Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία «γυρνάει» την πλάτη (;) στη Σουηδία: Ίσως χρειαστεί να μπούμε μόνοι μας στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία «γυρνάει» την πλάτη (;) στη Σουηδία: Ίσως χρειαστεί να μπούμε μόνοι μας στο ΝΑΤΟ
Αντιμέτωπες με τις τις συνεχείς αντιρρήσεις της Τουρκίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέμεναν μέχρι τώρα να εξετάζονται οι αιτήσεις τους από κοινού.
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό αφήνει η Φινλανδία το ενδεχόμενο της... σόλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, γυρνώντας την πλάτη της στη Σουηδία, μετά το νέο μπλόκο από την Τουρκία.
«Η Φινλανδία θα μπορούσε να επανεξετάσει την κοινή υποψηφιότητα της με τη Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν το αίτημα της Στοκχόλμης καθυστερήσει περαιτέρω» δήλωσε σήμερα (24/1/2023) ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών, Pekka Haavisto, μία ημέρα αφού η Τουρκία είπε ότι δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας. Είναι η πρώτη φορά που η Φινλανδία άνοιξε την πόρτα για πιθανή αποσύνδεση της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ από εκείνη της Σουηδίας. Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα του Haavisto θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή από ένα Φιλανδό πολιτικό από τότε που οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία.
«Πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης» δήλωσε ο Haavisto μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle της Φινλανδίας. «Συνέβη κάτι που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να εμποδίσει τα επόμενα βήματα της Σουηδίας; Είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε θέση σε αυτό» συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν -τον περασμένο Οκτώβριο- αίτημα στο ΝΑΤΟ για την από κοινού ένταξη τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αντιμέτωπες με τις τις συνεχείς αντιρρήσεις της Τουρκίας -κυρίως για αυτό που θεωρεί ανεπαρκή καταστολή των Κούρδων στη Σουηδία- οι δύο σκανδιναβικές χώρες επέμεναν μέχρι τώρα να εξετάζονται οι αιτήσεις τους από κοινού.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα δύο τελευταία μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας που πρέπει ακόμη να επικυρώσουν την κοινή υποψηφιότητα. Ωστόσο, ενώ η Βουδαπέστη έχει δεσμευτεί ότι θα υπογράψει την προσφορά, η Άγκυρα δεν έχει ακόμη ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Η επιδείνωση των σχέσεων Σουηδίας και Τουρκίας

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού ένας ακροδεξιός Σουηδός πολιτικός έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Στοκχόλμη το περασμένο Σάββατο (21/1/2023).
Τη Δευτέρα (23/1/2023), ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είπε ότι το κάψιμο ήταν προσβολή και ότι η Σουηδία δεν θα λάβει «καμία στήριξη από [την Τουρκία] για το ζήτημα του ΝΑΤΟ».
Politico_1.JPG

Ολιγοήμερη διακοπή

Από την πλευρά του, ο Haavisto φάνηκε πιο συγκρατημένος σε συνέντευξη στο Reuters, επίσης σήμερα το πρωί. Ερωτηθείς εάν η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν βλέπω την ανάγκη να γίνει συζήτηση για αυτό».
Ο Φιλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι οι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα διακοπούν «για μερικές εβδομάδες» έως ότου «η σκόνη καταλαγιάσει μετά την τρέχουσα κατάσταση».
«Δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα ακόμη», πρόσθεσε ο Haavisto.
Reuters.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης