Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Η Βουλή ενέκρινε τη δικαστική μεταρρύθμιση που ζήτησαν οι Βρυξέλλες - Σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών πόρων

Πολωνία: Η Βουλή ενέκρινε τη δικαστική μεταρρύθμιση που ζήτησαν οι Βρυξέλλες - Σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών πόρων
Εκκρεμεί όμως η ψήφισή της από τη Γερουσία και η έγκρισή της από τον Πολωνό πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα
Οι Πολωνοί βουλευτές ενέκριναν την δικαστική μεταρρύθμιση που ζήτησαν οι Βρευξέλλες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που παρακρατούνται από την Κομισιόν  λόγω της παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου από την Βαρσοβία.
Ωστόσο, οι ρωγμές που έχουν εμφανισθεί στο κυβερνών στρατόπεδο και οι αμφιβολίες του Πολωνού προέδρου Dunda μπορούν να θέσουν εμπόδια στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε από την κάτω Βουλή χάρη στις ψήφους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS), ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.
Ο ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού United Poland καταψήφισε το νομοσχέδιο, διότι θεωρεί ότι υπονομεύει την πολωνική εθνική κυριαρχία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα ασχολείται με πειθαρχικές υποθέσεις αντί του προβλεπόμενου σήμερα σώματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι δικαστές δεν θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις για την αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας συναδέλφων τους που θα έχουν διορισθεί από πολιτικού χαρακτήρα όργανα.
Το νομοσχέδιο θα περάσει στην συνέχεια στην Γερουσία, όπου η αντιπολίτευση διαθέτει ισχνή πλειοψηφία. Η Γερουσία αναμένεται να υιοθετήσει τροπολογίες στο νομοσχέδιο οι οποίες απορρίφθηκαν στην Βουλή, αλλά αυτές στην συνέχεια είναι πιθανόν να απορριφθούν εκ νέου από το PiS.
Για να αποκτήσει ισχύ νόμου το νομοσχέδιο θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Andrei Dunda, ο οποίος έχει πει ότι δεν θα δεχθεί καμία ρύθμιση που θα επιτρέπει την αμφισβήτηση της νομιμοποίησης των δικαστών.
Ο πρόεδρος μπορεί να υπογράψει το νομοσχέδιο, να ασκήσει το βέτο του ή να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης