Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, αργία στη Wall - Στο επίκεντρο το Davos

Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, αργία στη Wall - Στο επίκεντρο το Davos
Το φυσικό αέριο υποχωρεί στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου να σημειώνει απώλειες 7% στα 60 ευρώ
Υποτονικό ήταν  το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αργίας στη Wall Street, στην αρχή μιας εβδομάδας που περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς και την επιστροφή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να είναι κλειστό για την αργία της Ημέρας του Martin Luther King.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με αύξηση 0,31% στις 15.134 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με αύξηση 0,20% στις 7.860 μονάδες.
Στις 7.043 μονάδες με άνοδο 0,28% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 25.901 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,12% στις 8.871 μονάδες.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια έκλεισε με άνοδο 1,13% στις 2.224 μονάδες.
Το φυσικό αέριο υποχώρησε στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου να κλείσει με απώλειες 14,4% στα 55,65 ευρώ.
Με πτώση έκλεισαν και οι τιμές του πετρελαίου.
Το συμβόλαιο του Brent υποχώρησε 1,08 δολάρια, ή 1,3%, στα 84,20 δολάρια το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησε 1,01 δολ. ή 1,3%, στα 78,85 δολ. με περιορισμένες συναλλαγές, λογω της επίσημης αργίας των ΗΠΑ.
Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι γερμανικές τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο.
Τα στοιχεία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά σε πάνω από δυόμισι χρόνια τον Δεκέμβριο, και οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην τελική μέτρηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο αργότερα αυτή την εβδομάδα, καθώς και στη Βρετανία.
Όσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτέλεσε τη σημαντικότερη εξαίρεση, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τη διευκολυντική νομισματική της στάση, ακόμη και όταν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ρτου πλανήτη αύξησαν δραστικά τα επιτόκια.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει μετά την έκπληξη που προκάλεσε στις αγορές η BOJ τον περασμένο μήνα, διευρύνοντας τη ζώνη γύρω από τον στόχο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων, μια κίνηση που οι επενδυτές εξέλαβαν ως προοίμιο μιας μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιστρέφει στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός αυτή την εβδομάδα, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz να συγκαταλέγονται μεταξύ των αξιωματούχων που αναμένεται να παρευρεθούν στη λαμπερή εκδήλωση μετά από μια τριετή απουσία λόγω πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης