Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατακραυγή για το βαριά εκτεθειμένο Facebook – Ξεμπλοκάρει τους λογαριασμούς των εγκληματιών του τάγματος Azov της Ουκρανίας

Κατακραυγή για το βαριά εκτεθειμένο Facebook –  Ξεμπλοκάρει τους λογαριασμούς των εγκληματιών του τάγματος Azov της Ουκρανίας
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Meta θα επιτρέψει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο «να μάθουν για το κατόρθωμα των υπερασπιστών της Μαριούπολης»
Σχετικά Άρθρα
H ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook και του Instagram, Meta, δεν θεωρεί πλέον τους εγκληματίες του τάγματος Azov της Ουκρανίας «επικίνδυνη οργάνωση».
Μετά την επανεκτίμηση του «κινήματος» Azov, τα μέλη του θα επιτρέπεται να δημιουργούν λογαριασμούς και να δημοσιεύουν περιεχόμενο στις πλατφόρμες της Meta, το οποίο δεν θα αφαιρείται.
Σημειώνεται πως το τάγμα Azov είναι μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας.
Είχε έδρα την πόλη της Μαριούπολης πριν πάρει τον έλεγχό της η Ρωσία.
Η ομάδα αυτή έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με ναζιστικές ομάδες και δολοφονίες ενώ η Meta υποτίθεται πως κάνει διάκριση μεταξύ τάγματος και κινήματος Azov.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμαινε αλλαγή των συνθηκών σε πολλές περιοχές και κατέστη σαφές ότι το τάγμα Azov δεν πληροί τα αυστηρά μας κριτήρια για χαρακτηρισμό ως επικίνδυνη οργάνωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta.

Ενεργοποιούνται ξανά οι λογαριασμοί εγκληματιών

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Meta θα επιτρέψει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο «να μάθουν για το κατόρθωμα των υπερασπιστών της Μαριούπολης και η ρωσική προπαγάνδα θα χάσει το επιχείρημά της να κατηγορεί τους Ουκρανούς ήρωες».
«Το υπουργείο ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τη Meta.
Εκατοντάδες λογαριασμοί ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού, blogger και ακτιβιστών έχουν ξεμπλοκαριστεί», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ορισμένες ομάδες και άτομα που συνδέονται με το Κίνημα του Azov εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα».
Αυτά περιλαμβάνουν τον ιδρυτή του κινήματος Andriy Biletsky και το National Corps.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι από την ημέρα έναρξης της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει ως στόχο και τη αποναζιστικοποίηση της χώρας, στελέχη του τάγματος Azov να βρίσκονται σε όλα τα κέντρα εξουσίας με τις συνέπειες να είναι τραγικές- και όλο αυτό οφείλεται στη Δύση, γράφει το Noqreport.

Οι Azov και η Ουκρανία

Επισήμως, το 2014 δημιουργήθηκε ο σύνδεσμος φανατικών οπαδών της FC Metalist Kharkiv, Sect 82 -με το 82 να είναι το έτος ίδρυσης του συνδέσμου.
Έως το Σεπτέμβριο του 2013 αυτό ήταν το όνομα του συνδέσμου οργανωμένων οπαδών της FC Spartak Moscow.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2014, όταν εμφανίστηκε το αυτονομιστικό κίνημα στο Kharkiv, το Sect 82 κατέλαβε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης και το έκανε αρχηγείο της τοπικής αυτοάμυνας. Μέλη του συνδέσμου επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία του Ανατολικού Στρατιωτικού Σώματος, το οποίο πολύ γρήγορα έγινε μέρος του υπουργείο Εσωτερικών.
Ανέλαβε να προστατεύσει το Kharkiv, σε περίπτωση πολέμου.
Η εθελοντική πολιτοφυλακή έγινε μέλος της Εθνικής Φρουράς το Νοέμβριο του 2014.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Arsen Avakov είχε αποκαλέσει τα αρχηγεία «τις μαύρες εκατονταρχίες του Kharkiv».
Ο πόλεμος δεν έγινε και το σώμα μετακινήθηκε στο Donbass με εθελοντές του να παίρνουν μέρος στην απελευθέρωση της Μαριούπολης -τον Ιούνιο του 2014- και τις μάχες για το Ιllovaisk και το Shyrokyne, πριν γίνουν το τάγμα του Azov τον Αύγουστο το 2015.
Η έδρα δημιουργήθηκε στη Μαριούπολη, παράκτια περιοχή της Θάλασσας του Azov ( το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που έχει βόρεια την Ουκρανία, ανατολικά τη Ρωσία και δυτικά την Κριμαία).

Ενταγμένοι στον ουκρανικό στρατό


Ενώ οι Azov αντιμετώπιζαν κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων-, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη, το φθινόπωρο του 2014 ενσωματώθηκαν στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας.
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε το 2016 ανέφερε ότι οι Azov μετείχαν σε λεηλασία περιουσίας των κατοίκων του Shyrokyne και κακομεταχειρίστηκαν κρατουμένους στη Μαριούπολη. Έκθεση του Human Rights Watch ανέφερε βασανιστήρια και άλλες χονδροειδείς παραβιάσεις.
Οι Azov έλεγαν πως όλες οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες.
Τα μεγαλύτερα κέντρα των Azov βρίσκονται στο Κίεβο, το Kharkiv, τη Zaporizhzhia, το Dnipro και το Cherkasy.
Εκτιμάται πως κάθε καλοκαίρι περνούσαν από εκεί 2.000 νέοι άνθρωποι.
Το τάγμα είχε από την αρχή την στήριξη του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, που συγκάλυπτε την εγκληματική του δράση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης