Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τo 2023 θα είναι μια άθλια χρονιά για τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο το Norges

Τo 2023 θα είναι μια άθλια χρονιά για τα χρηματιστήρια, σύμφωνα με το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο το Norges
«Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ, πολύ χαμηλές αποδόσεις», είπε ο Nicolai Tangen, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1,3 τρισ. δολαρίων της Νορβηγία
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση αναμένεται να παραμείνουν οι επενδυτές και το 2023, παρά το γεγονός πως, σε μεγάλο βαθμό έχουν σκάσει οι φούσκες που δημιουργήθηκαν μετά το τσουνάμι ρευστότητας που εξαπέλυσαν οι κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον Nicolai Tangen, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου 1,3 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας το Norges Bank Assets Management
Μάλιστα, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στους Financial Times, το 2023 θα είναι μια άθλια χρονιά σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των μετοχών.
Σύμφωνα με τον Tangen, ένας νέος κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων «δεν είναι τόσο απίθανος, παρότι κανείς δεν προεξοφλεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,9% αυτή την άνοιξη, από 4,25% έως 4,5%,.
Ωστόσο, εκτός από τον πληθωρισμό, περαιτέρω πίεση στις αγορές θα μπορούσε να ασκήσουν οι καταστροφικές συνέπειες της πτώσης του 2022.
«Δεν έχουμε δει τις δευτερογενείς επιπτώσεις της καταστροφής του πλούτου των 30 τρισ. δολαρίων που είδαμε πέρυσι», είπε.
«Δεν το έχουμε δει να εμφανίζεται πουθενά.
Δεν έχουμε δει καμία ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία να καταρρέει».
Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον δυσχέρειας του περασμένου έτους για τους επενδυτές, με ταυτόχρονες μειώσεις για τις μετοχές και τα ομόλογα, δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε ο Tangen.
«Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ, πολύ χαμηλές αποδόσεις», είπε.
Σημειώνεται πως η Norges Bank Investment Management έκλεισε το 2022 με απώλειες 14%, σύμφωνα με τον Tangen.
Πίσω από το 2008, αυτό σηματοδότησε τη δεύτερη πιο φτωχή από άποψη επίδοσης πορεία του ταμείου στα 25 χρόνια ύπαρξής του.
Ο Tangen είπε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο απέφυγε την απότομη πτώση κατά 20% των παγκόσμιων μετοχών πέρυσι, εν μέρει επειδή έγειρε προς τις ενεργειακές μετοχές και απομακρύνθηκε από εταιρείες που εισήχθησαν σε χρηματιστηριακές αγορές για πρώτη φορά.

IPOs και κρυπτονομίσματα

«Σκεφτήκαμε το 2021 ότι η ποιότητα των [αρχικών δημόσιων προσφορών] ήταν πολύ, πολύ κακή», δήλωσε ο Tangen στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Όταν οι καιροί πραγματικά ευνοούν τις φούσκες, βγαίνουν πολλές παρενέργειες στην αγορά».
Το πετρελαϊκό ταμείο, ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, δεν είχε άμεση έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, των οποίων οι αποτιμήσεις κατέρρευσαν την περασμένη άνοιξη.
Όμως, είπε ο Tangen, το φαινόμενο της κρυπτογράφησης χρησίμευσε ως χρήσιμο προειδοποιητικό σημάδι σε ό,τι αφορά τις υπερβολές στην αγορά.
«Θα μπορούσατε να διαβάσετε… πολλά στις φουσκο-αγορές κρυπτογράφησης», είπε.
«Όταν βλέπετε [ψηφιακά έργα τέχνης] (NFTs) να αλλάζουν χέρια για 69 εκατομμύρια δολάρια, αυτό εκπέμπει ένα φως που αναβοσβήνει ότι τα χρήματα είναι πολύ... εύκολα, δωρεάν, και ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.
Πρέπει να ξυπνήσεις και να δεις τι συμβαίνει».
Ο Tangen ανέλαβε τον ρόλο του CEO στο πετρελαϊκό ταμείο τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μια εποχή αστάθειας για την αγορά.
«Ήξερα ότι θα συνέβαινε όταν αναλάμβανα τη δουλειά.
Η πιθανότητα να καταλήξω ως ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν πολύ υψηλή, και έτσι αποδεικνύεται, αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει», είπε ο πρώην διαχειριστής του hedge fund.
«Έχω συνηθίσει στο άγχος».
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το οποίο δίνει εντολές στο ταμείο και ελέγχει τις επιδόσεις του, ήταν υποστηρικτικό και παρείχε ένα έξυπνο πλαίσιο κινδύνου, πρόσθεσε.
Το ταμείο πετρελαίου βρίσκεται τώρα στα πρώτα στάδια της εξέτασης εάν θα πρέπει να βάλει χρήματα σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια - μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που έχει αποφύγει μέχρι στιγμής, λόγω υψηλών προμηθειών και έλλειψης διαφάνειας.
Ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποφεύγουν τα private equities τώρα που οι αγορές ομολόγων προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις και τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζουν υψηλότερη ζήτηση.
Ο Tangen είπε ότι αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο πίστευε ότι ο χώρος ήταν «δυνητικά ενδιαφέρων».
Οι αποτιμήσεις στα private equities είναι πιθανό να υποχωρήσουν έτι περαιτέρω, είπε.
«Πρέπει να περιμένουμε καταγραφές» πρόσθεσε.
Καμία απόφαση για το θέμα δεν έχει ληφθεί ακόμη από την κυβέρνηση, αλλά οι κατανομές στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να έχουν νόημα τα επόμενα χρόνια, είπε ο Tangen.
Ο γενικά αισιόδοξος τόνος μεταξύ των αντιπροσώπων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός κάνει τον Tangen κάπως πιο νευρικό.
«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, αλλά, δυστυχώς, αυτή φαίνεται να είναι το consensus και δεν μου αρέσει αυτό», είπε.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης