Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Toyota διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο τον επικεφαλής της Lexus, Koji Sato

tags :
Η Toyota διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο τον επικεφαλής της Lexus, Koji Sato
Ο Koji Sato, 53 ετών, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Lexus, της μάρκας αυτοκινήτων πολυτελείας της Toyota, θα γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος
Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η Toyota Motor Corp, ανακοίνωσε σήμερα πως ο Akio Toyoda θα παραιτηθεί από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και θα παραδώσει το πηδάλιο της ιαπωνικής εταιρείας σε μια περίοδο που αυτή αντιμετωπίζει την πρόκληση της προσαρμογής στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Ο Koji Sato, 53 ετών, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Lexus, της μάρκας αυτοκινήτων πολυτελείας της Toyota, θα γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Ο νυν πρόεδρος Takeshi Uchiyamada θα παραιτηθεί από τον τίτλο του προέδρου, αλλά θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Toyoda θα γίνει πρόεδρος στο πλαίσιο μιας σειράς αλλαγών που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Το ζήτημα του ποιος θα διαδεχθεί τον Toyoda, τον 66χρονο εγγονό του ιδρυτή της εταιρείας, απασχολούσε όλο και περισσότερο τους επενδυτές.
Όμως ο χρόνος της ανακοίνωσης της διαδοχής αιφνιδίασε.
Υπό τον Toyoda, η αυτοκινητοβιομηχανία υιοθέτησε μια βραδεία προσέγγιση στα ηλεκτρικά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι η υβριδική τεχνολογία, της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος με το Prius, θα παραμείνει σημαντική μαζί με τις επενδύσεις της εταιρείας στο υδρογόνο.
Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε επικρίσεις από επενδυτές και ακτιβιστές, οι οποίοι άλλοτε επαινούσαν τις τεχνολογικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της εταιρείας.
Ο Toyoda δήλωσε πως αποστολή του Sato θα είναι να μεταμορφώσει την Toyota σε μια «εταιρεία κινητικότητας», χωρίς να διευκρινίσει τι θα επιφέρει αυτή η στρατηγική.
Ο Sato δήλωσε πως ο Τογιόντα του πρότεινε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο τέλος της χρονιάς, όταν ήταν και οι δύο στην Ταϊλάνδη για μια εκδήλωση για να γιορτάσουν την 60η επέτειο της παρουσίας της Toyota εκεί. «Μπορείς να γίνεις ο διευθύνων σύμβουλος;», λέει ο Σάτο πως τον ρώτησε ο Toyoda.
«Δεν ήξερα πώς να απαντήσω», συνέχισε ο Sato.
«Νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο».
Ο Akio Toyoda έπλεξε σήμερα το εγκώμιο των αρετών του διαδόχου του σε μια ονλάιν συνέντευξη Τύπου, κάνοντας ιδιαίτερα λόγο για τα «νιάτα» του, την αγάπη του για τα αυτοκίνητα και το δυναμισμό της ομάδας του.
«Για να προωθήσουμε την αλλαγή σε μια εποχή που το μέλλον είναι απρόβλεπτο, ο επικεφαλής οφείλει να συνεχίσει να βρίσκεται στη γραμμή του μετώπου. Γι' αυτό, η αντοχή, η ενέργεια και το πάθος είναι απαραίτητα», εξήγησε ο Toyoda.
«Είναι νέος και έχει συναδέλφους στο ίδιο μήκος κύματος, επίσης περιμένω ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει τα όρια που δεν μπόρεσα ο ίδιος να ξεπεράσω», πρόσθεσε.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επισημοποιηθούν κατά την τακτική γενική συνέλευση του ομίλου αργότερα φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης