Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εάν αυτό δεν είναι ομολογία, τότε τι είναι; - Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρετίζει το σαμποτάζ στους Nord Stream

Εάν αυτό δεν είναι ομολογία, τότε τι είναι; -  Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρετίζει το σαμποτάζ στους Nord Stream
Η έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream έκανε την αμερικανική διοίκηση πολύ χαρούμενη, παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές η Nuland
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Αποτελεί επίσημη ομολογία των ΗΠΑ για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, χωρίς περιστροφές και μισόλογα.
Η Ρωσία ήδη κατήγγειλε την κυβέρνηση Biden, πως βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου.
Πάντως προκαλεί απορία πως μία τόσο έμπειρη διπλωμάτης, όπως η Victoria Nuland έκανε μία τόσο κατηγορηματική ομολογία για τη δολιοφθορά.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις κατά τη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας πανηγύρισε για την καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, λόγω του σαμποτάζ στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο από την κατάθεσή της στη Γερουσία επαινεί την πράξη, που όπως είπε, μετέτρεψε τον Nord Stream 2 σε «ένα κομμάτι μέταλλο στον βυθό της θάλασσας».
Στην ακρόαση, η Nuland ερωτήθηκε από τον Τεξανό γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ted Cruz σχετικά με το ζήτημα των προηγούμενων κυρώσεων κατά του Nord Stream 2 και πόσο αποτελεσματικές πιστεύει ότι ήταν.

Ένα κομμάτι μέταλλο στον βυθό

Η Nuland και ο Cruz είχαν μια ανταλλαγή απόψεων βασισμένη σε γεγονότα που ακολούθησαν.
Τότε ήταν που έκανε το σχόλιο – έκπληξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως και εσύ, νομίζω ότι η διοίκηση (σ.σ.ΗΠΑ) είναι πολύ χαρούμενη που γνωρίζει ότι ο Nord Stream 2 είναι τώρα ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό της θάλασσας», είπε η Nuland χαρούμενη ολοφάνερα.
Η λέξη «χαρούμενη» δεν ακούγεται συχνά από δυτικούς αξιωματούχους για να αναφερθούν στο σαμποτάζ - σίγουρα όχι στην Ευρώπη τουλάχιστον.
Η Nuland συνέχισε ισχυριζόμενη, ωστόσο, ότι προηγουμένως πίεσε σκληρά για να «αποτρέψει αυτόν τον πόλεμο» στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Η προφανής χαρά

Αλλά δεδομένης της προφανούς χαράς της για τον Nord Stream 2 που μετατράπηκε σε «ένα κομμάτι μέταλλο» μετά από μια έκρηξη δολιοφθοράς από άγνωστους δράστες, εύλογα μπορεί να αμφιβάλλει κάποιος εάν ήθελε στην πραγματικότητα ειρήνη.
Η Ρωσία, και ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμβουλοι και διπλωμάτες του ΟΗΕ έχουν δείξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως ενόχους για το σαμποτάζ στους αγωγούς, λέγοντας ότι μόνο η Ουάσιγκτον είχε να κερδίσει τα πάντα από τη συγκεκριμένη δολιοφθορά.

Ρωσία: Η κυβέρνηση Biden έδωσε το πράσινο φως για την τρομοκρατική επίθεση

Σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova με αφορμή την παραδοχή της υφυπουργού Εξωτερικών Victoria Nuland ότι η αμερικανική διοίκηση είναι ιδιαίτερα χαρούμενη από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.
Σύμφωνα με τη Zakharova τέτοια λόγια από υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικό «αποτελούν απόδειξη της έγκρισης της κυβέρνησης Biden για τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή πολιτικών υποδομών και την υπονόμευση της ενεργειακής ασφάλειας».

agogoi.jpg
Παγιδεύτηκε η Ευρώπη

Η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream έκαναν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει ότι εξαρτάται από την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Oleg Syromolotov σε συνέντευξή του στο TASS το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023.
«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση γιατί έδειξε κατηγορηματικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους πελάτες του φυσικού αερίου μας, ότι βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση.
Στην πραγματικότητα, τους αρνήθηκε την ευκαιρία να αγοράσουν το εμπόρευμα που είναι κρίσιμο για τις οικονομικές τους δραστηριότητες σε προσιτές τιμές και το πληρώνουν έωτα πανάκριβα», δήλωσε.
Το προφανές είναι ότι οι ΗΠΑ επέβαλλαν την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο και είχαν δύο άμεσα κέρδη: Πρώτον, τεράστια κέρδη για τις ενεργειακές τους εταιρείες από την προμήθεια LNG με τάνκερ.
Δεύτερο, τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος εκ μέρους των δυτικών εταιρειών, εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, μεταφοράς κλπ.
«Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο σκληρά χτυπήθηκαν η οικονομία και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η ευημερία των πολιτών τους», πρόσθεσε ο Syromolotov.


Η σκοτεινή πραγματικότητα

Σε άρθρο του Reuters το οποίο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 επισημαίνεται ότι η Ευρώπη έχει τιθασεύσει την ενεργειακή της πείνα .
Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιόρισε σοβαρά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς το μπλοκ των 27 εθνών πέρυσι, ανεβάζοντας την τιμή των ορυκτών καυσίμων και αναγκάζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βρουν γρήγορα τρόπους να χρησιμοποιούν την ενέργεια με φειδώ.
Αλλά η επιτυχία στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου κρύβει μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανάλωσε 412 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πέρυσι, ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που ισοδυναμεί με πτώση 12%.
Μέρος της πτώσης οφείλεται στις προσπάθειες των οικογενειών και των εταιρειών να περιορίσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς φυσικού αερίου.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από έξυπνους μετρητές, η γερμανική εταιρεία Tado διαπίστωσε ότι το 76% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών μείωσε την εσωτερική θερμοκρασία, η οποία έπεσε σχεδόν κατά 1 βαθμό Κελσίου κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Στη Γερμανία, η βιασύνη για την εξεύρεση πιο αποτελεσματικών τρόπων θέρμανσης κτιρίων οδήγησε σε εκπληκτική αύξηση 53% στις πωλήσεις αντλιών θερμότητας από το προηγούμενο έτος.
Ένας πιο ήπιος χειμώνας όσον αφορά τις θερμοκρασίες έχει επίσης βοηθήσει.
Ωστόσο, όλες οι οικονομίες δεν αφορούσαν την πιο πράσινη συμπεριφορά. Περίπου το ήμισυ της μείωσης της ζήτησης για βιομηχανικό αέριο, την οποία ο IEA εκτιμά στα 25 bcm, οφειλόταν στη στροφή των εταιρειών σε πιο ρυπογόνες πηγές ενέργειας όπως το μαζούτ ή το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου.
Και τα δύο ήταν φθηνότερα από το φυσικό αέριο από το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Independent Commodity Intelligence Services.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης