Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (ΕΚΤ): Έρχονται πολλές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Δεν σταματήσουμε σε μόνο μία

Knot (ΕΚΤ): Έρχονται πολλές αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Δεν σταματήσουμε σε μόνο μία
O Knot έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.
Σχετικά Άρθρα
Τον δρόμο για πολλές αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ ανοίγει ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot.
«Η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει έπειτα από μόνο μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε, τον Δεκέμβριο του 2022, ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο πληθωρισμός αν και επιβραδύνεται παραμένει σε πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι δεδομένα που δεν είναι ενθαρρυντικά για εμάς» δήλωσε ο Knot μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos.
«Είδαμε μία ακόμη μέτρηση του πληθωρισμού όπου δεν υπήρχαν ενδείξεις ύφεσης των (υποκείμενων) πληθωριστικών πιέσεων. Επομένως, πρέπει να κάνουμε αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, και ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει βελτιωθεί στην Ευρωζώνη. Κι αυτό σημαίνει ότι οι εξελίξεις στην αγορά που έχω δει, ας πούμε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίπου, δεν είναι απολύτως ευπρόσδεκτες από τη δική μου οπτική γωνία. Δεν νομίζω ότι είναι στην πραγματικότητα συμβατές με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2%», δήλωσε ο Knot.
Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο. Το ευρύτερο ερώτημα είναι αν η κεντρική τράπεζα γίνεται υπερβολικά επιθετική με τη σύσφιξη της πολιτικής της και περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, ο Knot έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.
«Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που πρέπει να καλύψουμε, θα το καλύψουμε με σταθερό ρυθμό πολλών αυξήσεων κατά 50 μονάδες βάσης», δήλωσε και συνέχισε «το που θα τελειώσει αυτός ο ρυθμός αυξήσεων 50 μονάδων βάσης δεν μπορώ να το πω εκ των προτέρων, αλλά είναι πολύ σαφές ότι η πρόεδρός μας έχει χρησιμοποιήσει τον πληθυντικό στις διατυπώσεις της. Κι εγώ χρησιμοποιώ τον πληθυντικό. Επομένως, δεν θα σταματήσει έπειτα από μία μόνο αύξηση 50 μονάδων βάσης, αυτό είναι σίγουρο» είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης