Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,5% από την Τράπεζα του Καναδά - Προβλέπει στασιμότητα το α' εξάμηνο 2023

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,5% από την Τράπεζα του Καναδά - Προβλέπει στασιμότητα το α' εξάμηνο 2023
Στο 4,5% είναι πλέον το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας του Καναδά, το υψηλότερο επίπεδο στα τελευταία 15 χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%, το υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 15 χρόνια και δήλωσε ότι πιθανότατα θα σταματήσει σε αυτά τα επίπεδα για να μετρήσει τη σωρευτική επίδραση των αυξήσεων που έχουν προηγηθεί.
Η κίνηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων βάση δημοσκόπησης του Reuters.
Η κεντρική τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ 425 μονάδων βάσης μέσα σε 10 μήνες για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε στο 8,1% το περασμένο καλοκαίρι και επιβραδύνθηκε στο 6,3% τον Δεκέμβριο. Παρόλα αυτά παραμένει τρεις φορές πιο ψηλά από τον στόχο της τράπεζας που είναι στο 2%.
Η ανάπτυξη φέτος θα είναι ισχυρότερη από ό,τι ανέφεραν οι προβλέψεις Οκτωβρίου, αλλά αναμένεται να σταματήσει το πρώτο εξάμηνο, ανέφερε η τράπεζα στην τριμηνιαία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της, η οποία περιλαμβάνει νέες προβλέψεις.
Ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3% περίπου στα μέσα του 2023 και θα φτάσει στον στόχο εντός του 2024.
Εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως προβλέπεται, «το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο τρέχον επίπεδο ενώ θα αξιολογεί τον αντίκτυπο των σωρευτικών αυξήσεων των επιτοκίων», αναφέρεται στη δήλωση της Τράπεζας του Καναδά, και προστίθεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να αυξήσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο εάν χρειαστεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης