Τελευταία Νέα
Διεθνή

Allianz Trade: Ακριβότερο κατά 40% το ενεργειακό κόστος για τις γερμανικές επιχειρήσεις

Allianz Trade: Ακριβότερο κατά 40% το ενεργειακό κόστος για τις γερμανικές επιχειρήσεις
Οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν τα εταιρικά κέρδη σε όλη την Ευρώπη κατά 1-1,5%
Η γερμανική βιομηχανία πρόκειται να πληρώσει περίπου 40% περισσότερο για την ενέργεια το 2023 από ό,τι το 2021, πριν από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει μελέτη της Allianz Trade.
"Το μεγάλο σοκ των ενεργειακών τιμών εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις", δήλωσε η Allianz Trade, η ασφαλιστική εταιρεία πιστώσεων.
Το 2022, οι υψηλότεροι εταιρικοί λογαριασμοί κοινής ωφέλειας περιορίστηκαν καθώς οι μεγάλοι χρόνοι μετάδοσης από τις αγορές χονδρικής και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις μετρίασαν το άμεσο πλήγμα από την εκτίναξη των τιμών καθώς η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές καυσίμων προς τη Δύση.

Η επίδραση στα εταιρικά κέρδη

Οι αυξήσεις των τιμών θα πλήξουν τα εταιρικά κέρδη σε όλη την Ευρώπη κατά 1-1,5% και θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες επενδύσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Γερμανίας θα ανέλθουν σε 25 δισ. ευρώ, εκτιμά η Allianz Trade.
Ωστόσο, τα οικονομικά των γερμανικών εταιρειών είναι εύρωστα και ένα κρατικό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου θα βοηθούσε, πρόσθεσε.
Οι φόβοι ότι η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβιομηχάνιση και απώλεια της ανταγωνιστικότητας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν υπερβολικοί, διότι το κόστος εργασίας και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μεταποίηση από ό,τι οι τιμές της ενέργειας, ανέφερε η μελέτη.
Επίσης, ενώ οι εξαγωγείς έχαναν μερίδια αγοράς σε τομείς όπως τα αγροτικά τρόφιμα, τα μηχανήματα, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, τα μέταλλα και οι μεταφορές, οι σχετικοί ωφελημένοι τείνουν να είναι Ασιάτες, μεσανατολίτες και Αφρικανοί και όχι Αμερικανοί, πρόσθεσε.

Κυβερνητικές στηρίξεις

Η εφάπαξ πληρωμή της γερμανικής κυβέρνησης για να βοηθήσει τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με τις τιμές του φυσικού αερίου -το πρώτο στάδιο ενός πακέτου που θα συμπληρωθεί με αναδρομικά ανώτατα όρια τιμών που θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Μάρτιο- έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Το Βερολίνο έχει προβλέψει 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή, αλλά το υπουργείο δήλωσε ότι τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι το τελικό κόστος, καθώς πολλές επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για την ενίσχυση.
Έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης