Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Έρευνα για φοροδιαφυγή σε βάρος του ηγέτη των Συντηρητικών και Υπουργού Nadhim Zahawi - Υπό πίεση Sunak και Συντηρητικοί

Βρετανία: Έρευνα για φοροδιαφυγή σε βάρος του ηγέτη των Συντηρητικών και Υπουργού Nadhim Zahawi - Υπό πίεση Sunak και Συντηρητικοί
Υπό την πίεση των Εργατικών, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak διέταξε να διερευνηθεί η υπόθεση Zahawi - που έφαγε πρόστιμο από την εφορία 5 εκατομμύρια λίρες για φοροδιαφυγή
Σχετικά Άρθρα
Το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα βάλλεται ξανά από υποθέσεις ηθικής και διαφάνειας… αυτή τη φορά με επίκεντρο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας, Nadhim Zahawi, αναφέρει σε ανταπόκρισή της από το Λονδίνο η Deutshe Welle.
Όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες, ο νυν πρόεδρος των Τόρις και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Sunak είχε εκκρεμότητες με την φορολογική υπηρεσία (HMRC) και μάλιστα κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην παραιτηθείσα κυβέρνηση του Boris Johnson κατά το διάστημα διαδοχής της, δηλαδή για δύο μήνες, την περίοδο μεταξύ 5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου του 2022.
Όπως φαίνεται ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει την καταβολή φόρων, με αποτέλεσμα η υπηρεσία όχι μόνο να του ζητήσει τα οφειλόμενα, αλλά να του επιβάλει και πρόστιμο.
Επισημαίνεται ότι το ζήτημα έχει πλέον τακτοποιηθεί από τον Nadhim Zahawi όμως παραμένει ανεπιβεβαίωτο το χρονικό της διευθέτησης, αλλά και το ακριβές ποσό το οποίο καταβλήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, το ποσό αυτό αγγίζει συνολικά τα 5 εκατομμύρια λίρες ενώ σύμφωνα με τον Guardian, η τελική διευθέτηση είναι 4,8 εκατομμύρια λίρες και από αυτό το ποσό, το 30% είναι το πρόστιμο το οποίο του ζητήθηκε από την φορολογική υπηρεσία.

Η απόφαση να διαταχθεί ανεξάρτητη έρευνα

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak διέταξε να διερευνηθεί η υπόθεση Nadhim Zahawi. Το συνολικό ποσό που κατέβαλε στην εφορία αγγίζει τα 5 εκατομμύρια λίρες.
Η απόφαση του Nadhim Zahawi εδώ και ημέρες να μηδώσει παραπάνω λεπτομέρειες για το ζήτημα, ήταν και αυτή που πυροδότησε τις περισσότερες αντιδράσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών από χθες πίεζε τον Rishi Sunak να «ξεκαθαρίσει» τι γνώριζε ή δεν γνώριζε για την υπόθεση ενώ χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ρόλο του Nadhim Zahawi, «αβάσιμο».
Παράλληλα, αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές βρίσκονταν στο ίδιο μήκος κύματος.
Ο πρώην αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Σερ Ίαν Ντούνκαν Σμιθ, αν και δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Nadhim Zahawi είχε δόλο, τον προέτρεψε να αποκαλύψει «όλα τα δεδομένα».
Η πίεση αυτή φαίνεται πως οδήγησε και τον πρωθυπουργό Rishi Sunak να διατάξει έρευνα από τον ανεξάρτητο σύμβουλο για ζητήματα ηθικής για το φορολογικό ζήτημα του Nadhim Zahawi δηλώνοντας πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».
Ο Nadhim Zahawi μέχρι στιγμής έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «απρόσεκτο και όχι εσκεμμένο λάθος».
Σύμμαχοί του μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο ίδιος είχε δηλώσει το καλοκαίρι στην κυβερνητική επιτροπή ηθικής και ορθότητας, το φορολογικό ζήτημα σεβόμενος τις διαδικασίες διαφάνειας.
Σύμφωνα με εκείνους, ο νυν πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος δεν αμφισβήτησε κανένα από τα αιτήματα του HMRC και πλήρωσε αβίαστα τα οφειλόμενα ποσά κατά τη διάρκεια που εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών.

Ποιος είναι ο Nadhim Zahawi

Ο 56χρονος συντηρητικός βουλευτής ήρθε ως μετανάστης από το Ιράκ το 1970.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική συνίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων της χώρας, τηνYouGov. Να αναφερθεί μάλιστα ότι το φορολογικό ζήτημα αφορά αυτή του τη δραστηριότητα και συγκεκριμένα τη μεταβίβαση μετοχών προς τον πατέρα του.
Στην πολιτική σκηνή της χώρας βρίσκεται από το 2010 ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας διετέλεσε υπουργός για τα εμβόλια και αργότερα υπουργός Παιδείας. Υπουργός Οικονομικών έγινε για μόλις δυο μήνες το περασμένο καλοκαίρι και μετά από την παραίτηση του Rishi Sunak.
Εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός άνευ χαροφυλακίου και ταυτόχρονα στη θέση του προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο Nadhim Zahawi εκτιμάται ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς της Βουλής των Κοινοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης