Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαραμάδα αισιοδοξίας για διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας… μέσω των Επιτρόπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Χαραμάδα αισιοδοξίας για διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας… μέσω των Επιτρόπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Μόσχα και Κίεβο ενδιαφέρονται για τη συνέχιση των επαφών των Επιτρόπων τους
Σχετικά Άρθρα
Τη στιγμή που οι εξελίξεις από τα διάφορα στρατιωτικά μέτωπα στην Ουκρανία είναι γεμάτες από σκληρές μάχες και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, τη στιγμή που Μόσχα και Κίεβο διαμηνύουν πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία προοπτική για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μια χαραμάδα αισιοδοξίας για συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αφήνουν οι Επίτροποι των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των δύο κρατών.
Σε δηλώσεις της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Ρωσίδα επίτροπος Tatiana Moskalkova υποστήριξε πως τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο ενδιαφέρονται για τη συνέχεια των συνομιλιών των Επιτρόπων τους.
Σημειώνεται πως η Moskalkova είχε χθες Τετάρτη 11 Ιανουαρίου μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογο της, Dmytro Lubinets στην Άγκυρα, στην Τουρκία.
Όπως είπε, η Ρωσίδα Επίτροπος, «η Ουκρανία έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών».

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Οι δύο Επίτροποι σε αυτή τη συνάντηση τους κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ των δύο κρατών.
Βάσει της συμφωνίας, η κάθε πλευρά θα απελευθερώσει 40 στρατιώτες.
«Έχουμε επίσης συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά την αναζήτηση αγνοούμενων αλλά και την επιστροφή παιδιών στις οικογένειες τους.
Ελπίζω ο διάλογος να συνεχιστεί.
Το πιο σημαντικό είναι αυτός να μην πολιτικοποιηθεί, αλλά να βασίζεται αποκλειστικά σε ανθρωπιστικές αρχές και στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε η Moskalkova.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Πάντως η Ρωσίδα Επίτροπος διευκρίνισε πως κατά τις επαφές της με τον Ουκρανό ομόλογο της δεν συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους τραυματίες στρατιώτες.
«Δεν συζητήσαμε με τον Lubinets την ιδέα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Δεν θέτουμε τέτοια ζητήματα.
Επειδή τα θέματα αυτά είναι παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας, αυτά επεξεργάζονται και κρίνονται από το υπουργείο Άμυνας, από τις ειδικές υπηρεσίες, από την FSB και από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Είναι πολύ σημαντικό να μην υποκαταστήσουμε τα κρατικά όργανα, αλλά να λειτουργούμε συστηματικά και αρμονικά.
Τότε μόνο θα υπάρξει αποτέλεσμα» υπογράμμισε η Moskalkova.

Πρωτοβουλία Erdogan

Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan δήλωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα της οργάνωσης ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των τραυματιών από τη ζώνη μάχης στην Ουκρανία και από άλλες περιοχές, αναφέροντας πως μια τέτοια πρωτοβουλία έγινε από τον Συνήγορο του Πολίτη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας Sheref Malkoch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης