Τελευταία Νέα
Διεθνή

CDC (ΗΠΑ): Καταστροφή το νέο εμβόλιο της Pfizer, μπορεί να προκαλέσει και εγκεφαλικό – Η Omicron μολύνει εμβολιασμένους

CDC (ΗΠΑ): Καταστροφή το νέο εμβόλιο της Pfizer, μπορεί να προκαλέσει και εγκεφαλικό – Η Omicron μολύνει εμβολιασμένους
«Όλες οι ενδείξεις απαιτούν περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση από επίσημες επιδημιολογικές μελέτες», ανέφεραν το CDC και η FDA
Σχετικά Άρθρα
Τα νέα δεδομένα του CDC των ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι το νέο εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19 θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά σε ηλικιωμένους, δήλωσαν δύο αμερικανικές υπηρεσίες υγείας στις 13 Ιανουαρίου προκαλώντας νέα αναστάτωση.
Το όριο για ένα σήμα ασφαλείας καλύφθηκε για τον δισθενή ενισχυτή της Pfizer στο Vaccine Safety Datalink, ένα σύστημα παρακολούθησης που διαχειρίζεται τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Το σήμα κινδύνου ήταν για ισχαιμικό εγκεφαλικό, ένα είδος εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από την πήξη του αίματος.
Τα σήματα ασφαλείας ενεργοποιούνται όταν ένα ανεπιθύμητο συμβάν, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, λαβάνει χώρα με συγκεκριμένο ρυθμό μετά τον εμβολιασμό.
Τα σήματα υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ μιας ανεπιθύμητης ενέργειας και ενός εμβολίου, αλλά πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη για να επαληθευτεί μια σύνδεση.
«Όλες οι ενδείξεις απαιτούν περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση από επίσημες επιδημιολογικές μελέτες», ανέφεραν το CDC και η FDA.
«Συχνά αυτά τα συστήματα ασφαλείας ανιχνεύουν σήματα που θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες εκτός από το ίδιο το εμβόλιο».

Απίθανος ένας «πραγματικός κλινικός κίνδυνος»

Οι υπηρεσίες δεν ανέφεραν πότε εντοπίστηκε το σήμα κινδύνου, εκτός από το ότι έγινε μετά τη διαθεσιμότητα της ενημερωμένης λήψης, η οποία ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022.
Καμία υπηρεσία δεν απάντησε αίτημα για σχόλιο.
Άλλα συστήματα που παρακολουθούνται για την ασφάλεια των εμβολίων, όπως τα Cents for Medicare και Medicaid Services, δεν έχουν υποδείξει κάποιο ζήτημα για ισχαιμικό εγκεφαλικό στους ηλικιωμένους ή σε άλλες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ.
«Παρόλο που το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι πολύ απίθανο το σήμα στο VSD να αντιπροσωπεύει πραγματικό κλινικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό, όπως κάναμε στο παρελθόν, όταν ένα από τα μέλη της ασφάλειάς μας τα συστήματα παρακολούθησης ανιχνεύουν ένα σήμα κινδύνου», ανέφεραν οι υπηρεσίες.
«Το CDC και η FDA θα συνεχίσουν να αξιολογούν πρόσθετα δεδομένααπό όλα τα συστήματα ασφάλειας εμβολίων. Αυτά τα δεδομένα και οι πρόσθετες αναλύσεις θα συζητηθούν στην επερχόμενη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβόλια και Συναφών Βιολογικών Προϊόντων του FDA».
Ο FDA θα συναντηθεί με την επιτροπή, η οποία τη συμβουλεύει για τα εμβόλια, «για να εξετάσει εάν και πώς θα πρέπει να τροποποιηθεί η σύνθεση για τις πρωτογενείς δόσεις των επί του παρόντος διαθέσιμων εμβολίων COVID-19 και πώς και εάν πρέπει να προσαρμοστεί η σύνθεση και το πρόγραμμα για τις αναμνηστικές δόσεις. προχωράμε μπροστά», σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση.
Ο Δρ Ramin Farzaneh-Far, καρδιολόγος, είπε ότι ήταν δύσκολο να δεχτεί κανείς τον λόγο του CDC, δεδομένου του πώς ο οργανισμός απέρριψε επανειλημμένα τις αναφερόμενες συνδέσεις μεταξύ των εμβολίων μυοκαρδίτιδας και COVID-19 προτού τελικά αναγνωρίσει μια αιτιολογική σύνδεση.
Το CDC και η FDA θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα δεδομένα του εγκεφαλικού επεισοδίου, έγραψε στο Twitter.
Το ισχαιμικό εγκεφαλικό, γνωστό και ως εμβολικό εγκεφαλικό, προκαλείται από έναν θρόμβο αίματος που «μπλοκάρει ή φράζει ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο», σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Η απόφραξη συνήθως εμποδίζει το αίμα να ρέει στον εγκέφαλο και οδηγεί γρήγορα στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Άλλα εμβόλια για τον COVID-19 πιστεύεται ότι έχουν προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετίζεται με τη χρήση των εμβολίων COVID-19 των εταιρειών», δήλωσε η Pfizer σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Παράγει το εμβόλιο με τη BioNTech, μια γερμανική εταιρεία.
Η εκπρόσωπος Cathy McMorris Rodgers (R-Wash.), πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι το CDC και η FDA «πρέπει να διερευνήσουν ταχέως, με ανοιχτό και διαφανή τρόπο, εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή όχι στα αναφερόμενα εγκεφαλικά επεισόδια .»

Οι ύποπτες κινήσεις...

Το νέο ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer, το οποίο στοχεύει τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 Omicron εκτός από το αρχικό στέλεχος στην Wuhan, εγκρίθηκε και συνιστάται στα τέλη του 2022 χωρίς κλινικά δεδομένα.
Μήνες αργότερα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κλινικά δεδομένα από την Pfizer, τον CDC ή τον FDA.
Μια πρόσφατη μελέτη του FDA εντόπισε αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής μετά το αρχικό εμβόλιο της Pfizer σε ηλικιωμένους. Αυτή η κατάσταση, η έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά, προκαλείται επίσης από την πήξη του αίματος.
Το CDC, εν τω μεταξύ, επισήμανε εκατοντάδες σήματα ασφαλείας τόσο για τα εμβόλια Pfizer όσο και για τα εμβόλια Moderna, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρακολούθησης που ελήφθησαν από τους The Epoch Times.
Η παρακολούθηση έγινε σε αναφορές στο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου, το οποίο οι αρχές περιγράφουν ως «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας» για τα εμβόλια και το οποίο συνδιοργανώνεται από το CDC και το FDA.
Οι ειδικοί είπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα τα εμβόλια να προκάλεσαν ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής κίρρωσης.
Διακόσιες εβδομήντα τέσσερις αναφορές ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τον εμβολιασμό Pfizer έχουν αναφερθεί στο σύστημα αναφοράς στα τέλη του 2022.

Η Omicron XBB.1.5 μολύνει εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία προκύπτουν από την  παραλλαγή Omicron XBB.1.5 του COVID-19 η οποία φαίνεται πως μπορεί να μολύνει ακόμα και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Νέας Υόρκης.
«Η υποπαραλλαγή του Omicron XBB.1.5 αντιπροσωπεύει πλέον το 73 τοις εκατό όλων των κρουσμάτων COVID-19 με αλληλουχία στη Νέα Υόρκη.
Η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική μορφή του COVID-19 που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολύνει άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή είχαν ήδη COVID-19», έγραψε στο Twitter το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης στις 13 Ιανουαρίου.
Παρόλα αυτά, το τμήμα προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να εμβολιαστούν και να λάβουν το ενημερωμένο αναμνηστικό εμβόλιο για τον COVID-19, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι ακόμα ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από νοσηλεία και θάνατο από COVID-19, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νέων παραλλαγών».
Η παραλλαγή XBB.1.5 γίνεται γρήγορα η κυρίαρχη υποπαραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι το XBB.1.5 αντιπροσώπευε περίπου το 43 τοις εκατό των περιπτώσεων COVID-19 στη χώρα για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου.
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η υπομεταβλητή αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και έχει πλέον εντοπιστεί σε περισσότερες από 25 χώρες.
Η υποπαραλλαγή έχει πλέον ξεπεράσει την υποπαραλλαγή BQ.1.1, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, και η οποία τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 28,8 τοις εκατό των περιπτώσεων στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης