Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Macron: Άνευ προηγουμένου η κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Παραδοχή Macron: Άνευ προηγουμένου η κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Ισχυρό αντίκτυπο στο οικονομικό μας μοντέλο οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της σύγκρουσης λέει ο Macron
Στην παραδοχή ότι η Ευρώπη βιώνει μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος έκανε λόγο για ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία.
«Υπάρχει μια άνευ προηγουμένου κρίση γιατί ο πόλεμος επιστρέφει στην ήπειρο.
Οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της σύγκρουσης έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο οικονομικό μοντέλο.
Η απάντηση βρίσκεται σε μια Ευρώπη κυρίαρχη όσον αφορά την οικονομία, την τεχνολογία και την άμυνα.
Με άλλα λόγια, σε μια πραγματικά ισχυρή Ευρώπη» αναφέρει σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Υποφέρουν οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες

Όπως λέει, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες υποφέρουν από μια κρίση, βιώνοντας «ένα είδος κόπωσης και απώλειας εστίασης».
«Σε καταστάσεις κρίσης, τα άκρα και η δημαγωγία λειτουργούν καλύτερα γιατί στέλνουν ένα απλό μήνυμα, υπόσχονται δηλαδή ότι «θα αποκαταστήσουν τον έλεγχο».
Πιστεύω ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στον κόσμο» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Πέμπτη 19/1 με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sanchez στη Βαρκελώνη σε μια υψηλού συμβολισμού συνάντηση κορυφής Γαλλίας – Ισπανίας που προσδοκάται να φέρει τις σχέσεις των δύο κρατών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τους.
Macron και Sanchez αναμένεται να υπογράψουν μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας που προβλέπει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο μεταναστευτικό, την άμυνα, την ενέργεια και την νεολαία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα περάσει ολόκληρη την ημέρα στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας την στιγμή που στην Γαλλία ξεκινούν διαδηλώσεις και απεργίες που προβλέπεται ότι θα έχουν μαζική συμμετοχή κατά της μεταρρύθμισης.

Τι επιδιώκει

Μια από τις βασικές επιδιώξεις του Macron είναι να διαμορφώσει μια κοινή γραμμή με την Ισπανία απέναντι στο σχέδιο των μαζικών επενδύσεων που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να υστερήσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των αμερικανικών.
Ο Macron έχει καταγγείλει την πολιτική Biden ως «υπέρ επιθετικές» αμερικανικές ενισχύσεις και επιδιώκει αντίστοιχες μαζικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταχείες αποφάσεις για να προληφθεί η διαφυγή ευρωπαϊκών εταιρειών προς τις ΗΠΑ.
Στη γραμμή του ο Macron θέλει να προσελκύσει και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz, με τον οποίο θα συναντηθεί στο Παρίσι την ερχόμενη Κυριακή 22/1 για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων και να συμμετάσχει σε ένα γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο με στόχο την επίλυση των διαφορών των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Πάντως σε δηλώσεις του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Christian Lindner είπε ότι δεν θα ήθελε να δει την ΕΕ σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
«Δεν πρέπει να συμβεί» υπογράμμισε ο Lindner, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα εμπορική συμφωνία, αντί να επιδοθούν σε έναν ανταγωνισμό επιδοτήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης