Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα μπορέσει η Ουκρανία με τα δυτικά τανκ να κερδίσει; - Σε νέο επίπεδο ο πόλεμος

Θα μπορέσει η Ουκρανία με τα δυτικά τανκ να κερδίσει; - Σε νέο επίπεδο ο πόλεμος
Επόμενο αίτημα του Κίεβου θα είναι η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που το ΝΑΤΟ αποκλείει
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Η Δύση φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για την αποστολή των πλέον σύγχρονων αρμάτων μάχης που διαθέτει στην Ουκρανία, σε μια ακόμα ύστατη προσπάθεια να συνδράμει το Κίεβο στην αντιμετώπιση της επέλασης του ρωσικού στρατού.
Ύστερα από εβδομάδες διεργασιών, διαπραγματεύσεων, διαφωνιών και έντονου σκεπτικισμού, ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz ανακοίνωσε πως θα στείλει τουλάχιστον 14 γερμανικά Leopard στην Ουκρανία, ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden φέρεται να ανακοινώνει εντός της ημέρας την αποστολή 30 με 50 αμερικανικών τανκ M1 Abrams.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για αποφάσεις που ξεπερνούν – για ακόμα μια φορά – τις «κόκκινες γραμμές» που είχε βάλει η Δύση όσον αφορά την εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως σύντομα η δυτική συμμαχία θα κληθεί να αποφασίσει και για το εάν θα στείλει και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο.
Ήδη η αντίδραση της Ρωσίας είναι έντονη, καθώς κάνει λόγο για εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση από τη Γερμανία που πηγαίνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε άλλο επίπεδο.

Ρωσία: Εξαιρετικά επικίνδυνη η απόφαση της Γερμανίας – Σε άλλο επίπεδο η σύγκρουση

Για εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση που μεταφέρει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε άλλο επίπεδο κάνει λόγο ο πρέσβης της Ρωσίας στη Γερμανίας Sergei Nechaev, ο οποίος σημείωσε πως η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την οριστική άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει την ιστορική της ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί.
«Για ακόμα μια φορά, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Γερμανία, όπως και οι στενότεροι σύμμαχοί της, δεν ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, ετοιμάζεται για μόνιμη κλιμάκωση και για απεριόριστη προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με όλο και πιο θανατηφόρα όπλα.
Οι «κόκκινες γραμμές» ανήκουν στο παρελθόν» υποστήριξε ο Nechaev, ο οποίος υπενθύμισε πως το Βερολίνο υιοθέτησε αυτή την απόφαση στις ημέρες της 80ης επετείου από το σπάσιμο του αποκλεισμού του Λένινγκραντ, στον οποίο πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες Σοβιετικοί πολίτες.
«Το Βερολίνο καταστρέφει τα υπολείμματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις ήδη άθλιες σχέσεις Ρωσίας – Γερμανίας ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση την πιθανότητα εξομάλυνσής τους στο άμεσο μέλλον», επισημαίνει ο Ρώσος πρέσβης.

Επαρκούν;

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια που ανακύπτει είναι εάν αυτά τα δυτικά τανκ θα είναι αρκετά για να αλλάξουν τη ροή του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι, οι οποίοι επισημαίνουν πως θα καταστρέψουν τόσο τα Leopard και τα Abrams όσο και τον υπόλοιπο στρατιωτικό εξοπλισμό της Δύσης που αποστέλλεται στην Ουκρανία, υποστηρίζουν πως αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα στο πεδίο της μάχης, πως θα αποτελέσουν εύκολο στόχο για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις και πως το μόνο που θα αλλάξει, είναι ότι τα δεινά για τους απλούς Ουκρανούς θα επιδεινωθούν.
Την εκτίμηση πάντως ότι τα δυτικά αυτά άρματα μάχης δεν θα αλλάξουν και πολλά στους πολεμικούς συσχετισμούς διατυπώνει και το BBC.
«Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι απίθανο να αποκτήσει τα 300 σύγχρονα κύρια άρματα μάχης που λέει ότι χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο.
Αλλά αν μισή ντουζίνα δυτικά έθνη παράσχουν από 14 άρματα μάχης το καθένα, τότε το σύνολο θα ανέλθει σε σχεδόν 100 – κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά» αναφέρει σε ανάλυση του το BBC.

Ανώτερα τα δυτικά τανκ

«Τα δυτικά άρματα μάχης – συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Challenger 2, των γερμανικών Leopard 2 και των αμερικανικών Abrams – θεωρούνται όλα ανώτερα από τα αντίστοιχα της σοβιετικής εποχής, όπως το T-72.
Θα παρέχουν στα ουκρανικά πληρώματα περισσότερη προστασία, ταχύτητα και ακρίβεια.
Αλλά τα δυτικά σύγχρονα άρματα μάχης δεν είναι από μόνα τους ένα θαυματουργό όπλο ή ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα.
Είναι επίσης αυτό που παρέχεται παράλληλα με αυτά.
Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια βαθμιαία αλλαγή στα βαρέα όπλα που παρέχονται από τη Δύση – συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων περισσότερων τεθωρακισμένων οχημάτων, συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών» επισημαίνει το BBC.

Πολλά «αν»…

«Εάν συνδυαστούν όλα αυτά μαζί, είναι το είδος του στρατιωτικού υλικού που απαιτείται για να διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές και να ανακαταλάβουν εδάφη.
Εάν τα ουκρανικά στρατεύματα μπορέσουν να εκπαιδευτούν και τα όπλα παραδοθούν εγκαίρως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικά στοιχεία οποιασδήποτε εαρινής επίθεσης.
Ένα στοιχείο που λείπει από τις επιθετικές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι η αεροπορική ισχύς.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Δύση να της παράσχει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη από την αρχή του πολέμου.
Μέχρι στιγμής, κανένα δεν έχει παραδοθεί» τονίζει το BBC.

Απορρίπτει μαχητικά το ΝΑΤΟ

Πάντως, το ΝΑΤΟ φαίνεται να αποκλείει – προς το παρόν – την αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
«Το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν πρόκειται να εμπλακεί.
Δεν στέλνουμε τα στρατεύματα μας ούτε τα μαχητικά του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» τονίζει ο Stoltenberg, αναφέροντας πως η συμμαχία υποστηρίζει το Κίεβο με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού προκειμένου να μπορέσει να υπερασπιστεί τα εδάφη και τους ανθρώπους του.

Πόσα και ποιοι θα στείλουν;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να στείλουν 30 με 50 Abrams, η Γερμανία τουλάχιστον 14 Leopard και η Μ. Βρετανία άλλα 14 Challenger.
Επιπλέον, η Πολωνία έχει εκφράσει και αυτήν την ετοιμότητα της να στείλει 14 Leopard ενώ στην αποστολή μικρού αριθμού Leopard προσανατολίζονται επίσης Νορβηγία και Φινλανδία.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας El Mundo αναφέρουν πως η Ισπανία είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία 53 Leopard.
4333.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης