Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση εξοπλίζει με τα πιο σύγχρονα όπλα την Εσθονία – Ρωσία: Με ποιον σκοπεύει να πολεμήσει;

Η Δύση εξοπλίζει με τα πιο σύγχρονα όπλα την Εσθονία – Ρωσία: Με ποιον σκοπεύει να πολεμήσει;
Η Ρωσία υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Εσθονία
Σχετικά Άρθρα
Στην αποκάλυψη ότι η Δύση σκοπεύει να εξοπλίσει με τα πιο σύγχρονα και προηγμένα όπλα την Εσθονία προχώρησε ο Ρώσος πρέσβης στο Ταλίν, Vladimir Lipaev, αναφέροντας πως τα όπλα αυτά θα είναι σε θέση να πλήξουν την Αγία Πετρούπολη.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις μια ημέρα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις ότι Ρωσία και Εσθονία υποβαθμίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, απελαύνοντας τους πρέσβεις τους.
«Οι Αγγλοσάξωνες ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα αντιρωσικό φυλάκιο εδώ για να ασκήσουν πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Και δεν μιλάμε μόνο για οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πίεση, αλλά και για στρατιωτική.
Η Εσθονία εξοπλίζεται εντατικά.
Δεν είναι ακόμα κατανοητό γιατί.
Εδώ σχεδιάζεται να γίνει η προμήθεια των πιο σύγχρονων τύπων συμβατικών όπλων, τα οποία θα έχουν στην εμβέλεια τους την Αγία Πετρούπολη.
Επίσης, δημιουργείται ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς.
Και αναρωτιέται κανείς: με ποιον σκοπεύει να πολεμήσει η Εσθονία» υπογράμμισε ο Lipaev.

Υποβαθμισμένες διπλωματικές σχέσεις

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα 23/1 η Ρωσία υποβάθμισε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Εσθονία, κατηγορώντας τη βαλτική χώρα για «απόλυτη ρωσοφοβία», τη στιγμή που και τα δύο κράτη ζήτησαν από τους πρέσβεις τους να αποχωρήσουν άμεσα από Ρωσία και Εσθονία.
Μάλιστα το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως πλέον τα δύο κράτη θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης από έναν προσωρινό επιτετραμμένο αντί από πρεσβευτή.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, και καλούμε και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία» υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Εσθονίας ενώ εξίσου επιθετική ήταν και η ρωσική πλευρά.
«Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία.
Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, τονίζοντας πως «το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε».

Μετά την Εσθονία, και η Λετονία

Μετά την Εσθονία και η Λετονία ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία.
Όπως ανακοινώθηκε, η Λετονία ζήτησε από τον Ρώσο πρέσβη να φύγει από την χώρα το αργότερο έως τις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια δηλαδή ημερομηνία που είχε ζητήσει και η Εσθονία.
««Η Λετονία θα μειώσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου και απαιτεί από τη Ρωσία να ενεργήσει ανάλογα.
Ο λόγος για αυτά τα μέτρα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Edgars Rinkevics, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη και σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Εσθονία.
Σημειώνεται πως σε αντίστοιχες κινήσεις κατά της Εσθονίας προχώρησε και η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης