Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών - ρεκόρ κατέγραψε το 2022 η Ρωσία - Στα 227 δισ. δολάρια

Πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών - ρεκόρ κατέγραψε το 2022 η Ρωσία - Στα 227 δισ. δολάρια
Η μείωση των εισαγωγών και οι ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου διατήρησαν τη ροή ξένου χρήματος
Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε το 2022 το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, καθώς η μείωση των εισαγωγών και οι ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου διατήρησαν τη ροή ξένου χρήματος παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη ρωσική οικονομία.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας - ένα μέτρο της διαφοράς μεταξύ όλων των χρημάτων που εισέρχονται σε μια χώρα μέσω του εμπορίου, των επενδύσεων και των μεταβιβάσεων και αυτών που επιστρέφουν - ανήλθε σε 227,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 86% από το 2021.
Οι ρωσικές εισαγωγές μειώθηκαν απότομα πέρυσι εν μέσω της φυγής δυτικών επιχειρήσεων μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Αλλά το Κρεμλίνο έχει επιδιώξει να αντικαταστήσει τα έσοδα που έχασε από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με μια στροφή προς την Κίνα, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες.
Το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Μειωμένες οι εισαγωγές

Καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν, το εμπορικό ισοζύγιο της Μόσχας -η διαφορά μεταξύ των συνολικών εξαγωγών και εισαγωγών- διογκώθηκε σε 282,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, από 170,1 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 βοήθησαν στην αύξηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι εισαγωγές ανέκαμψαν σιγά-σιγά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πρόκειται να υποστούν νέες πιέσεις το 2023, καθώς τίθενται σε πλήρη ισχύ οι δυτικές και ιαπωνικές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο.
Η ομάδα των επτά μεγάλων οικονομιών (G7) θα επεκτείνει το πετρελαϊκό εμπάργκο πέρα από το αργό πετρέλαιο, ώστε να συμπεριλάβει και τα ρωσικά πετρελαιοειδή από τις 5 Φεβρουαρίου.
Οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης