Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Μη σοβαρή η κίνηση Zelensky για Σύνοδο Ειρήνης – Διαπραγματεύσεις μόνο με Ουκρανία, χωρίς τη Δύση

Ρωσία: Μη σοβαρή η κίνηση Zelensky για Σύνοδο Ειρήνης – Διαπραγματεύσεις μόνο με Ουκρανία, χωρίς τη Δύση
Ανεπαρκής η αντίληψη του Κιέβου για την πραγματικότητα λέει Ρώσος διπλωμάτης
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μη σοβαρή χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky για τη διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ρώσος διπλωμάτης, Alexey Polishchuk, ο οποίος επισημαίνει πως σε περίπτωση που αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αυτές θα πρέπει να γίνουν μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή της Δύσης.
«Η πρωτοβουλία Zelensky φαίνεται μη σοβαρή, φαίνεται ως άλλο ένα λαϊκιστικό εγχείρημα για να προσελκύσει την προσοχή στις υποθέσεις της Ουκρανίας.
Επιβεβαιώνει την ανεπαρκή αντίληψη του Κιέβου για τη σημερινή πραγματικότητα» αναφέρει σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Polishchuk.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να εξελιχθεί η συζήτηση σε μια «παγκόσμια σύνοδο κορυφής» για θέματα όπως η «απελευθέρωση» των εδαφών, η καταβολή αποζημιώσεων από τη Ρωσία ή η οργάνωση διεθνούς δικαστηρίου κατά της Ρωσίας, υπό τις συνθήκες που είναι σήμερα οι αρχές του Κιέβου και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» αναφέρει ο Ρώσος διιπλωμάτης.

Απευθείας διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος μάλιστα στο σενάριο των διαπραγματεύσεων, ο Polishchuk υποστηρίζει πως αυτές θα πρέπει να γίνουν μόνο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς τη συμμετοχή της Δύσης.
«Εάν και όταν επαναληφθούν αυτές οι επαφές, πιθανότατα θα είναι άμεσες.
Και θα ήταν η καλύτερη επιλογή καθώς η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι δυτικοί μεσολαβητές επιδιώκουν συχνά τους δικούς τους στόχους και προσπαθούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες, ενεργώντας όχι για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά για τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία είναι έτοιμη για πιθανές μελλοντικές συνομιλίες απευθείας με τις σημερινές αρχές του Κιέβου.
Όπως είπε, οι περσινές συνομιλίες με την Ουκρανίας ήταν άμεσες.
«Μέχρι τώρα αλληλεπιδρούσαμε μόνο με τους Ουκρανούς απευθείας, χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες που μας παρασχέθηκαν ευγενικά, τις οποίες εκτιμούμε πραγματικά.
Τρεις γύροι ρωσο-ουκρανικού διαλόγου πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία και ένας στην Τουρκία τον Φεβρουάριο-Απρίλιο του περασμένου έτους.
Αργότερα πραγματοποιούνταν σχεδόν καθημερινές επαφές μέσω βιντεοσυνεδριάσεων.
Ήταν άμεσες συνομιλίες με τους Ουκρανούς», τόνισε ο Polishchuk.

Θα αποτύχει επίθεση στη Λευκορωσία

Επιπλέον, ο Polishchuk υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης στη Λευκορωσία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει τα στρατεύματα άμεσης επέμβασης στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής.
«Παρουσιάζεται σαν να πρόκειται για προληπτικές ενέργειες με στόχο την εξουδετέρωση απειλών από την πλευρά μας.
Ωστόσο, και ενώ προηγουμένως εξεταζόταν η προσωρινή και εκ περιτροπής ανάπτυξη δυνάμεων της συμμαχίας, σήμερα κανείς δεν κρύβει ότι οι Δυτικοί στρατιώτες έχουν φτάσει εκεί εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Polishchuk, αναφέροντας πως το ΝΑΤΟ είναι αυτό αυτό που φέρνει τις στρατιωτικές του δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας - Ρωσίας, κάτι που σημαίνει πως η Μόσχα είναι να αναγκασμένη να απαντήσει και να ανταποδώσει τέτοια εχθρικά βήματα.
Σημειώνεται πως Ρωσία και Λευκορωσία έχουν κοινό αμυντικό χώρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης