Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις ΗΠΑ για παζάρια ο Cavusoglu - Συνάντηση με Blinken για F-16, ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Στις ΗΠΑ για παζάρια ο Cavusoglu - Συνάντηση με Blinken για F-16, ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Στο επίκεντρο και η στάση της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα Τετάρτη 18/1 με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Anthony Blinken, αναμένεται να εστιάσει αφενός στο ζήτημα της προμήθειας της Τουρκίας με τα αμερικανικά μαχητικά F-16 αφετέρου στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων που έχουν πληγεί μετά την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 και που οδήγησε και στην έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.
Το ζήτημα της αγοράς και του εκσυγχρονισμού των F-16 είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για την Άγκυρα, όχι μόνο για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αλλά και γιατί θα δείξει πως ΗΠΑ και Τουρκία ευθυγραμμίζονται και πάλι σε θέματα αμυντικής συνεργασίας, γεγονός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και για την Ελλάδα.
Πάντως, και παρά τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η Ουάσινγκτον έχει επαινέσει την Άγκυρα και τον πρόεδρο Erdogan για τη στάση της στη συμφωνία με τη Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ έχει αναγνωρίσει και την τουρκική απόφαση να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Θετικός ο Biden, αρνητικό το Κογκρέσο

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Biden έχει τοποθετηθεί θετικά για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, η οποία ωστόσο «μπλοκάρει» μέχρι στιγμής στο Κογκρέσο (πάντως ποτέ έως σήμερα το Κογκρέσο δεν έχει μπλοκάρει εξαγωγή όπλων σε χώρα κατόπιν αιτήματος του Λευκού Οίκου).
Είναι γνωστές άλλωστε οι δηλώσεις του Robert Menendez, του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (είναι η αρμόδια για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων), ο οποίος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να αλλάξει την αρνητική του στάση, εάν πρώτα η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Πρόσφατα μάλιστα το γραφείο του Menendez εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται πως ο Δημοκρατικός πολιτικός θα συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία όσο ο πρόεδρος Erdogan συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να έχει μια αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ακόμα και απέναντι σε συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Παράπονα Cavusoglu, το χαρτί του ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να εκφράσει στον Blinken τα παράπονα της Άγκυρας για τη μη ισορροπημένη στάση που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα οι απέναντι στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αν και διατυπώνει την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Cavusoglu και ενόψει της συνάντησης του με τον Blinken υποστήριξε ότι «έχουμε φτάσει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Biden», αναφέροντας πως «αυτή η συμφωνία είναι σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ».
Αλλά η σκληρή θέση της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ακόμα «εμπόδιο» στην ομαλοποίηση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.
Είναι πολύ πιθανό πάντως και προκειμένου να αποκομίσει τη θετική δήλωση από τον Blinken όσον αφορά τα F-16, να δώσει διαβεβαιώσεις ότι τελικά η Τουρκία πρόκειται να εμποδίσει την ένταξη των δύο αυτών σκανδιναβικών κρατών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Συμφωνία για F16 στην Τουρκία και F35 στην Ελλάδα;

Πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως το Κογκρέσο θα δώσει τελικά το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία, και ως αντιστάθμισμα στην κίνηση αυτή θα επιδιώξει μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, αν οι πωλήσεις αυτές πραγματοποιηθούν, θα είναι οι μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά την πώληση στην Τουρκία, την οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν εδώ και ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, καθώς περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου των 79 F-16.
Επίσης, η πιθανή συμφωνία πώλησης θα περιλαμβάνει επίσης 900 πυραύλους αέρος αέρος και 800 βόμβες.
Στον αντίποδα, πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης τον περσινό Ιούνιο, περιλαμβάνει «τουλάχιστον 30» F-35, το πλέον προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ
Αν και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για σύμπτωση, είναι βέβαιο ότι θα καμφθούν πιθανές αντιδράσεις της Αθήνας για τα F-16 στην Τουρκία, αν ικανοποιηθεί και το δικό της αίτημα, επισημαίνει η WSJ, τονίζοντας ότι το Κογκρέσο ουδέποτε έχει μπλοκάρει πωλήσεις όπλων σε ξένη χώρα που έχει αιτηθεί ο Λευκός Οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης