Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φόβος και ο τρόμος της Δύσης: Το υπερσύγχρονο AWACS των Ρώσων ως απάντηση στο ΝΑΤΟ - Γιατί αποκαλείται Ιπτάμενο Εργαστήριο

Ο φόβος και ο τρόμος της Δύσης: Το υπερσύγχρονο AWACS των Ρώσων ως απάντηση στο ΝΑΤΟ - Γιατί αποκαλείται Ιπτάμενο Εργαστήριο
Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιας κατασκευής αεροπλάνο και όχι μία εκσυγχρονισμένη έκδοση των προηγούμενων ατράκτων.
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία αντικαθιστά τον στόλο της από αεροσκάφη έγκυρης προειδοποίησης και εναέριου ελέγχου με τα ισχυρότερα κατασκοπευτικά του 21ου αιώνα επαναφέροντας σε συναγερμό την δυτική πλευρά.
Το Beriev A-100, το νεότερο και πιο σύγχρονο αεροσκάφος AWACS της Ρωσίας που κοντραρίζεται τα νατοϊκά E-3 Sentry.
Το ρωσικό αεροσκάφος έγκυρης προειδοποίησης και εναέριου ελέγχου (AWACS) αποτελεί μία σύγχρονη εκδοχή του προηγούμενου Beriev A-50, το οποίο και σκοπεύεται να αντικαταστήσει.
Το συμβόλαιο ανάπτυξης του Α-100 υπογράφηκε το 2006.
Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιας κατασκευής αεροπλάνο και όχι μία εκσυγχρονισμένη έκδοση των προηγούμενων ατράκτων.
Το Α-100 βασίζεται στο μεταγωγικό αεροσκάφος μεγάλης μεταφορικής ικανότητας Ilyushin Il-76MD-90A του ρωσικού στρατού.
Το ρωσικό AWACS είναι εξοπλισμένο με ραντάρ νέας γενιάς και διαθέτει αυξημένες δυνατότητες ανίχνευσης και παρακολούθησης.

Τι σημαίνουν τα αρχικά του

Στον τομέα των ηλεκτρονικών και του σχηματισμού, είναι παρόμοιο με το αναβαθμισμένο Beriev A-50U.
Τα γράμματα LL σημαίνουν Flying Laboratory, δηλαδή "Ιπτάμενο Εργαστήριο".
Έτσι θεωρείται πρωτότυπο ή ένα αεροσκάφος έρευνας.
Το Α-100LL έκανε την πρώτη του πτήση το 2017, με τις δοκιμές να ξεκινούν το 2019.
Το 2020 ανακοινώθηκε πως το δεύτερο πρωτότυπο θα κατασκευαστεί ειδικά για δοκιμές.
Το 2022 αυτός ο τύπος αεροσκάφους εκτέλεσε την παρθενική του πτήση με ενεργά ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα.
Οι δοκιμές των Α-100 αναμένονταν να ολοκληρωθούν το 2024, με τις παραδόσεις να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το 2024 με 2025.
Όταν μπει σε υπηρεσία, το νέο ρωσικό AWACS θα αντικαταστήσει όλα τα υπάρχοντα Α-50, όπως και τα αναβαθμισμένα A-50U.

2039930.jpg

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την αεροπορική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, και με την ανάπτυξη μαχητικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ανεφοδιασμού (ιπτάμενων τάνκερ).
Πρόσφατα, ανακοίνωσε την ανάπτυξη των AWACS (Airborne Warning and Control System) στο Βουκουρέστι, όπου θα ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις αποκλειστικά πάνω από νατοϊκό έδαφος.
Τα αεροσκάφη που θα αναπτυχθούν στη Ρουμανία ανήκουν στον στόλο των 14 νατοϊκών αναγνωριστικών αεροσκαφών που συνήθως σταθμεύουν στη Γερμανία. Περί τα 180 άτομα θα αναπτυχθούν επίσης για την υποστήριξη των αεροσκαφών.
«Καθώς ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή συμμαχικού εδάφους», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου σε ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου.
«Τα AWACS έχουν την δυνατότητα ανίχνευσης σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, γεγονός που τα καθιστά για το ΝΑΤΟ αποφασιστικής σημασίας μέσο αποτροπής και άμυνας» σημειώνει.

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης