Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ώρα αποφάσεων για Σερβία - Κόσοβο - Το σχέδιο ΗΠΑ - ΕΕ- Τι συμβαίνει με τη Ρωσία

Ώρα αποφάσεων για Σερβία - Κόσοβο - Το σχέδιο ΗΠΑ - ΕΕ- Τι συμβαίνει με τη Ρωσία
Οι πρώτες ενδείξεις για αλλαγή στάσης της Σερβίας απέναντι την Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Η ευρωπαϊκή πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας φαίνεται ότι ικανοποιεί την κυβέρνηση του Κοσόβου, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βελιγράδι.
«Η πρόταση που είναι γνωστή και ως γαλλογερμανικό σχέδιο μπορεί να αποτελέσει καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος στο διάλογο» δήλωσε, σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Curty.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την αιφνίδια επίσκεψη του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ Miroslav Lajcak στην Πρίστινα.
Ο Miroslav Lajcak έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Κόσοβο χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια αναγγελία της επίσκεψης.
Σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα στην διαδικασία του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας. Αναφέρει επίσης ότι με το πρωθυπουργό του Κοσόβου συμφώνησαν από κοινού για την ανάγκη εφαρμογής όλων των συμφωνιών που υπεγράφησαν στο παρελθόν. Προφανώς ο Μίροσλαβ Λάιτσακ αναφέρεται στην Συμφωνία των Βρυξελλών από το 2013 και τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων κάτι που αρνείται να εφαρμόσει η Πρίστινα.
Ο Albin Curty ωστόσο, δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματα του Miroslav Lajcak  από την χθεσινοβραδινή τους συνάντηση αφού, σήμερα, επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι «η συμφωνία για την σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων δεν πέρασε το τεστ του Συντάγματος».

Αναμονή από Σερβία - Τί συμβαίνει με τη Ρωσία

Το επίσημο Βελιγράδι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα αποδεχθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο ως βάση διαπραγματεύσεων. Η απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα και αφού προηγηθεί συζήτηση για το θέμα στην βουλή όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Alexander Vucic.
Εν τω μεταξύ, επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο στην Σερβία το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic - για πρώτη φορά - άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση το Βελιγράδι και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι που είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των Βρυξελλών για την πρόοδο της Σερβίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.
«Καταδικάζουμε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και έτσι ψηφίσαμε στα διεθνή όργανα.
Το αν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία είναι άλλο θέμα.
Δεν είναι θέμα χρόνου ή προθεσμιών, είναι θέμα που αφορά τα πολιτικά και οικονομικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο Ντάτσιτς στο ειδησεογραφικό δίκτυο EURACTIV Serbia.
Μία άλλη ένδειξη, επίσης, ότι η Σερβία μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι στην Ρωσία αποτελεί και η ορολογία που χρησιμοποίησε στην ομιλία της, κατά τα εγκαίνια λειτουργίας του EURACTIV στην Σερβία, η πρωθυπουργός Anna Brnabic η οποία μίλησε για «ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης