Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερες σκέψεις στη Δύση: Υποτιμήσαμε τη ρωσική οικονομία, υπερεκτιμήσαμε τις κυρώσεις

Δεύτερες σκέψεις στη Δύση: Υποτιμήσαμε τη ρωσική οικονομία, υπερεκτιμήσαμε τις κυρώσεις
Οι κυρώσεις της ΕΕ συνεχίζουν να εντείνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας
Σχετικά Άρθρα
Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στην Ευρώπη για τη στάση της Δύσης απέναντι στις δυνατότητες της ρωσικής οικονομίας και στις συνέπειες που θα είχαν σε αυτήν οι δυτικές κυρώσεις.
Σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera επισημαίνεται πως όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία της Ρωσίας δεν βιώνει τη βαθιά ύφεση που είχε προβλεφθεί.
Αν και τονίζεται ότι είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί η μακροπρόθεσμη ζημιά που επέρχεται στην οικονομία της Ρωσίας από τη στάση της Δύσης, υπογραμμίζεται πως βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων του Ρώσου προέδρου, το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί για το 2022 κατά μόλις -2,5%, όταν υπήρχαν εκτιμήσεις από διεθνείς αναλυτές ακόμα και για «βουτιά» της τάξης του -20%.

Υπερεκτιμήθηκαν οι κυρώσεις

«Υπήρξε μια στιγμή αδικαιολόγητου θριάμβου σε ορισμένους δυτικούς κύκλους, η οποία ήταν αποτέλεσμα της υποτίμησης των οικονομικών δυνατοτήτων της Ρωσίας και της υπερεκτίμησης της επίδρασης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές το 2022 βοήθησε στον μετριασμό της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση του όγκου των ρωσικών εξαγωγών.
Με άλλα λόγια, η Μόσχα πούλησε λιγότερο φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές.
Επιπλέον, οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και της εισαγωγής ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο, επιβλήθηκαν πολύ αργά και εξακολουθούν να έχουν περιορισμένο μόνο αποτέλεσμα τώρα» αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Άντεξε η ρωσική οικονομία

«Ανεξάρτητοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ρωσική οικονομία, αν και αποδυναμωμένη, δεν παρουσιάζει σημάδια δραματικής παρακμής ή χάους όπως συνέβαινε στη δεκαετία του 1990» τονίζει η Corriere della Sera, η οποία μάλιστα σε μια προσπάθεια σύγκρισης, υπογραμμίζει πως η ουκρανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 33%.

Orban: Οι κυρώσεις εντείνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban υποστήριξε για ακόμα μια φορά πως οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας συνεχίζουν να εντείνουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
«Οι κυρώσεις απλώς επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατεύσουμε τις ουγγρικές οικογένειες από την αύξηση των τιμών.
Αυτό ήταν το κύριο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου» επισήμανε ο Orban.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης