Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κίνηση – ματ που ετοιμάζει αθορύβως η Fed και θα εκτονώσει τις αγορές – Ο στόχος του πληθωρισμού στο… 3%, από 2% σήμερα

Η κίνηση – ματ που ετοιμάζει αθορύβως η Fed και θα εκτονώσει τις αγορές – Ο στόχος του πληθωρισμού στο… 3%, από 2% σήμερα
Πολλοί έχουν αμφισβητήσει την αξιοπιστία του στόχου της Fed για πληθωρισμό 2% τους τελευταίους μήνες
Σχετικά Άρθρα
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας για πολλούς επενδυτές ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού φαίνεται να αποδίδουν.
Αλλά αυτό το εργαλείο πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα που να συνάδουν με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.
Τουλάχιστον όχι κατά την άποψη ενός αυξανόμενου αριθμού επενδυτών.
Σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Wilmington Trust νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Electric Lemon - ένα κομψό εστιατόριο στην κορυφή του Equinox Hotel στο Hudson Yards της Νέας Υόρκης - ο CIO της εταιρείας Tony Roth άνοιξε τις συζητήσεις της βραδιάς υποστηρίζοντας ότι "το 3% είναι το νέο 2%", αναφερόμενος στον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό.
"Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται - και θα μειωθεί, ήδη μειώνεται - θα κολλήσει", είπε ο Roth.
"Και θα κολλήσει ως αποτέλεσμα της πραγματικής πτώσης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και των επιπτώσεων που έχει αυτό στους μισθούς.
Θα κολλήσει λόγω της έλλειψης απεριόριστης φθηνής προσφοράς μεταποιητικών προϊόντων από την Κίνα και θα κολλήσει επειδή οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα".

Η εικόνα των τιμών καταναλωτή

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του Δεκεμβρίου έδειξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,5% και μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 0,3% σε μηνιαία βάση - γεγονός που αντανακλά την υποκείμενη εμμονή του πληθωρισμού.
Η Fed στοχεύει επί του παρόντος σε πληθωρισμό 2% μακροπρόθεσμα, όπως μετράται από την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες.
Όμως η Wall Street βλέπει όλο και περισσότερο αυτόν τον στόχο ως μη ρεαλιστικό σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο.
Έναν κόσμο στον οποίο το εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 3 εκατομμύρια εργαζόμενους από τα προ του Covid επίπεδα, οι εταιρείες μεταφέρουν την υπερπόντια παραγωγή πιο κοντά στην πατρίδα τους για να περιορίσουν τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι τιμές της ενέργειας παραμένουν επίμονα αυξημένες.

Η νέα κανονικότητα

"Αυτό που θα συμβεί είναι ότι, καθώς θα διανύουμε το έτος, αυτή η συζήτηση - "είναι το 3 το νέο 2;" - θα είναι πραγματικά στο προσκήνιο", δήλωσε ο Roth, προσθέτοντας ότι οι επιλογές της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ή να μειώσει τα επιτόκια θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το επίπεδο του 4%.
Και σε αυτή την άποψη ότι "το 3% είναι το νέο 2%", ο Roth δεν είναι ο μόνος.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Bill Ackman είναι μεταξύ άλλων φωνών της Wall Street που έχουν αμφισβητήσει την αξιοπιστία του στόχου της Fed για πληθωρισμό 2% τους τελευταίους μήνες.
Τον Δεκέμβριο, ο Ackman έγραψε στο Twitter ότι ο στόχος ήταν ανέφικτος χωρίς μια "βαθιά, καταστροφική για την απασχόληση ύφεση".
Και κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τους επενδυτές τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε ότι ήταν η άποψη της εταιρείας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Ο ρόλος της αγοράς εργασίας

Οι αυξανόμενοι μισθοί παγκοσμίως, η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αποπαγκοσμιοποίηση και η στροφή στην εγχώρια προμήθεια και παραγωγή θα επηρεάσουν την ικανότητα της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό, κατά την άποψη του Ackman, εκτός από τους κινδύνους παραγωγής "που έχουν κάνει σχεδόν κάθε CEO των ΗΠΑ να επανεξετάσει τις εξωτερικές ή απομακρυσμένες αλυσίδες εφοδιασμού".
"Πολύ περισσότερα από αυτά θα έρθουν πιο κοντά στην πατρίδα και είναι πιο ακριβό να κάνεις δουλειές εδώ", είπε.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Leon Cooperman, πρόεδρος και ιδρυτής του οικογενειακού γραφείου Omega Advisors, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αν η Fed προσπαθήσει να πετύχει πληθωρισμό 2% αντί να συμβιβαστεί με 3% ή 4%, ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει στα χαμηλά επίπεδα των 3.000 μονάδων.
Και ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink μοιράστηκε μια παρόμοια άποψη στη Σύνοδο Κορυφής των New York Times Dealbook στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει πιθανότατα να ζήσουν με πληθωρισμό γύρω στο 3-4% και επιτόκια της τάξης του 2-3% - οδηγώντας σε αυτό που ανέφερε ως μια περίοδο "κακουχίας" για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης