Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurometaux: Η ευρωπαϊκή μεταλλουργία ζητά μέτρα στήριξης και κρατικές ενισχύσεις - στα πρότυπα του αμερικανικού παραδείγματος

Eurometaux: Η ευρωπαϊκή μεταλλουργία ζητά μέτρα στήριξης και κρατικές ενισχύσεις - στα πρότυπα του αμερικανικού παραδείγματος
«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, αν και εισάγει διακρίσεις, έδειξε πώς μπορεί να ασκηθεί μια ενεργητική πολιτική που θα στηρίξει τη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας», ανέφερε η Eurometaux σε επιστολή της προς την Κομισιόν
Η ευρωπαϊκή μεταλλουργία που εκπροσωπείται στην Eurometaux, απεύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να παράσχει οικονομική στήριξη για να βοηθήσει την Ευρώπη να διατηρήσει τον έλεγχο των πρώτων υλών που είναι κρίσιμες για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, μεταδίδει το Bloomberg.
Η Ένωση Eurometaux, με πρόεδρο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και μέλη μεγάλους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η Glencore, η Boliden και η Aurubis, έστειλε επιστολή προς την Κομισιόν προτρέποντας τις ευρωπαϊκές αρχές να αναλάβουν δράση ακολουθώντας το παράδειγμα του αμερικανικού Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA) που υιοοθέτησε η κυβέρνηση Biden και ο οποίος προωθεί την παροχή κρατικών επιδοτήσεων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τόνωση των εγχώριων επενδύσεων σε ηλεκτρικά οχήματα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, αν και εισάγει διακρίσεις, έδειξε πώς μπορεί να ασκηθεί μια ενεργητική πολιτική που θα στηρίξει τη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας», ανέφερε η Eurometaux σε επιστολή της προς την Κομισιόν.
«Εμείς στην Ευρώπη θα πρέπει να εμπνεόμαστε από αυτό το παράδειγμα, προσφέροντας περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο στις βιομηχανίες μας, ειδικά στη σημερινή ενεργειακή κρίση».
Η Eurometaux πρότεινε πέντε βασικά μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας παρακολούθησης έργων καθαρής ενέργειας και φοροελαφρύνσεων με σκοπό τη στήριξη της στρατηγικής παραγωγής μετάλλων. Επαναδιατύπωσε, επίσης, αιτήματα για μέτρα αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν οδηγήσει σε ισχυρή μείωση της παραγωγής μετάλλων στην Ευρώπη.
Αν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένα μεταλλουργεία που είχαν περιορίσει την παραγωγή τους άρχισαν εκ νέου να την αυξάνουν, η Eurometaux επισήμανε ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστούν οι ελλείψεις στην αγορά ενέργειας.
Η ένωση ζήτησε επίσης από την ΕΕ να παρατείνει τα προσωρινά μέτρα κρατικής στήριξης που πρόκειται να λήξουν στο τέλος του έτους.
Οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα για να επεξεργαστούν μια ευρωπαϊκή απάντηση στον αμφιλεγόμενο αμερικανικό νόμο, με ορισμένους να προωθούν μια προσέγγιση «made in Europe» που θα συμβάλει στην ενίσχυση των εγχώριων εταιρειών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει ζητήσει μάλιστα ένα «πακέτο» που θα ανέρχεται στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να ανταγωνιστεί το αμερικανικό σχέδιο των 370 δισ. δολαρίων κρατικών επιδοτήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης