Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δύσκολη θέση ο Biden για τα απόρρητα έγγραφα - Eκλογική παρέμβαση λένε οι Ρεπουμπλικάνοι

Σε δύσκολη θέση ο Biden για τα απόρρητα έγγραφα - Eκλογική παρέμβαση λένε οι Ρεπουμπλικάνοι
Ορίστηκε ειδικός ανακριτής ο εισαγγελέας ο Robert Hur
Σχετικά Άρθρα
Ειδικός ανακριτής ορίστηκε για να ερευνήσει την υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι και σε πρώην γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος περιέρχεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι φέρεται πως βρήκαν την καλύτερη ευκαιρία για να εξαπολύσουν τα πυρά τους κατά του Δημοκρατικού προέδρου.
Μάλιστα το γεγονός ότι ο Biden είχε επικρίνει σφόδρα τον πολιτικό του αντίπαλο, Donald Trump για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ότι δηλαδή είχαν βρεθεί απόρρητα, διαβαθμισμένα έγγραφα του Λευκού Οίκου στο σπίτι του, δίνει την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικάνους να επιτεθούν με σφοδρότητα κατά του Biden, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το πρώτο δικαστικό σκάνδαλο της προεδρίας του.

Παρέμβαση στις εκλογές

Μάλιστα, Ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου του 2022, δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε στις 2 Νοεμβρίου.
«Τα απόρρητα έγγραφα φέρεται να εντοπίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου.
Οι ενδιάμεσες εκλογές ήταν στις 8 Νοεμβρίου.
Για εμένα, αυτό αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές εκ παράλειψης» αναφέρει ο Ρεπουμπλικάνος, Mike Howell.
«Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι εάν ο εμπλεκόμενος ήταν ο Trump ή οποιοσδήποτε άλλος Ρεπουμπλικάνος, η είδηση δεν θα διαρρεόταν άμεσα στα ΜΜΕ για πολιτικό όφελος;» διερωτάται ο Howell, ο οποίος ήταν δικηγόρος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επί της προεδρίας Trump, όπως και δικηγόρος στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής και της Επιτροπής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Ως επικεφαλής του Oversight Project στο συντηρητικό think tank, The Heritage Foundation, ο Howell υποστηρίζει ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Biden για το νόμο Περί Ελευθερίας της Πληροφορίας και ότι συγκεντρώνει στοιχεία προκειμένου να τα αξιοποιήσει το Κογκρέσο.
Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και ο Jim Jordan, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, ο οποίος υποστήριξε ότι «γνώριζαν για την ανακάλυψη των απορρήτων εγγράφων του Biden μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές» αλλά και ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Kevin McCarthy, ο οποίος είπε πως σε αντίθεση με τον Trump όπου δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα τα ευρήματα, όπως φωτογραφίες των εγγράφων αλλά και της εισβολής του FBI, για τον Biden όλα τα στοιχεία κρατήθηκαν μυστικά για εβδομάδες.

Προθεσμία από τη Βουλή

Θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν ότι μπορούν για να επωφεληθούν πολιτικά από αυτήν την υπόθεση, καθώς η αρμόδια εποπτική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ανακοινώσει πως θα διενεργήσει έρευνα.
«Η Επιτροπή ανησυχεί ότι ο πρόεδρος Biden έχει θέσει σε κίνδυνο πηγές και μεθόδους με τον λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής, James Komer, ο οποίος με επιστολή του έδωσε προθεσμία έως τις 24 Ιανουαρίου στο Λευκό Οίκο για την αποστολή των εγγράφων.

Ο επικεφαλής της έρευνας

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Merrick Garland, της έρευνας θα ηγηθεί ο εισαγγελέας Robert Hur, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μέριλαντ επί της προεδρίας του Trump.
Ο Hur καλείται να ερευνήσει εάν τα απόρρητα έγγραφα που προέρχονται από την περίοδο που ο Biden ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, έχουν μη νόμιμα αποθηκευτεί στο σπίτι του στο Ντέλαγουεαρ και σε ένα think tank στην Ουάσινγκτον και εάν «κάποιο πρόσωπο ή οντότητα παραβίασε το νόμο».

Τι λέει ο Λευκός Οίκος

Κατά τον Λευκό Οίκο, κάποια έγγραφα εντοπίστηκαν στο γκαράζ του σπιτιού του αλλά και σε ένα πρώην γραφείο του Biden.
Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος έχει διαμηνύσει την πρόθεση του να συνεργαστεί με τις Αρχές όσον αφορά την έρευνα.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η ενδελεχής έρευνα θα δείξει ότι αυτά τα έγγραφα ακούσια βρέθηκαν εκεί.
Ο πρόεδρος και οι δικηγόροι του ενήργησαν άμεσα μόλις ανακάλυψαν αυτό το λάθος» υποστήριξε ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου, Richard Sauber.

Biden: Παίρνω σοβαρά το θέμα

Ερωτηθείς μάλιστα ο Biden σχετικά με το πόσο σώφρον ήταν να αποθηκεύσει ένα τόσο σημαντικό υλικό δίπλα στο αυτοκίνητο του, απάντησε πως το αυτοκίνητο ήταν κλειδωμένο στο γκαράζ και ότι τα απόρρητα έγγραφα δεν ήταν στο δρόμο.
«Ο κόσμος γνωρίζει ότι παίρνω στα σοβαρά τα απόρρητα έγγραφα και το απόρρητο υλικό» υποστήριξε ο Biden.

Διαφορετική περίπτωση με του Trump

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, Biden και Trump ελέγχονται από την αμερικανική Δικαιοσύνη για τη μεταφορά και την αποθήκευση απόρρητων εγγράφων και υλικού από τον Λευκό Οίκο στα σπίτια τους, αν και νομικοί υποστηρίζουν πως παρά τις ομοιότητες, οι δύο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές.
Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως οι δικηγόροι του Biden βρήκαν έναν μικρό αριθμό απόρρητων εγγράφων, τα οποία και παρέδωσαν.
Αντίθετα, ο Trump αντιστάθηκε για αρκετούς μήνες να παραδώσει τα περίπου 100 απόρρητα έγγραφα, κάτι που έπραξε μετά την εισβολή του FBI στο σπίτι του.

Λιγότεροι νομικοί κίνδυνοι

Πάντως, ο Biden ως εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει λιγότερους νομικούς κινδύνους σε σχέση με τον Trump, ο οποίος έχασε αυτό το προνόμιο, όταν έληξε η προεδρική του θητεία τον Ιανουάριο του 2021.
Ο Biden έχει ένα ευρύ περιθώριο να αποχαρακτηρίσει έγγραφα και να προστατευθεί από μια πιθανή δίωξη, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μια μακροχρόνια πολιτική να μην ασκεί ποινικές διώξεις στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Το χρονικό

Ο Garland υποστήριξε ότι το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 2022, τα Εθνικά Αρχεία επικοινώνησαν με το τμήμα Δικαιοσύνης και τους ενημέρωσαν ότι ο Λευκός Οίκος είχε επισημάνει ότι είχαν βρεθεί αρχεία που έφεραν διαβαθμίσεις από βοηθούς του Biden.
Στις 9 Νοεμβρίου, το FBI άρχισε μια αξιολόγηση για το εάν οι απόρρητες πληροφορίες είχαν υποστεί κακή διαχείριση κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου και έπειτα, ανατέθηκε στον εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια του Ιλινόις, John Lausch, να το εξετάσει ώστε να αποφασιστεί από τον Garland αν θα διορίσει ειδικό σύμβουλο.
Τα έγγραφα εντοπίστηκαν μετά από έρευνα στα σπίτια του προέδρου στο Wilmington και το Rehoboth Beach του Ντέλαγουερ.
Κανένα απόρρητο έγγραφο δεν εντοπίστηκε στο Rehoboth.
Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες του Biden έχουν επιβεβαιώσει ότι «ένας μικρός αριθμός εγγράφων που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα», περίπου δέκα, βρέθηκαν «σε κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, ένα think tank όπου παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρούσε γραφείο, ενώ συνεργάτες του εντόπισαν ένα επιπλέον πακέτο εγγράφων στο σπίτι του στις 20 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι αποκαλύψεις από το Λευκό Οίκο έγιναν μόλις την περασμένη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τα έγγραφα αυτά χρονολογούνται από το 2013 ως το 2016 και αφορούν θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και η Βρετανία.
Ο Biden υποστήριξε πως δεν γνώριζε πως κάποια απόρρητα έγγραφα είχαν μεταφερθεί στο προσωπικό του γραφείο ενώ οι δικηγόροι του αναφέρουν πως ο ίδιος δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των εγγράφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης