Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όλοι είναι πλέον macro traders» στη Wall Street - Που ποντάρουν για το 2023 οι επενδυτές

«Όλοι είναι πλέον macro traders» στη Wall Street - Που ποντάρουν για το 2023 οι επενδυτές
Όλοι διαπραγματεύονται συμβόλαια που επηρεάζονται από τα αμερικανικά επιτόκια σήμερα
Οι traders ομολόγων είναι και πάλι τα αστέρια στη Wall Street.
Οι traders σταθερού εισοδήματος, νομισμάτων και εμπορευμάτων (FICC) ενίσχυσαν τα κέρδη των τραπεζών πέρυσι παρά τις θλιβερές αγορές συναλλαγών.
Και οι traders που διαχειρίστηκαν την μεταβλητότητα της αγοράς πρόκειται να επεκτείνουν το νικηφόρο σερί τους, δήλωσαν ανώτεροι τραπεζίτες στο Reuters.
Στην Bank of America, τα έσοδα από το FICC αυξήθηκαν κατά 49% στα 2,3 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τα έσοδα του τμήματος συναλλαγών για το σύνολο του έτους στα υψηλότερα από το 2010, όπως προκύπτει από την έκθεση αποτελεσμάτων της τράπεζας.
Στη Citigroup, τα έσοδα από το σταθερό εισόδημα αυξήθηκαν κατά 31% στα 3,2 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στην JPMorgan σκαρφάλωσαν κατά 12% στα 3,7 δισ. δολάρια.
"Όλοι είναι πλέον macro trader", δήλωσε ο Jim DeMare, πρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων αγορών της Bank of America, αναφερόμενος στους επενδυτές που ποντάρουν σε περιουσιακά στοιχεία που επηρεάζονται από τις οικονομικές τάσεις.
"Όλοι θέλουν να μιλούν για τον πληθωρισμό, όλοι θέλουν να μιλούν για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών", δήλωσε ο DeMare, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν στη Salomon Brothers, το θρυλικό κατάστημα ομολόγων που παρουσιάστηκε στο κλασικό βιβλίο του Michael Lewis "Liar's Poker" το 1989.

Η "άνοιξη" μετά την ύφεση

Οι traders FICC απολαμβάνουν μια αναγέννηση μετά από χρόνια ύφεσης.
Σε μια αναδρομή στη δεκαετία του 1970, ο πληθωρισμός ταράζει και πάλι τις οικονομίες.
Ο προστατευτισμός επιστρέφει.
Και τα οικονομικά στοιχεία προκαλούν αίσθηση στις αίθουσες συναλλαγών, χωρίς τις φωνές προηγούμενων εποχών.
"Άλλη μια ισχυρή επίδοση στις συναλλαγές βοήθησε να αντισταθμιστεί η πτώση της επενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον κλάδο", έγραψε ο πρόεδρος της JPMorgan, Daniel Pinto, σε σημείωμα προς τους εργαζομένους.
Το τμήμα αγορών της τράπεζας ανακοίνωσε τα δεύτερα υψηλότερα ετήσια έσοδά του.
Οι ειδικοί στα ομόλογα στην αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν μεγάλη ζήτηση, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι traders αναμένουν να παραμείνουν απασχολημένοι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η πανδημία υποχωρεί, οι μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία και οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σιγοβράζουν.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Η επιστροφή τους συμπίπτει με τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής που ξεσκονίζουν τα εγχειρίδια τους πριν από το 2008.
Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικοί τραπεζίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις προηγμένες οικονομίες σταθεροποίησαν τις αγορές διατηρώντας τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.
Αλλά όταν χτύπησε η πανδημία, αύξησαν τα κίνητρα για να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή.
Η αντιστροφή αυτών των πολιτικών αναστάτωσε τις αγορές.
"Δεν έλειψαν τα έκτακτα γεγονότα, οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις, που συμβαίνουν μία φορά σε μία γενιά", δήλωσε ο Ashok Varadhan, συν-επικεφαλής του πρόσφατα συγχωνευμένου τμήματος παγκόσμιας τραπεζικής και αγορών της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.
"Αυτό αποτέλεσε καταλύτη για δραστηριότητα και ευκαιρίες" για τους πελάτες, είπε.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 19,4% πέρυσι, όταν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκε στο 3,8%, ενώ το δολάριο αυξήθηκε κατά 7,9% έναντι των κυριότερων νομισμάτων.
Στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης ομολόγων της Tradeweb Markets, ο μέσος ημερήσιος όγκος αυξήθηκε σχεδόν 10% το 2022.
"Αυτό είναι το είδος της αγοράς όπου οι δεξιότητες της παλιάς σχολής για το σταθερό εισόδημα μπαίνουν στο παιχνίδι περισσότερο από ποτέ", δήλωσε ο Billy Hult, ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος αυτόν τον μήνα.
Ο Hult δίνει στους ασκούμενους της εταιρείας αντίγραφα του "Liar's Poker" για να πείσει για την άποψή του.

Θα παραμείνει η μεταβλητότητα

Ο Michael de Pass, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης επιτοκίων της Citadel Securities, βλέπει ότι η μεταβλητότητα και η δραστηριότητα παραμένουν αυξημένες με τους συμμετέχοντες να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Αυτό έχει σφετεριστεί τη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας ως ο πιο προσεγμένος οικονομικός δείκτης της Wall Street, είπε.
Η Citadel Securities θα επεκταθεί στα swap πληθωρισμού το 2023.
Στην Jefferies Financial Group, τα έσοδα από τη διαπραγμάτευση ομολόγων του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 71%.
"Υπάρχουν χρήματα που μπορούν να κερδηθούν και πάλι στο σταθερό εισόδημα" για τους επενδυτές ομολόγων, δήλωσε ο πρόεδρος της Jefferies, Brian Friedman.
"Πριν ήταν η αναζήτηση της απόδοσης- τώρα είναι η επιλογή της απόδοσης".
Οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την ανακούφιση τους για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιθανή μείωση της αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, όταν θα συνεδριάσουν στις 31 Ιανουαρίου.
Οι αγορές παρακολουθούν στενά τη Fed για μηνύματα.
"Αν πήγαινες σε οποιονδήποτε από τους traders μας αυτή τη στιγμή σε οποιαδήποτε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων - μετοχές, ενυπόθηκα δάνεια, εμπορεύματα - θα σου έλεγαν ότι διαπραγματεύονται τα αμερικανικά επιτόκια", δήλωσε ο Troy Rohrbaugh, παγκόσμιος επικεφαλής των αγορών της JPMorgan, ο οποίος διαπραγματευόταν δικαιώματα προαίρεσης συναλλάγματος νωρίτερα στην καριέρα του.
"Οι όγκοι παρέμειναν αυξημένοι για μεγάλο μέρος του 2022 και οι επενδυτές αναζητούσαν μια ένδειξη για το πότε θα γυρίσει ο πληθωρισμός.
Όταν συμβεί αυτό, θα περίμενα ότι η διάθεση τους για ανάληψη κινδύνου θα αυξηθεί αμέσως", δήλωσε ο Rohrbaugh.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης