Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Lagarde στις αγορές - Αναθεωρήστε... μην υποτιμάτε την ΕΚΤ για το πόσο μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια

Μήνυμα Lagarde στις αγορές - Αναθεωρήστε... μην υποτιμάτε την ΕΚΤ για το πόσο μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια
Ο πληθωρισμός παραμένει ο "πρωταρχικός στόχος" της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε η Lagarde
"Θα συμβούλευα τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους".
Με αυτήν την φράση η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Νταβός γιατί η ΕΚΤ αποτυγχάνει να πείσει την αγορά ότι είναι αποφασισμένη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια με γρήγορο ρυθμό.
Η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, αν συγκρίνει κανείς και τις κινήσεις που έχει κάνει η Federal Reserve στο μέτωπο της μείωσης του πληθωρισμού, με την Lagarde να έχει προσπαθήσει πολλές φορές να δώσει το μήνυμα ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να μην εκτροχιαστεί το κόστος διαβίωσης στην Ευρωζώνη.

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Όπως διαβεβαίωσε η Lagarde, όπως άλλωστε και νωρίτερα ο συνάδελφός της Klaas Knot, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αποδυναμώνονται.
Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να επαναφέρει τον ρυθμό αύξησης των τιμών στον στόχο.
"Ο πληθωρισμός από όλες τις απόψεις, με όποιον τρόπο κι αν τον κοιτάξετε, είναι υπερβολικά υψηλός", δήλωσε η Lagarde σε πάνελ στο Νταβός.
"Θα παραμείνουμε στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε μετακινηθεί σε περιοριστικό έδαφος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως", ανέφερε.
Ο πληθωρισμός παραμένει ο "πρωταρχικός στόχος" της ΕΚΤ, διαβεβαίωσε.

Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας

"Τα δεδομένα από την οικονομία έχουν γίνει "πολύ πιο θετικα".
Η οικονομία πιθανόν να γνωρίσει μόνο μια "μικρή συρρίκνωση" στην ευρωζώνη, επιβεβαίωσε η Lagarde.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι βέβαια ότι το 2023 "δεν θα είναι λαμπρό, αλλά θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι φοβόταν".
Επιπλέον, επισήμανε, "η αγορά εργασίας δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή όσο τώρα" και αυτό συμβαίνει "ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ". 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης