Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% το δ' 3μηνο του 2022 - Διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση

Γερμανία - Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% το δ' 3μηνο του 2022 - Διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση
Τα μέτρα της κυβέρνησης και ο ήπιος χειμώνας μετρίασαν το πλήγμα από την άνοδο των τιμών ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Ελαφρά συρρίκνωση παρουσίασε η γερμανική οικονομία κατά το δ' τρίμηνο του 2022, διαψεύδοντας τις προ λίγων μηνών εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση, καθώς ο ήπιος χειμώνας και τα κυβερνητικά μέτρα περιόρισαν το πλήγμα από την άνοδο των τιμών ενέργειας.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δημοσιεύθηκαν σήμερα (30/1/2023).
Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τη στασιμότητα που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, και επίσης χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση που έδωσε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Ιανουαρίου, που υποδήλωνε μια επίπεδα οικονομία.
Η χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, που είχε στηρίξει τη γερμανική οικονομία τα τρία πρώτα τρίμηνο του 2022, ήταν ο κύριος μοχλός της συρρίκνωσης.
Το outlook της γερμανικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, τα δημοσιονομικά πακέτα της κυβέρνησης και η άρση του lockdown στην Κίνα είναι πιθανό να στηρίξουν τη δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 0,2% το 2023, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναβαθμίζοντας τη φθινοπωρινή πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,4%,
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική φέτος εν μέσω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων και το σενάριο μιας ήπιας ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης