Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα σε 36 χώρες επιβεβαιώνει ότι το κραχ στις αγορές θα έρθει το 2023 - Ποιοι θα διασωθούν

Έρευνα σε 36 χώρες επιβεβαιώνει ότι το κραχ στις αγορές θα έρθει το 2023 - Ποιοι θα διασωθούν
Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες από όλο τον κόσμο θεώρησαν ότι η πιθανότητα κατάρρευσης των παγκόσμιων χρηματιστηρίων ήταν περισσότερο πιθανή παρά απίθανη
Για το 2022, οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων κυμαίνονται από ακραία αισιοδοξία έως όχι και τόσο διακριτική νευρικότητα, ιδίως όταν πρόκειται για την εκτίμηση της υγείας της παγκόσμιας οικονομίας.
Το παρακάτω διάγραμμα παρακάμπτει τις προβλέψεις των ειδικών και εξετάζει απευθείας τις προβλέψεις των πολιτών σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις έρευνες Ipsos Global Advisor Predictions για την περίοδο 2019-2023, ο Omri Wallach του Visual Capitalist απεικονίζει το ποσοστό των μέσων πολιτών που πιστεύουν ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές θα καταρρεύσουν το επόμενο έτος.

Μεθοδολογία

Οι ετήσιες εκθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των διαγραμμάτων προέρχονται από έρευνα σε 36 χώρες, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 24.000 ενήλικες.
Σε κάθε χώρα που απεικονίζεται είχαν ληφθεί δείγμα τουλάχιστον 500 ατόμων, με τις χώρες της G7 και άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα, να έχουν λάβει δείγμα περίπου 1.000 ατόμων.
Συγκεκριμένα, στους ερωτηθέντες τέθηκε μια ερώτηση σχετικά με το αν "οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο θα καταρρεύσουν" το επόμενο έτος και τους ζητήθηκε να απαντήσουν είτε "πιθανό" είτε "απίθανο".
Οι απαντήσεις συλλέχθηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Για παράδειγμα, για το 2023, τα δεδομένα της έρευνας συλλέχθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022.
Οι απαντήσεις αβεβαιότητας ή οι μη απαντήσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στο παραπάνω διάγραμμα.
Και σε όλους τους τομείς, τα δεδομένα κάθε χώρας σταθμίστηκαν επίσης ώστε να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το δημογραφικό της προφίλ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της απογραφής.

Προβλέψεις για το κραχ των χρηματιστηρίων ανά χώρα

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2023, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες από όλο τον κόσμο θεώρησαν ότι η πιθανότητα κατάρρευσης των παγκόσμιων χρηματιστηρίων ήταν περισσότερο πιθανή παρά απίθανη.
Σε 24 από τις 27 χώρες του δείγματος, οι πολίτες θεώρησαν πιο πιθανό παρά απίθανο να καταρρεύσουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια το 2023.
Αυτό περιλαμβάνει το σύνολο της G7, με το 40-47% των πολιτών κάθε μέλους να απαντά "πιθανό" έναντι 26-35% που απάντησαν "απίθανο".
Οι πιο απαισιόδοξες απαντήσεις προήλθαν από τη Μαλαισία, την Πολωνία και τη Νότια Αφρική, όπου πάνω από το 60% των ερωτηθέντων θεώρησαν ότι είναι πιθανό οι αγορές να καταρρεύσουν το 2023.
Οι πολίτες της Μαλαισίας ήταν οι πρώτοι με 71% να θεωρούν πιθανό το κραχ του 2023.
Οι μόνες τρεις χώρες στις οποίες οι πολίτες πίστευαν ότι ένα χρηματιστηριακό κραχ το 2023 ήταν λιγότερο πιθανό ήταν η Κίνα, το Ισραήλ και η Ουγγαρία.
Η Κίνα είχε το υψηλότερο ποσοστό απάντησης "απίθανο" σε ποσοστό 50%, ενώ στην Ουγγαρία, μόλις το 33% των ερωτηθέντων απάντησε "πιθανό" σε σύγκριση με το 47% που απάντησε "απίθανο".

Μεταβαλλόμενες διαθέσεις της χρηματιστηριακής αγοράς

Συγκρίνοντας τις απαντήσεις του 2023 με εκείνες του 2019, μπορούμε να δούμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έφεραν αβεβαιότητα και απαισιοδοξία στις περισσότερες χώρες:
Εικόνα
Οι απαντήσεις για πιθανή κατάρρευση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών αυξήθηκαν σε 25 από τις 27 χώρες, με 8 χώρες να αυξάνονται κατά περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.).
Ειδικότερα, οι γειτονικές χώρες Χιλή και Περού είχαν τις υψηλότερες αυξήσεις με 32 ποσοστιαίες μονάδες και 30 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Αλλά τα αισθήματα δεν ακολουθούσαν την παγκόσμια πορεία.
Εικόνα
Για παράδειγμα, ενώ η Νότια Κορέα είχε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις "πιθανές" απαντήσεις απέναντι στην κατάρρευση των χρηματιστηρίων με 26 ποσοστιαίες μονάδες, η Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα που απάντησε με μικρότερη πιθανότητα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Ενώ το παγκόσμιο κλίμα γίνεται όλο και πιο απαισιόδοξο, μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι προβλέψεις του προηγούμενου έτους δεν επαληθεύτηκαν πάντα.
Έτσι, το ερώτημα παραμένει, τι θα φέρει πραγματικά το 2023;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης