Διεθνή

Βρετανία: Νέο σκάνδαλο στους Συντηρητικούς – Εκτός κυβέρνησης ο πρόεδρος του κόμματος, επειδή «ξεχνούσε» να πληρώσει φόρους

Βρετανία: Νέο σκάνδαλο στους Συντηρητικούς – Εκτός κυβέρνησης ο πρόεδρος του κόμματος, επειδή «ξεχνούσε» να πληρώσει φόρους
Ο Zahawi, ο οποίος ήταν επίσης ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι ήταν «απρόσεκτος» με τους φόρους του και πρέπει να διευθετήσει ένα αναδρομικό φόρο πολλών εκατομμυρίων λιρών
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak απέπεμψε την Κυριακή (29/1/2023) τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος από την κυβέρνηση τον Nadhim Zahawi, αφού μια ανεξάρτητη έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα.
Ο Zahawi, ο οποίος ήταν επίσης ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι ήταν «απρόσεκτος» με τους φόρους του και πρέπει να διευθετήσει ένα αναδρομικό φόρο πολλών εκατομμυρίων λιρών.
Αυτό –και η αποκάλυψη ότι του είχε επίσης επιβληθεί πρόστιμο επειδή δεν ήταν συνεπής με τις καταβολές των οφειλών - οδήγησαν σε αυξανόμενες πιέσεις από τους Συντηρητικούς στον Sunak για να τον αποπέμψει.
Το όλο ζήτημα έδωσε το έναυσμα στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer να κατηγορήσει τον Sunak ότι είναι «απελπιστικά αδύναμος» επειδή δεν απέπεμψε τον Zahawi και γιατί συνέδεσε τις φορολογικές υποθέσεις του πρώην υπουργού με της συζύγου του πρωθυπουργού Ashkata Murty, η οποία δεν υπόκειται στο φορολογικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αφού στάθηκε αρχικά στο πλευρό του Zahawi, ο Sunak άρχισε έρευνα για τη φορολογική συμπεριφορά του πρώην υπουργού στις 14/1/2023.
«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Ανεξάρτητου Συμβούλου διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα», σημείωσε σε επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης