Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή στάσης από Γερμανία; - Δεν θα εμποδίσουμε την Πολωνία να στείλει Leopard στην Ουκρανία

Αλλαγή στάσης από Γερμανία; - Δεν θα εμποδίσουμε την Πολωνία να στείλει Leopard στην Ουκρανία
Πυρά Πολωνίας κατά Βερολίνο - Θα απομονωθεί διεθνώς εάν δεν συμφωνήσει...
Σχετικά Άρθρα
(upd5) Την θέση πως η Γερμανία δεν θα εμποδίσει την Πολωνία εάν αυτή θέλει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ακόμα και αν δεν υπάρχει η γερμανική έγκριση διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, τοποθέτηση που αν μη τι άλλο συνεπάγεται μια στροφή στην έως σήμερα πολιτική στάση του Βερολίνου που εφόσον επιβεβαιωθεί και από τον καγκελάριο Scholz, θα πιστοποιεί τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση.
Η Γερμανία παρά τις πιέσεις που της ασκήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης της ομάδας επαφής για την Ουκρανία στο Ramstein την περασμένη Παρασκευή 20/1, αποφάσισε για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν και με τη δική της εσωτερική ασφάλεια, να μη στείλει Leopard στην Ουκρανία ενώ επέμεινε και στο «βέτο» της, δηλαδή να μην επιτρέψει σε άλλα κράτη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν αυτά τα τανκ, να τα στείλουν προς ενίσχυση των Ουκρανών.
Πάντως και παρά τις δηλώσεις της Baerbock, η Πολωνία εμφανίζεται δύσπιστη, τονίζοντας πως περιμένει σχετική τοποθέτηση από τον καγκελάριο Olaf Scholz, αν και σπεύδει να υποστηρίξει πως είναι έτοιμη να στείλει τα τανκ ακόμα και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου μέσω του σχηματισμού ενός μικρού συνασπισμού.

Ανατροπή από Baerbock;

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ φαίνεται να ανατρέπει την πάγια θέση του Βερολίνου, καθώς φέρεται να υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία εάν αυτή αποφάσιζε να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 χωρίς τη γερμανική έγκριση.
«Προς το παρόν η ερώτηση δεν έχει τεθεί, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είπε η Baerbock μιλώντας στο γαλλικό LCI TV, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της κυβέρνησής της σε οποιαδήποτε τέτοια πολωνική απόφαση.
Σε σημερινές της δηλώσεις και λίγο πριν συμμετάσχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η Baerbock υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι «εμείς ως διεθνής κοινότητα να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, έτσι ώστε η Ουκρανία να κερδίσει και να κερδίσει το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία ξανά».

Δυσπιστία Πολωνίας

Πάντως, και παρά τις δηλώσεις αυτές της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, η Βαρσοβία εμφανίζεται δύσπιστη
«Η Πολωνία περιμένει να λάβει την επιβεβαίωση για τη συγκατάθεση της Γερμανίας όσον αφορά την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία από τον καγκελάριο Scholz» υπογράμμισε ο Marcin Przydacz,, εκπρόσωπος του προέδρου της Πολωνίας για διεθνή θέματα.
Σύμφωνα με τον Przydacz, η επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών έχει το δικαίωμα να αντιπροσωπεύει το κράτος της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και άρα τα λόγια της Baerbock θα ήταν αρκετά για να προχωρήσει η Πολωνία στην αποστολή των Leopard.
«Ωστόσο και δεδομένης της εσωτερικής συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στη Γερμανία, θα ήμασταν πιο σίγουροι, εάν αυτή η θέση εκφραζόταν από τον καγκελάριο Scholz» υποστήριξε ο Πολωνός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις πρόσφατες διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών.

Πυρά κατά Γερμανίας

Υπενθυμίζεται πως χθες Κυριακή 22/1 η Πολωνία υποστήριξε ότι θα στείλει Leopard στην Ουκρανία ακόμα κι αν δεν το κάνει η Γερμανία και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μια διπλωματική πρωτοβουλία στην Ευρώπη για αυτό το σκοπό.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στο Βερολίνο.
«Η στάση της Γερμανίας είναι απαράδεκτη.
Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου.
Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ημέρα.
Οι ρωσικές βόμβες προκαλούν χάος στις ουκρανικές πόλεις.
Επιτίθενται σε αστικούς στόχους, γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται» υπογράμμισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, προσθέτοντας:
«Θα προσπαθήσω να ζυγίσω τα λόγια μου, αλλά λέω ξεκάθαρα.
Η Ουκρανία και η Ευρώπη θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο με ή χωρίς τη Γερμανία».

Αποφασισμένη η Βαρσοβία

Πάντως, ο Morawiecki είπε πως η Πολωνία θα στείλει τα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση της Γερμανίας ενώ υποστήριξε ότι θα ζητήσει και επίσημα άδεια από τη Γερμανία για να στείλει τα Leopard, αν και αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη αξία.
«Θα ζητήσουμε μια τέτοια άδεια, αλλά είναι ένα ζήτημα δευτερεύουσας σημασίας.
Ακόμα και αν δεν λάβουμε αυτήν την άδεια, θα μεταφέρουμε τα τανκ μας μαζί με άλλους στην Ουκρανία.
Αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε τουλάχιστον μια μικρή συμμαχία με άλλα κράτη» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η πίεση τελικά παράγει αποτελέσματα, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, οι οποίες όπως είπε, «στέλνουν ένα ελαφρώς διαφορετικό μήνυμα που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν θα μπλοκάρει την αποστολή των τανκ αλλά θα παραδώσει βαρύ και σύγχρονο εξοπλισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία».

Διεθνής απομόνωση

Το κρεσέντο των πυρών συνεχίστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Arkadiusz Mularczyk, ο οποίος υποστήριξε πως εάν η Γερμανία δεν συμφωνήσει στην αποστολή των Leopard, τότε θα βρεθεί διεθνώς απομονωμένη.
Αναφερόμενος μάλιστα στην τοποθέτηση της Baerbock,
ο Πολωνός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια νέα δήλωση, η οποία - όπως υποστήριξε - δείχνει την αποτελεσματικότητα της πίεσης στο Βερολίνο.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Γερμανία, μη δίνοντας την άδεια της για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, πέφτει σε διεθνή απομόνωση.
Εάν συνεχίσουν να έχουν αυτή τη στάση, τότε η θέση τους θα καταστεί εξαιρετικά αδύναμη» είπε ο Πολωνός ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε πως το θέμα δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η αγορά όπλων.

Μεγάλο παιχνίδι όπλων

«Γίνεται ένα μεγάλο παιχνίδι εδώ.
Που δεν αφορά μόνο τη νίκη στην Ουκρανία, αλλά και την αμερικάνικη επιρροή στην Ευρώπη.
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι το γνωρίζουν καλά αυτό» τόνισε ο Mularczyk

Επιφυλάξεις από Scholz

Παρά τις τεράστιες διπλωματικές πιέσεις που δέχεται η Γερμανία να επιτρέψει την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Olaf Scholz είναι παραδοσιακά δύσπιστο για στρατιωτικές εμπλοκές και επιφυλακτικό για ξαφνικές κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση με τη Ρωσία.
Ωστόσο, οι δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ φαίνεται να υπερβαίνουν τα όσα είπε ο Scholz χθες Κυριακή 22/1 στη Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι, όπου και τόνισε ότι όλες οι αποφάσεις για τις παραδόσεις όπλων θα λαμβάνονται σε συντονισμό με τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius προς μεγάλη απογοήτευση των δυτικών του συμμάχων, υποστήριξε πως η Γερμανία δεν μπορεί να πει πότε θα ληφθεί μια απόφαση και τι είδους απόφαση θα είναι αυτή σχετικά με την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία, αν και σημείωσε πως αναμένει σύντομα μια απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Μήπως να επιταχύνουμε τη διαδικασία;

Αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έσπευσε να υποβαθμίσει το δυτικό «φιάσκο» με τα Leopard, επισημαίνοντας πως μερικές δεκάδες άρματα μάχης δεν πρόκειται να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο πεδίο της μάχης, όταν η Ρωσία διαθέτει πολλαπλάσια τανκ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Andrij Melnyk διερωτήθηκε μήπως οι Δυτικοί πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία.
«Μια απλή υπενθύμιση:
Η Ουκρανία ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία να της δώσει Leopard, στις 3 Μαρτίου του 2022, στην 7η ημέρα της έναρξης του ρωσικού πολέμου για την εξόντωση του ουκρανικού κράτους και έθνους.
Σήμερα είμαστε στην 334η ημέρα αυτού του βάρβαρου ρωσικού πολέμου.
Μήπως είναι η ώρα να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία;» διερωτάται ο Melnyk, ο οποίος μάλιστα παραθέτει και τα έγγραφα με το ουκρανικό αίτημα προς το Βερολίνο.
7_2.jpg
8_2.jpg
9_2.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης