Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές - Οι αμερικανικές τράπεζες στο επίκεντρο

Μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές - Οι αμερικανικές τράπεζες στο επίκεντρο
Για ρεκόρ ετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές αγορές
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μεταβλητότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο των αμερικανικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές ετοιμάζονται για ρεκόρ, καθώς οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2023 ήταν η καλύτερη έναρξη όλων των εποχών, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, κυρίως στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωνε άνοδο 0,2%.
Στο ταμπλό, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα καταναλωτικά προϊόντα υπεραποδίδουν, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες υστερούν, λόγω των νέων μειώσεων στις τιμές της Tesla σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1% στις 15.048 μονάδες.  
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 7.815 μονάδες.
Στις 7.008 μονάδες με άνοδο 0,5% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 0,3% στις 25.805 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,7% στις 8.884 μονάδες.
Πτώση 0,7% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street. 
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί 0,14% στις 2.183 μονάδες.
Το φυσικό αέριο ενισχύεται στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου να σημειώνει άνοδο 1% στα 67 ευρώ.
Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 0,5% στα 84,43 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +0,5% στα 78,8 δολ. το βαρέλι.

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το δ' τρίμηνο - Στο +1,9% το ΑΕΠ στο σύνολο του 2022

Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το δ΄τρίμηνο του 2022, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% για το σύνολο του έτους 2022, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 1,9% για το σύνολο του έτους συγκρίνεται με τη μέση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων για ανάπτυξη 1,8% το 2022.
Η αρχική ανάγνωση του τέταρτου τριμήνου υποδηλώνει ότι η Γερμανία μπορεί να αποφύγει οριακά την ύφεση -- που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Υπήρχαν σημαντικές ενδείξεις ότι η οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε το γ' τρίμηνο, θα μπορούσε να αποτρέψει τα χειρότερα μιας ύφεσης που προκλήθηκε από την κατακόρυφη πτώση της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το επιχειρηματικό κλίμα ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώθηκαν παρά την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, όπως έδειξε έρευνα τον περασμένο μήνα.

Κορυφώθηκε ο πληθωρισμός;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης Monika Schnitzer δήλωσε στο Reuters ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει πιθανώς κορυφωθεί καθώς οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος.
Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και της εφάπαξ πληρωμής των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών από την κυβέρνηση, με τις εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

Θετική έκπληξη από Ηνωμένο Βασίλειο: Ανάπτυξη 0,1% τον Νοέμβριο του 2022

Θετική έκπληξη από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο του 2022, έναντι εκτιμήσεων για μείωση 0,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Η μικρή ανάπτυξη που σημειώθηκε τον Νοέμβριο αποδίδεται κυρίως στην τόνωση του τομέα των υπηρεσιών και ειδικά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται απευθείας με καταναλωτές, οι οποίες ευνοήθηκαν από τους αγώνες ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Βρετανίας είχε συρρικνωθεί στο γ' τρίμηνο και μία ακόμα πτώση της δραστηριότητα στο δ' τρίμηνο θα σήμαινε ύφεση, σύμφωνα με τον τεχνικό ορισμό των δύο διαδοχικών τριμήνων συρρίκνωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης