Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη εξέλιξη – Η Μολδαβία έτοιμη να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ενώ υπάρχει ρωσικός στρατός σε απόσταση αναπνοής

Επικίνδυνη εξέλιξη  – Η Μολδαβία έτοιμη να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ενώ υπάρχει ρωσικός στρατός σε απόσταση αναπνοής
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu παραδέχεται την πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει την ουδετερότητα για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, γράφει το Politico
Σχετικά Άρθρα
Μία ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση για το μέλλον της Μολδαβίας είναι έτοιμη να λάβει η πρόεδρος της χώρας.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu παραδέχεται την πιθανότητα η χώρα να εγκαταλείψει την ουδετερότητα για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, γράφει το Politico.
«Τώρα υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση για την ικανότητά μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας ή πρέπει να γίνουμε μέρος μιας μεγαλύτερης συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά η Sandu.
Η Μολδαβία θέλει να επιδιώξει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία με ειρηνικά μέσα.
Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι Μολδαβοί πολίτες αναγνωρίσουν ποτέ την ανάγκη να απομακρυνθούν από το ουδέτερο καθεστώς, αυτό θα πρέπει να συμβεί μέσω μιας δημοκρατικής διαδικασίας.
Όπως σημειώνει το ίδιο το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη της δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ είναι η παρουσία του ρωσικού στρατού στην Υπερδνειστερία.

Ενίσχυση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας, ζήτησε την έγκαιρη ενίσχυση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ και την ένταξη σε συνασπισμό με άλλα κράτη.
Κατά τη γνώμη του, πριν από τις επικείμενες τοπικές εκλογές, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος αποσταθεροποίησης, η οποία θα διευκολυνθεί από τις οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις που έχει ήδη αντιμετωπίσει η Μολδαβία.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, η χώρα τηρεί την ουδετερότητα, αλλά από το 1994 συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ατομικού σχεδίου εταιρικής σχέσης.
Τον Δεκέμβριο του 2017, ένα γραφείο συνδέσμου για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία άνοιξε στην πρωτεύουσα.

Οι πολίτες δεν θέλουν ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, όπως έδειξαν δημοσκοπήσεις του CBS-Research, περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων πολιτών της Μολδαβίας αντιτίθενται στην ένταξη στο στρατιωτικό μπλοκ.
Η Υπερδνειστερία, το 60% των κατοίκων της οποίας είναι Ρώσοι και Ουκρανοί, επεδίωκε την απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Το 1992, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια των αρχών της δημοκρατίας να λύσουν το πρόβλημα με τη βία, η Υπερδνειστερία έγινε μια περιοχή που στην πραγματικότητα δεν ελεγχόταν από το Κισινάου.
Η ειρήνη σε αυτό το έδαφος διατηρείται από μια κοινή ειρηνευτική δύναμη, η οποία περιλαμβάνει 402 Ρώσους στρατιωτικούς, 492 από την Υπερδνειστερία, 355 Μολδαβούς, καθώς και δέκα στρατιωτικούς παρατηρητές από την Ουκρανία.

...οι μυστικές υπηρεσίες

Ρωσική εισβολή τον επόμενο χρόνο φοβάται η μυστική υπηρεσία της Μολδαβίας, που συνορεύει με την Ουκρανία.
«Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση εναντίον του εδάφους της Μολδαβίας, αλλά πότε…», δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Alexandru Musteata τον Δεκέμβριο 2022.
Μια περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου είναι πιθανή.
Με τη «νέα επίθεση», ο Musteata αναφερόταν στη στάθμευση Ρώσων στρατιωτών στην Υπερδνειστερία, η οποία αποσχίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και οι οποίοι ενεργούν εκεί ως λεγόμενα ειρηνευτικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μολδαβικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία σκοπεύει να συνδέσει την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία.
«Ναι, μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε ότι σκοπεύουν να έρθουν εδώ», είπε.
Τα ρωσικά σχέδια περιλαμβάνουν και την πρωτεύουσα Κισινάου.
«Υπάρχει πραγματικός και πολύ υψηλός κίνδυνος».

Σκληρή κριτική απο τον πρώην πρόεδρο Igor Dodon

Οι εκκλήσεις της σημερινής προέδρου της Μολδαβίας Maia Sandu να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνες, έγραψε ο πρώην πρόεδρος Igor Dodon στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, σχολιάζοντας τη συνέντευξή της στο Politico.
«Ο Sandu συνεχίζει να σέρνει τη Μολδαβία στο ΝΑΤΟ αψηφώντας την ουδετερότητα που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα», επισήμανε.
«Ενεργεί με εντολή των υπερπόντιων αφεντικών της ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και του λαού της, ενάντια στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Μολδαβίας».
«Οι πολίτες μας θέλουν ουδετερότητα και ειρήνη, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα πολυάριθμων δημοσκοπήσεων, και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ να είναι τροφή για τα κανόνια του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Dodon

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης