Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές εν όψει κεντρικών τραπεζών - O DAX -0,4%

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές εν όψει κεντρικών τραπεζών - O DAX -0,4%
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών  Fed, EKT και BoE.
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι έτοιμες να αυξήσουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τροφοδοτώντας την ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι το ράλι-ρεκόρ της αγοράς ομολόγων αυτού του μήνα υποτιμά τις αυξανόμενες ενδείξεις για επίμονο πληθωρισμό.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3% στις 15.105 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,14% στις 7.753 μονάδες. 
Στις 7.073 μονάδες με πτώση 0,3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,15% στις 26.390 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,13% στις 9.046 μονάδες.
Το φυσικό αέριο ενισχύεται στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου να σημειώνει άνοδο 3% στα 57 ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το συμβόλαιο του Brent υποχωρεί 0,7% στα 85,83 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,8% στα 79,09 δολ. το βαρέλι.

«Βουτιά» 2,8% στο Χονγκ Κονγκ με το βλέμμα στη Fed

Απώλειες καταγράφουν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς επικράτησε επιφυλακτικότητα εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve. 
O Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,8% στις 22.036 μονάδες.
Οι κινεζικοί δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite αυξήθηκαν κατά 1,2% και 0,7% αντίστοιχα, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η οικονομία της Κίνας υποστηρίχθηκε περαιτέρω από τις πρώτες διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους χωρίς περιορισμούς COVID εδώ και τρία χρόνια.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα εγχώρια ταξίδια και η κατανάλωση σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη την περασμένη εβδομάδα. 
Η κινεζική κυβέρνηση επανέλαβε επίσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι σχεδιάζει να στηρίξει τις δαπάνες και να προωθήσει την τοπική κατανάλωση.
Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας αποτελεί καλό οιωνό για τις ευρύτερες ασιατικές αγορές, δεδομένης της εξάρτησής τους από τη χώρα ως εμπορικό εταίρο.
Δεδομένου όμως ότι η χώρα αντιμετωπίζει επίσης το χειρότερο μέχρι στιγμής ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19, ο χρόνος μιας τέτοιας ανάκαμψης παραμένει αβέβαιος.
Οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την κινεζική επιχειρηματική δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσουν κατά πόσο η οικονομία ωφελήθηκε από τη μείωση των μέτρων κατά του COVID.

Γερμανία: Συρρίκνωση ΑΕΠ κατά 0,2% το δ' 3μηνο του 2022 - Διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ελαφρά συρρίκνωση παρουσίασε η γερμανική οικονομία κατά το δ' τρίμηνο του 2022, διαψεύδοντας τις προ λίγων μηνών εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση, καθώς ο ήπιος χειμώνας και τα κυβερνητικά μέτρα περιόρισαν το πλήγμα από την άνοδο των τιμών ενέργειας.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δημοσιεύθηκαν σήμερα (30/1/2023).
Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τη στασιμότητα που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, και επίσης χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση που έδωσε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Ιανουαρίου, που υποδήλωνε μια επίπεδα οικονομία. 
Η χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, που είχε στηρίξει τη γερμανική οικονομία τα τρία πρώτα τρίμηνο του 2022, ήταν ο κύριος μοχλός της συρρίκνωσης.
Το outlook της γερμανικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, τα δημοσιονομικά πακέτα της κυβέρνησης και η άρση του lockdown στην Κίνα είναι πιθανό να στηρίξουν τη δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 0,2% το 2023, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναβαθμίζοντας τη φθινοπωρινή πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,4%,
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική φέτος εν μέσω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων και το σενάριο μιας ήπιας ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης