Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τι λέει η αγορά στη Fed - Η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τα περιοριστικά επιτόκια επί μακρόν

Bloomberg: Τι λέει η αγορά στη Fed - Η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τα περιοριστικά επιτόκια επί μακρόν
Μήπως η Fed άρχισε να κάνει τις πρώτες της κινήσεις ώστε να πλησιάσει την αγορά;
Σχετικά Άρθρα
Η Fed κάνει ανοίγματα προς την κατεύθυνση μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής κι ευθυγραμμίζεται πλέον περισσότερο με την αγορά, γράφει ο Simon White, στρατηγικός αναλυτής σε σχόλιό του στο Bloomberg.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνει τον Δεκέμβριο, τόσο o γενικός όσο και ο δομικός.
Η πτώση του πληθωρισμού από μόνη της οδηγεί σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική μέσω της αύξησης των πραγματικών επιτοκίων.
Οι προσδοκίες για την πτώση του πληθωρισμού – που επιβεβαιώνεται επίμονα από τα στοιχεία – έχει οδηγήσει την αγορά να αρχίσει κιόλας τα αποτιμά πολύ πιο χαμηλά επιτόκια απο ότι τα θέλει η Fed.
Η αγορά δεν πιστεύει ότι η οικονομία είναι αρκετά εύρωστη για να αντέξει την εφαρμογή μιας περιοριστικής πολιτικής για πολύ καιρό. - πριν βυθιστεί στην ύφεση
Το παρακάτω γράφημα δείχνει τις προσδοκίες της αγοράς για την εξέλιξη των πραγματικών επιτοκίων της Fed και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των επιτοκίων, με βάση την αφήγηση της Fed.

φεδ_γραφημα.JPG

Η Fed θεωρεί ότι τα πραγματικά επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε πολύ περιοριστικό έδαφος για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την αγορά.
Σε μια ένδειξη ότι η Fed ίσως αρχίζει να λαμβάνει το μήνυμα, ο Patrick Harker, διευθύνων σύμβουλος της Fed της Φιλεδέλφειας και μέλος της FOMC, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό χτες 12/1/23, διατύπωσε το σχόλιο ότι δεν χρειάζεται να «υπερβάλλουμε» σε ότι αφορά την απάντηση της νομισματικής πολιτικής και ότι μια αύξηση επιτοκίνω 25 μονάδες βάσης είναι πιο κατάλληλη για να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα.
Το χάσμα μεταξύ της Fed και των προσδοκιών της αγοράς πρέπει κάποια στιγμή να κλείσει. Και ίσως η Fed αρχίζει να κάνει μια κίνηση να πλησιάσει την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης