Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόρμουλα για την υφαρπαγή των παγωμένων ρωσικών assets από την ΕΕ – Ελβετία: Παραβιάζεται το κράτος δικαίου

Φόρμουλα για την υφαρπαγή των παγωμένων ρωσικών assets από την ΕΕ – Ελβετία: Παραβιάζεται το κράτος δικαίου
H Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ είπε στους διπλωμάτες ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι νομικά εφικτό...
Σχετικά Άρθρα
Τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, περιουσιακά στοιχεία 33,8 δισεκ. ευρώ της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, με σκοπό να σταλούν στην Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της, έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ είπε στους διπλωμάτες ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι νομικά εφικτό, εφόσον δεν απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά στοιχεία και πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως χρόνος λήξης, εστίαση σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία και σαφήνεια ότι το κεφάλαιο και οι τόκοι θα επιστραφούν στη Ρωσία κάποια στιγμή.
Η ΕΕ διερευνά επιλογές για τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο.
Αξιωματούχοι της ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για μια τέτοια κίνηση και το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ιδιαίτερα λόγω της χρήσης παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεπαγόταν, πράγματι, ορισμένους κινδύνους.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, νομικοί εξήγησαν ότι εάν υπήρχε απώλεια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαχείρισης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, θα έπρεπε να δοθεί αποζημίωση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ή από τα κράτη-μέλη. 
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής δομής για τη διαχείριση των ρωσικών παγωμένων κεφαλαίων. 
Η δήλωση αναφέρει ότι η Δύση έχει υφάρπάξει περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και 19 δισεκατομμύρια ιδιωτικά κεφάλαια ρωσικών επιχειρήσεων. 
Σύμφωνα με τη von der Leyen, «μετά την άρση των κυρώσεων, αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία θα αποζημιώσει πλήρως τη ζημιά που προκλήθηκε στην Ουκρανία». 
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova χαρακτήρισε κλοπή την κατάσταση με τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ευρώπη. 
Σύμφωνα με αυτήν, αυτό συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα - από το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πολυάριθμες παράνομες και παράλογες αποφάσεις για δέσμευση της περιουσίας Ρώσων πολιτών και εταιρειών, και τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τα δημόσια κεφάλαια, εννοώντας τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. 

Παραβιάζει το κράτος δικαίου 

Η μεταφορά «παγωμένων ρωσικών περιουσιακών» στοιχείων στην Ουκρανία θα παραβίαζε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιοκτησία, δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας Guy Parmelin, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Matin Dimanche την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023. 
«Στην Ελβετία, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι θεμελιώδες και κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. 
Έτσι, η κατασχεση περιουσιακών στοιχείων από μια χώρα ή άτομα από μια χώρα για μεταφορά σε άλλη φαίνεται αδύνατη δεδομένου του υπάρχοντος νομικού πλαισίου», εξήγησε ο αξιωματούχος. 
Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που «θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση», δεν έχουν λάβει ακόμη αυτή την απόφαση. 
«Είμαστε κράτος δικαίου. 
Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους», συνόψισε ο Guy Parmelin. 
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis δήλωσε ότι η Βέρνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρήσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για αυτό. 
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού τμήματος εξωτερικών υποθέσεων, Ignazio Cassis, η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα απαιτήσει αλλαγές στη διεθνή και εθνική νομοθεσία και «η Ελβετία πιθανότατα θα πρέπει να διεξαγάγει λαϊκή ψηφοφορία για αυτό το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης