Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος για την πυρηνική Ρωσία στις ΗΠΑ – Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για οδό συνεννόησης με Putin

Τρόμος για την πυρηνική Ρωσία στις ΗΠΑ – Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για οδό συνεννόησης με Putin
Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Rogers, McCall και Turner ζήτησαν από την κυβέρνηση να αξιολογήσει εάν η στάση της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση ή την παραβίαση της συνθήκης New Start
Σχετικά Άρθρα
Να διαπιστώσει αν η Ρωσία συμμορφώνεται με τη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden οι επικεφαλής τριών επιτροπών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών πως η μοναδική εναπομένουσα συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Ειδικότερα, οι πρόεδροι των επιτροπών Ενόπλων Υπηρεσιών, Εξωτερικών Υποθέσεων και Πληροφοριών της Βουλής έχουν ζητήσει «αποφασιστικότητα»…
Η ανησυχία του Κογκρέσου προκλήθηκε από την απόφαση της Ρωσίας πέρυσι να αναστείλει τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της New Start και την επακόλουθη άρνησή της να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της.
Σημειώνεται πως ο φόβος ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία εντείνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Rogers, McCall και Turner ζήτησαν από την κυβέρνηση να αξιολογήσει εάν η στάση της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση ή την παραβίαση της συνθήκης.
Όπως είπαν, οι ρωσικές ενέργειες και δηλώσεις κατά των ΗΠΑ εγείρουν «σοβαρές επιφυλάξεις περί συμμόρφωσης».
«Η μη συμμόρφωση θα συνέβαινε σε μια μοναδικά επικίνδυνη περίοδο που τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσια τους, το Ιράν. . . συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα και η Βόρεια Κορέα κροταλίζει την πυρηνική της σπάθη» έγραψαν οι εκπρόσωποι στην επιστολή.
Ο Rogers είπε στους FT ότι πιστεύει πως η Ρωσία «παραβιάζει ξεκάθαρα» τη συνθήκη και η κυβέρνηση Biden «θα έπρεπε να το πει».
Κατηγόρησε δε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τη New Start ως μοχλό για να προσπαθήσει να ενισχύσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το New Start για να εκφοβίσει τις ΗΠΑ και άλλα έθνη από το να παρέχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν το 2021 για πενταετή παράταση της συνθήκης, η οποία περιορίζει και τις δύο χώρες σε 1.550 αναπτυγμένα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.
Οι ενέργειες της Ρωσίας όμως έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορεί να δυσκολευτούν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία το 2026, η οποία θα άφηνε τον κόσμο χωρίς έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Τι λέει η Ρωσία

Από τη μεριά της, η Ρωσία επέμεινε ότι τηρεί τη συνθήκη, αλλά έθεσε εν αμφιβόλω την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διακόπτουν τον διάλογο για το New Start και είπε ότι η Μόσχα περιμένει την Ουάσινγκτον να αναλάβει την πρωτοβουλία.
«Δεν θα τρέξουμε από πίσω τους για να τους πούμε, “ας γίνουμε ξανά φίλοι”. Γνωρίζουν ότι είμαστε σοβαροί και θα ανταποκριθούν σοβαρά εάν μας φερθούν σοβαρά», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης