 5% και ΑΕΠ 1,8% έρχεται αύξηση NPEs στις τράπεζες το 2023 – Ευάλωτος ο στόχος για NPEs στο 4%

Με επιτόκια της ΕΚΤ στο 4,5% ή 5% και ΑΕΠ στην Ελλάδα στο 1,8% για το 2023… θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων…όχι σε βαθμό ανησυχίας αλλά θα ανακόψει την πορεία μείωσης τους ένα φαινόμενο που καταγράφεται εδώ και 12 τρίμηνα... 
Μέχρι τώρα παρά την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό δεν καταγράφεται επιδείνωση στα προβληματικά δάνεια…
Αντιθέτως μάλιστα συνεχίζεται από τις τράπεζες η πολιτική εξυγίανσης με προοπτική ο μέσος όρος να βρεθεί κοντά στο 6,5%...
Η βασική αιτία που ακόμη δεν έχει υπάρξει επίδραση στα NPEs είναι ότι αυξήθηκε το εισόδημα των ελλήνων – βλέπε καταθέσεις – και ουσιαστικά έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους…
Ο δείκτης βαρόμετρο είναι λοιπόν όχι τα NPEs αλλά η συμπεριφορά των καταθέσεων…
Όσο αυξάνονται οι καταθέσεις νομοτελειακά τα NPEs θα μειώνονται ή δεν θα αυξάνονται τουλάχιστον…

Οι τρεις αλλαγές του 2023

Όμως για το 2023 αναμένονται τρεις αλλαγές

1)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να φθάσουν έως 5% ή σε ένα εύρος 4,5% με 5% και αυτή η παράμετρος θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων

2)Η επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 στο 1,8% από 6%+ το 2022 θα επιδράσει και στο διαθέσιμο εισόδημα

3)Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο…οπότε έως την διεξαγωγή των εκλογών δεν θα παραχθεί έργο μεταρρυθμιστικό ή επενδυτικό.

Υπό αυτό το πρίσμα ο στόχος για NPEs στο 4% στο τέλος του 2023 αίρεται και στο βασικό σενάριο και θετικό ταυτόχρονα είναι να παραμείνουν τα NPEs στα τρέχοντα επίπεδα και στο δυσμενές σενάριο να αυξηθούν ελεγχόμενα…
Οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν από τα νέα NPEs σε καμία περίπτωση αλλά θα μετριαστεί το περιθώριο κέρδους… οπότε και ο στόχος για κέρδη 2,2 με 2,5 δισεκ. μπορεί να αναθεωρηθεί επί τα χείρω για το 2023…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης