Διεθνή

Εrdogan: Ίσως υποστεί σοκ η Σουηδία από την απόφασή μας να στηρίξουμε τη Φινλανδία για είσοδο στο ΝΑΤΟ

Εrdogan: Ίσως υποστεί σοκ η Σουηδία από την απόφασή μας να στηρίξουμε τη Φινλανδία για είσοδο στο ΝΑΤΟ
Το μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
«Εάν χρειαστεί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ), μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία.
Η Σουηδία θα πάθει σοκ όταν δώσουμε διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ακροδεξιός αρχηγός το κόμματος «Σκληρή Πορεία» έκαψε το Κοράνι στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη , έχοντας προηγουμένως λάβει άδεια από τις σουηδικές αρχές για αυτή την ενέργεια.
Ο Erdogan προειδοποίησε ότι μετά από αυτό, η Σουηδία δεν πρέπει να υπολογίζει στην υποστήριξη της Άγκυρας για την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι συμφωνιες

Την προηγούμενη μέρα, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Tobias Billström.δήλωσε ότι με φόντο τα όσα συνέβησαν, η διαδικασία ένταξης του βασιλείου στη συμμαχία ανεστάλη.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συμφωνίες με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών-μελών του στρατιωτικού μπλοκ τον Ιούλιο.
Με τη σειρά του, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto επέτρεψε τη συνέχιση της εξέτασης της αίτησης της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωριστά από τη Σουηδία, αλλά στη συνέχεια πήρε πίσω τα λόγια του. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu  επισλημανε ότι η Άγκυρα δεν έχει λάβει τέτοιες προτάσεις από το Ελσίνκι.
Η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στη διαδικασία επικύρωσης των αιτήσεων προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όπου 28 από τις 30 χώρες έχουν εγκρίνει την ένταξη τους, με εξαίρεση την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Διπλωματική πηγή ανέφερε στις 24 Ιανουαρίου ότι οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν επ' αόριστον κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης