Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα στείλει ο Scholz στην Ουκρανία τα Leopard 2; - Δεν θέλει αλλά ό,τι πει ο Biden

Θα στείλει ο Scholz στην Ουκρανία τα Leopard 2; - Δεν θέλει αλλά ό,τι πει ο Biden
Το Βερολίνο είναι αρνητικό, αλλά τελεί υπό πίεση μετά και την απόφαση της Πολωνίας
(upd) Μετά την απόφαση της Πολωνίας να στείλει μερικά άρματα μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία, εντείνεται η πίεση και στη Γερμανία να πράξει το ίδιο, αν και το Βερολίνο μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει την αρνητική του θέση απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz διατηρεί τις ενστάσεις του απέναντι σε μια τέτοια κίνηση, με το σκεπτικό της μη περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου και μεγαλύτερης εμπλοκής της Δύσης και της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο Scholz να αλλάξει τη θέση του αυτή, εάν σταλεί σχετικό μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.

Εξάρτηση

«Η θέση του Scholz εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Jo Biden, με τον οποίο ο Γερμανός καγκελάριος συντονίζει στενά τις ενέργειές του» αναφέρει το Politico, υπενθυμίζοντας πως πριν από λίγες ημέρες Biden και Scholz εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση, με την οποία η Γερμανία δεσμεύεται να παραδώσει στην Ουκρανία πριν τα τέλη Μαρτίου, 40 άρματα μάχης τύπου Marder, με τις ΗΠΑ να έχουν πει πως στείλουν περίπου 50 τεθωρακισμένα άρματα μάχης Bradley.
Ο Γερμανός καγκελάριος έχει καταστήσει σαφές πως το Βερολίνο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ενεργήσει από μόνο του και ότι όλες οι κινήσεις του θα είναι σε απόλυτο συντονισμό με τους συμμάχους.
Πέρα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, η Γαλλία έχει γνωστοποιήσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περίπου 30 ελαφριά τεθωρακισμένα αναγνώρισης AMX-10 RC, εφοδιασμένα με ισχυρά πυροβόλα ενώ πληροφορίες από τη Μ. Βρετανία, την φέρουν να εξετάζει την παράδοση περίπου δέκα αρμάτων κύριας μάχης Challenger 2.

Στέλνει 10 Leopard η Πολωνία

Εν τω μεταξύ, χθες Τετάρτη 11/1 ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει 10 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πάντως πως για να υλοποιηθεί αυτή η κίνηση θα πρέπει να εφαρμοστούν μια σειρά από τυπικές απαιτήσεις και να γίνουν συμφωνίες.
Σύμφωνα με τον Duda, η παράδοση αυτών των αρμάτων γίνεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού, αν και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα από τους Συμμάχους για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η αποστολή μερικών αρμάτων μάχης Leopard δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση στη γραμμή του μετώπου, ενώ μεγάλης σημασίας είναι το πόσα άρματα μάχης και πότε αυτά θα παραδοθούν στην Ουκρανία.

Bild: Αυξάνει η πίεση για τον Scholz

Σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση της Πολωνίας, η πίεση στον Γερμανό καγκελάριο να λάβει μια απόφαση σχετικά με την αποστολή ή μη των Leopard στην Ουκρανία αυξάνεται.
«Ο Scholz, ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται να προμηθεύσει το Κίεβο με Leopard 2, αναγκάζεται να κάνει μια κίνηση», δηλαδή είτε να επιτρέψει είτε όχι, με το δημοσίεμα να επισημαίνει ότι όποια και από τις δύο αποφάσεις να ληφθεί, θα είναι άβολη για το Βερολίνο.

Ενστάσεις

Σε δηλώσεις του ο Adrien Bocquet, εμπειρογνώμονας στα όπλα του ΝΑΤΟ στην αποστολή του Donetsk στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού και Ελέγχου (JCCC) για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε ότι η χρήση τανκς εν μέσω του χειμώνα του Donbass θα απαιτήσει σοβαρές προσπάθειες και θα είναι δαπανηρή.
«Το βάρος των αρμάτων μάχης είναι μεγάλο θα έχουν προβλήματα εξαιτίας αυτού.
Ο κινητήρας απαιτεί ειδικά υγρά για το κρύο, ειδικά μπουζί για να λειτουργήσει.
Πρέπει να αντικατασταθούν, απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων για να μην σπάσουν τα ρεζερβουάρ από το κρύο. Θα είναι πολύ δαπανηρό», είπε ο Bocquet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης