Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η Βραζιλία: Στην φυλακή πάνω από 700 «Μπολσοναριστές» - Το 20% εγκρίνει τις εισβολές

Διχασμένη η Βραζιλία: Στην φυλακή πάνω από 700 «Μπολσοναριστές» - Το 20% εγκρίνει τις εισβολές
Το 27,5% των Βραζιλιάνων θεωρεί την εισβολή στα κυβερνητικά κτήρια «εν μέρει δικαιολογημένη» και το 10,5% «απόλυτα δικαιολογημένη»
Σχετικά Άρθρα
Στην φυλακή παραμένουν περισσότεροι από 700 οπαδοί του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro, οι οποίοι συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις διαδηλώσεις και στην εισβολή σε μια σειρά από κυβερνητικά κτήρια – στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο – με απώτερο στόχο την κατάλυση της δημοκρατίας και την κατάρρευση της κυβέρνησης Lula.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις φυλακές παραμένουν τέσσερις ημέρες μετά το ξέσπασμα των ταραχών, 763 άνθρωποι, οι οποίοι – όπως αναφέρεται – είτε συνελήφθησαν αμέσως μετά τις ταραχές είτε κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης διάλυσης των καταυλισμών που είχαν στήσει οι οπαδοί του Bolsonaro μπροστά από το αρχηγείο του στρατού.
Πάντως, επισημαίνεται πως δεν είναι απόλυτα σαφές αν ο κατάλογος αυτός συμπεριλαμβάνει όλους όσοι παραμένουν υπό κράτηση, καθώς η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είχε προσαγάγει συνολικά 1.500 ανθρώπους.

Νέα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε πλήρη συναγερμό προκειμένου να αποτρέψουν νέα επεισόδια.
Τα μέτρα ασφαλείας στην Μπραζίλια έχουν ενταθεί και οι Αρχές διαβεβαιώνουν αποκλείεται η επανάληψη γεγονότων σαν αυτά που συνέβησαν την περασμένη Κυριακή 8 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα κινητοποιηθεί όλη η δύναμη της αστυνομίας σε περίπτωση νέας ανταρσίας.

Εγκρίνει τα επεισόδια ένας στους πέντε Βραζιλιάνους

Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στη βραζιλιάνικη κοινωνία είναι ότι ένας στους πέντε πολίτες εγκρίνει την εισβολή και τις καταστροφές στα κυβερνητικά κτήρια.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Atlas, στην ερώτηση αν «συμφωνείτε με τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν το Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο», το 18,4% λέει ναι, το 75,8% διαφωνεί και το 5,8% απέφυγε να δώσει απάντηση.
Το 53% χαρακτηρίζει την εισβολή «απόλυτα αδικαιολόγητη», το 27,5% τη θεωρεί «εν μέρει δικαιολογημένη» και το 10,5% «απόλυτα δικαιολογημένη».
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς Βραζιλιάνους (το 50,2%) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτή θεωρούν πως για τις ταραχές ευθύνεται προσωπικά ο Bolsonaro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης