Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Συνελήφθη ο Matteo Messina Denaro, ο πλέον καταζητούμενος «νονός» της σικελικής μαφίας

Ιταλία: Συνελήφθη ο Matteo Messina Denaro, ο πλέον καταζητούμενος «νονός» της σικελικής μαφίας
Ο Denaro διέφευγε των ιταλικών αστυνομικών αρχών εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια
Στη σύλληψη του Matteo Messina Denaro, του πλέον καταζητούμενου «νονού» της Cosa Nostra (σικελική μαφία) προχώρησαν οι ιταλικές αρχές, οι οποίες τον αναζητούσαν εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.
«Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι (...) συνέλαβαν τον φυγά Matteo Messina Denaro μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI ο στρατηγός των Καραμπινιέρων Pasquale Angelosanto.
Ο Denaro φέρεται να είναι το αφεντικό της Cosa Nostra και ήταν ο πλέον καταζητούμενος «νονός» στην Ιταλία.
Έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια για το ρόλο του στους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας Giovanni Falcone και Paolo Borsellino το 1992, ενώ αντιμετωπίζει ποινή ισοβίων για το ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί την επόμενη χρονιά στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Diabolik

Ο Denaro, με το παρατσούκλι «Diabolik», θεωρήθηκε πως υπήρξε κάποτε υποψήφιος για να καταστεί το αφεντικό των αφεντικών της σικελικής μαφίας, μετά το θάνατο του Bernardo Provenzano, το 2016, και του Salvatore Riina, το 2017.
Ο 60χρονος Denaro, ο οποίος κάποτε είχε αναφέρει πως «γέμισα ένα νεκροταφείο, μόνος μου», φαίνεται ότι συνέχισε τον πολυτελή τρόπο ζωής του για αρκετό καιρό παρά το γεγονός ότι καταζητούνταν, χάρη στη βοήθεια που του παρείχαν πολλοί τραπεζίτες.
Τον Αύγουστο του 2021, η Rai κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 1993, στην οποία για πρώτη φορά αναγνωρίστηκεη φωνή του Denaro κατά τη διάρκεια μιας δίκης στην οποία κλήθηκε να καταθέσει.
Μετά από μερικές εβδομάδες, τράπηκε σε φυγή και έκτοτε καταζητούνταν.
Καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη το 2002 επειδή σκότωσε προσωπικά ή διέταξε τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης