Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία άμεσα με τη Γερμανία θέλει η Πολωνία για να στείλει Leopard στην Ουκρανία

Συμφωνία άμεσα με τη Γερμανία θέλει η Πολωνία για να στείλει Leopard στην Ουκρανία
Στο Βερολίνο σήμερα 16/1 o πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, συζητήσεις για το θέμα
Σχετικά Άρθρα
Σε μια άμεση συμφωνία με τη Γερμανία προσβλέπει η Πολωνία προκειμένου να αρχίσει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία.
«Σήμερα (σ.σ. 16 Ιανουαρίου) θα μιλήσω με πολιτικούς από διάφορα κόμματα της γερμανικής πολιτικής σχετικά με το ζήτημα της παράδοσης τανκ στην Ουκρανία.
Πρόκειται για ένα είδος συμβολικής επιχείρησης που φέρει όμως και πρακτικό χαρακτήρα.
Η Ουκρανία χρειάζεται σήμερα σύγχρονα άρματα μάχης» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki λίγο πριν μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με κύριο αντικείμενο το ζήτημα των Leopard.

Γερμανική συγκατάθεση

Σύμφωνα με τον Morawiecki, η μεταφορά των Leopard στην Ουκρανία απαιτεί τη συγκατάθεση της Γερμανίας.
«Βάσει των συμφωνιών, πρέπει να έχουμε τη συγκατάθεση της Γερμανίας, από τη στιγμή που αυτά είναι άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής.
Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση, όπου η συγκατάθεση αυτή δεν χορηγείται άμεσα» υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Ο Morawiecki εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Γερμανοί εταίροι του θα δείξουν θάρρος και θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ένα σημαντικό μέρος του απαραίτητου εξοπλισμού με τη μορφή των Leopard.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη μεταφορά 10 Leopard στην Ουκρανία, αν και σημείωσε ότι για να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, θα πρέπει να προηγηθούν συνεννοήσεις και να υπάρξουν συμφωνίες.
Σημειώνεται πως ο πολωνικός στρατός διαθέτει 142 Leopard τύπου 2A4 και 105 Leopard τύπου 2Α5

Βερολίνο: Κανένα αίτημα

Πάντως έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το Βερολίνο διεμήνυε πως δεν είχε λάβει κανένα αίτημα είτε από την Φινλανδία είτε από την Πολωνία για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία υποστηρίζει το Βερολίνο.
Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Christiane Hofmann, η οποία υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί κανένα σχετικό αίτημα προς τη Γερμανία.
Όπως είπε η Hofmann, η μεταφορά των Leopard χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση, είναι παράνομη.

Πιέσεις στον Scholz

Η πρωτοβουλία αυτή της Πολωνίας αναμένεται να εντείνει την πίεση στη Γερμανία να πράξει το ίδιο, αν και το Βερολίνο μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει την αρνητική του θέση απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz διατηρεί τις ενστάσεις του απέναντι σε μια τέτοια κίνηση, με το σκεπτικό της μη περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου και μεγαλύτερης εμπλοκής της Δύσης και της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο Scholz να αλλάξει τη θέση του αυτή, εάν σταλεί σχετικό μήνυμα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Από την πλευρά της η γερμανική Bild είχε υποστηρίξει ότι μετά την απόφαση της Πολωνίας, η πίεση στον Γερμανό καγκελάριο να λάβει μια απόφαση σχετικά με την αποστολή ή μη των Leopard στην Ουκρανία αυξάνεται.
«Ο Scholz, ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται να προμηθεύσει το Κίεβο με Leopard 2, αναγκάζεται να κάνει μια κίνηση», δηλαδή είτε να επιτρέψει είτε όχι, με το δημοσίεμα να επισημαίνει ότι όποια και από τις δύο αποφάσεις να ληφθεί, θα είναι άβολη για το Βερολίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης