Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός: Ο Borrell… κηρύσσει την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια την ώρα που πληθωρισμός και ύφεση καταστρέφουν την οικονομία της ΕΕ

Παραλογισμός: Ο Borrell… κηρύσσει την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια την ώρα που πληθωρισμός και ύφεση καταστρέφουν την οικονομία της ΕΕ
Πρωτοφανής κοροϊδία από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας την ώρα που η ενεργειακή κρίση ωθεί ανοδικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών που πληρώνουν το αντίτιμο για την αντι-ρωσική υστερία.
Σχετικά Άρθρα
Προσπαθώντας με θράσος να χρυσώσει το... χάπι του ζοφερού οικονομικού παρόντος και μέλλοντος στους πολίτες που έχουν ήδη πληρώσει ιδιαίτερα ακριβά το κόστος της.. παράλογης εξωτερικής πολιτικής και της υποταγής της στις διαθέσεις των ΗΠΑ, ο επικεφαλής διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell δήλωσε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 ότι το μπλοκ έχει ξεπεράσει πλήρως την ενεργειακή του εξάρτηση από τη Ρωσία, μάλλον ενθαρρυμένος κυρίως... από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Γηραιά Ήπειρο εξαιτίας των οποίων οι τιμές των ενεργειακών αγαθών δεν… εκτοξεύθηκαν στα ουράνια...
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός δεν λέει να τιθασευτεί.. καθώς οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ανεβάζοντας στο κόστος διαβίωσης αλλά και προκαλώντας σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις στα κράτη – μέλη.
«Σε λίγους μήνες, καταργήσαμε την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία που είχαμε δημιουργήσει εδώ και χρόνια», επισήμανε σε συνέντευξή του στο El Diario που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

Ενεργειακή κρίση

«Περάσαμε μια εξαιρετικά τεταμένη φάση ανόδου των τιμών, αλλά έχουν επιστρέψει στις προπολεμικές αξίες», δήλωσε ο Borrell στην ισπανική εφημερίδα.
«Είμαστε και πάλι με τη μεγαβατώρα φυσικού αερίου στην προπολεμική τιμή, η οποία ήταν ήδη πολύ υψηλή. (…)
Αλλά η τρελή... κορύφωση τον Αύγουστο προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κερδοσκοπικές εντάσεις στις αγορές», υποστήριξε.
Οι εντάσεις στην αγορά ενέργειας δεν μπορούν πλέον να αποδοθούν στην κατάσταση στην Ουκρανία, επισήμανε ο Borrell ξεχνώντας… βολικά πόσο πιο ακριβό είναι το κόστος του αμερικανικού ή καταριανού LNG και πόσο ωθεί ανοδικά τις πληθωριστικές πιέσεις μέσα από το κόστος παραγωγού, μεταξύ άλλων.
«Είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ενέργειας και, ειδικότερα, της συσχέτισης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών του ρεύματος», διευκρίνισε.
Επισήμανε ότι ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα μια πρόταση για τη διόρθωση της κατάστασης, προκαλώντας το γέλωτα σε κάθε σώφρονα άνθρωπο καθώς όλες οι παρεμβάσεις όπως ο μηχανισμός αντιμετώπισης των μεγάλων διαακυμάνσεων έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν τα σοκ στην προσφορά – καθώς ας μην ξεχνάμε δεν έχουν στερέψει ακόμη οι κάνουλες από τη Ρωσία!

Η ΕΚΤ κατεβάζει ταχύτητες στις αυξήσεις επιτοκίων

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάλλον δεν συμφωνεί με το γενικό κλίμα αισιοδοδοξίας..
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις και ο χρόνος για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων είναι "ακόμη μακριά", σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Klaas Knot.
«Κάναμε ένα βήμα προς τα κάτω τον Δεκέμβριο από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης - αυτός θα είναι ο ρυθμός για έναν πολλαπλάσιο αριθμό συνεδριάσεων», δήλωσε ο Knot σε συνέντευξή του στη La Stampa.
«Αυτό σημαίνει λοιπόν τουλάχιστον τις δύο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο», είπε.
«Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε κατάσταση σύσφιξης μέχρι το καλοκαίρι» επισήμανε.
Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε «να είναι μια περίοδος κατά την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα περαιτέρω βήμα προς τα κάτω από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης», σύμφωνα με τον Knot.
«Αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό.
Θέλω να τονίσω εκ νέου ότι αυτό δεν είναι ορατό για τις προσεχείς συνεδριάσεις
ο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε «να είναι μια περίοδος κατά την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα περαιτέρω βήμα προς τα κάτω από τις 50 στις 25 μονάδες βάσης», σύμφωνα με τον Knot.
«Αλλά είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό.
Θέλω να τονίσω εκ νέου ότι αυτό δεν είναι ορατό για τις προσεχείς συνεδριάσεις»
European stocks tick up as investors shrug off central bank warnings |  Financial Times
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για κορυφή στο 3,25%

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας είχε ήδη υποστηρίξει τη συνέχιση της σύσφιξης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται, ακόμη και όταν η γενική μέτρηση επιβραδύνεται.
Οι αξιωματούχοι το 2022 αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 250 μονάδες βάσης στο 2% και οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg το βλέπουν να κορυφώνεται στο 3,25% μέχρι το καλοκαίρι.An Improving Outlook for the Eurozone Economy and Currency - Action Forex

Παρόλα αυτά, ορισμένοι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβραδύνουν τον ρυθμό σύσφιξης καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται και το κόστος ενέργειας μειώνεται, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σκέψεις τους.
«Στα στοιχεία του Δεκεμβρίου, είδαμε μια πρώτη μείωση του συνολικού πληθωρισμού, αλλά αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στις επιδράσεις της βάσης και στον χαμηλότερο πληθωρισμό ενέργειας», δήλωσε ο Knot.
«Επικεντρωνόμαστε στον πυρήνα του πληθωρισμού όπου, δυστυχώς, δεν υπάρχουν καλά νέα. Δ
ιότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο.
Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν ακόμη σημάδια ύφεσης».
Δεν είναι ο μόνος που αντιτίθεται στο να παίρνει το πόδι από το γκάζι πολύ γρήγορα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christin Lagarde δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα :παραμείνουν στην πορεία” και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Αυστρίας και της Φινλανδίας έκαναν παρόμοια δήλωση τις τελευταίες ημέρες.
:Αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος που πρέπει να διαχειριστούμε είναι ο κίνδυνος να κάνουμε πολύ λίγα και όχι πάρα πολλά", δήλωσε ο Knot.
ECB's Resolve to Hike Sets the Stage for Lots of Euro Whiplash
Επαναγορά ομολόγων

Όσον αφορά την ποσοτική σύσφιξη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, ο κ. Knot δήλωσε ότι αναμένει ότι «ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, γεγονός που θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε σταδιακά τα 15 δισ. ευρώ σε τελικά 26 δισ. ευρώ».
Αυτό θα σήμαινε πλήρη διακοπή των επανεπενδύσεων για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, πρόσθεσε.
«Νομίζω επίσης ότι θα πρέπει να πάμε εκεί προσεκτικά και σταδιακά, επειδή δεν το έχουμε ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο Ολλανδός διοικητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης