Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Pen (Γαλλία) και Κίνημα 5 Αστέρων (Ιταλία) κατά της χορήγησης όπλων στην Ουκρανία... αλλά ο Μητσοτάκης έχει ηθικό καθήκον....

Le Pen (Γαλλία) και Κίνημα 5 Αστέρων (Ιταλία) κατά της χορήγησης όπλων στην Ουκρανία... αλλά ο Μητσοτάκης έχει ηθικό καθήκον....
Γιατί να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία...
Σχετικά Άρθρα
Aντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί το αίτημα του ΝΑΤΟ προς τα κράτη μέλη του για αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
Οι προβληματισμοί και οι διαφωνίες είναι εύλογες…
Χαρακτηριστική είναι η «κραυγή» ειρήνης της «ακροδεξιάς» επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του γαλλικού κόμματος «Εθνικός Σύνδεσμος» Marine Le Pen, που δεν θεωρεί απαραίτητο η Γαλλία να προμηθεύσει την Ουκρανία με βαριά τανκς.
Το ανακοίνωσε η ίδια τη Δευτέρα στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού BFM.
«Όχι, δεν νομίζω, το είπα», απάντησε στη σχετική ερώτηση.
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να επεκταθεί πέραν των ουκρανικών συνόρων εάν σταλούν βαριά όπλα στο Κίεβο.
«Το ερώτημα είναι το εξής: θα επιδεινώσει αυτόν τον πόλεμο αυτή η παράδοση τανκ;».
Δεν συνιστά η αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία μεγάλος κίνδυνος;
Δεν θα απομακρυνθούμε από μια ειρηνική λύση για τις διαπραγματεύσεις, γνωρίζοντας ότι ούτε μία σύγκρουση σήμερα δεν επιλύεται με στρατιωτικά μέσα;» ρώτησε η Le Pen.
Στο ίδιο μήκος, στην Ιταλία, κινήθηκε και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που στράφηκε κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.
Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω...
Την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το Παρίσι να παραδώσει άρματα μάχης Leclerc στο Κίεβο, είπε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».
Παράλληλα, ο Macron τόνισε ότι «οι προμήθειες δεν πρέπει να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», ενώ ως άλλη προϋπόθεση για τις προμήθειες όρισε ότι δεν πρέπει να βλάψουν την αμυντική ικανότητα της Γαλλίας.

Η λογική του παραλόγου

Η Ουκρανία χρειάζεται «σημαντική αύξηση» των όπλων που διαθέτει, σε μια κομβική περίοδο του πολέμου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη αυτή είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ειρηνική λύση, μέσω διαπραγματεύσεων, με τη Ρωσία.
«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας Vladimir) Putin δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι ετοιμάζεται για ειρήνη και επομένως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης.
Είναι μια κομβική στιγμή του πολέμου και χρειάζεται να αυξηθεί σημαντικά η στήριξη προς την Ουκρανία», είπε ο Stoltenberg μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.
«Εάν θέλουμε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων αύριο, πρέπει να παράσχουμε περισσότερα όπλα σήμερα», πρόσθεσε.
Ο Stoltenberg είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τεθωρακισμένα αλλά και πυρομαχικά και ανταλλακτικά ώστε να διασφαλίσει πως τα οπλικά συστήματα που της παραδίδονται θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Βασιλικότερη του βασιλέως…

Εύλογος είναι και ο προβληματισμός που γεννά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση, ως τώρα, παρουσιάζεται ως βασιλικότερη του βασιλέως σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός πως η ένταση με τη γείτων είναι στο κόκκινο… και το ότι η σχέση Ελλάδος – Τούρκιας έχει στρατηγικό βάθος… η κυβέρνηση να αποστέλλει στρατιωτικό υλικό υπέρ του Κιέβου.
Από τις πιο χαρακτηριστικές παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών είναι του πρώην αρχηγού ΓΕΝ αντιναύαρχου ε.α. Αντώνη Αντωνιάδη ο οποίος χαρακτήρισε «επιβλαβή, περριτή και ανόητη» την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία εκ μέρους της Ελλάδα κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι «βασιλικότερη του Βασιλέως» μέσα στο ΝΑΤΟ.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ είχε δηλώσει:
«Η αποστολή στρατιωτικού υλικού, ειδικά τα καλάσνικοφ που στείλαμε, ήταν από περιττή μέχρι ανόητη αφού ούτε τίποτα δώσαμε στους Ουκρανούς, ούτε κερδίσαμε τίποτα ως εθνικό όφελος, και το μόνο που πετύχαμε ήταν να πάρουμε την καταδίκη από τη Zakharova και τη Ρωσία και να μας στοχοποιήσει ανάμεσα σε όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Καταλαβαίνω γιατί στοχοποιεί ειδικά την Ελλάδα.

Γιατί δεν το περιμένανε από εμάς.
Δεν περίμεναν να υπερθεματίζουμε σε αντιρωσικές κινήσεις.
Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα ήταν στα μετόπισθεν των διαθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ποτέ δε θεωρήσαμε ότι μας απειλεί, και ειδικά η Ρωσία».
Ένα ακόμη εύλογο ερώτημα έχει να κάνει με τους Έλληνες της Ουκρανίας…
Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η ελληνική εθνική μειονότητα που κατοικεί στην Ουκρανία, αναγνωρισμένη επίσημα από το ουκρανικό κράτος.
Η πλειονότητά τους είναι συγκεντρωμένοι γύρω από την πόλη της Μαριούπολης.
Σύμφωνα με την Ουκρανική απογραφή του 2001 στην Ουκρανία κατοικούν 91.548 Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν το 0,02% του πληθυσμού της χώρας.
Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει κατισχύσει σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας που κατοικούν Έλληνες, με ποιον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τους εκεί ομογενείς, αφού είναι ανοιχτά εχθρική απέναντι στη Ρωσία;
Επίσης, αν η Ελλάδα αποστείλει και βαρύ οπλισμό, όπως έχει ήδη κάνει, με τι εχέγγυα εξασφαλίζει τη μη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία, σημειωτέον, έχει συνάψει σύμφωνο αμυντικό με την Ουκρανία και έχει φρεγάτες που χτίζονται στην Ουκρανία;
Από την άλλη πλευρά, έχει και S400 και ανοιχτό δίαυλο συνομιλίας με τη Ρωσία, με τον Stoltenberg να κάνει… τα στραβά μάτια.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να ερωτηθεί κανείς πού πηγαίνει η Ελλάδα και ποιος την οδηγεί;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης