Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωρολογιακή βόμβα χρέους βλέπει η Universa Investments - Που θα «σκάσει»

Ωρολογιακή βόμβα χρέους βλέπει η Universa Investments - Που θα «σκάσει»
Το Universa είναι ένα λεγόμενο αμοιβαίο κεφάλαιο tail-risk, σχεδιασμένο για να προστατεύει τους επενδυτές κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων συνθηκών της αγοράς
Η Universa Investments, το hedge fund που συμβουλεύεται ο συγγραφέας του βιβλίου "Ο Μαύρος Κύκνος" Nassim Taleb, προειδοποίησε τους πελάτες της ότι τα διογκούμενα χρέη σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμα να προκαλέσουν καταστροφή στις αγορές που θα συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση.
"Πρόκειται αντικειμενικά για τη μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα στην οικονομική ιστορία - μεγαλύτερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, και πιθανότατα με παρόμοιες συνέπειες στην αγορά", έγραψε ο Mark Spitznagel, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας, σε επιστολή προς τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα.
Την Παρασκευή, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά δεν θέλησε να υποβαθμίσει τους κινδύνους ύφεσης.
Ενώ το μοντέλο του Bloomberg Economics τοποθετεί τις πιθανότητες ύφεσης φέτος στο 100%, ορισμένοι προβλέπουν μια ήπια ύφεση λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και της χαλάρωσης του πληθωρισμού.
Το Universa είναι ένα λεγόμενο αμοιβαίο κεφάλαιο tail-risk, σχεδιασμένο για να προστατεύει τους επενδυτές κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων συνθηκών της αγοράς.
Αυτού του είδους τα ταμεία έχουν κίνητρο να προβλέπουν άσχημες οικονομικές συνθήκες, καθώς ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς.

"Πολύ μεγάλη μόχλευση

Ο Spitznagel επικρίνει εδώ και καιρό τις κεντρικές τράπεζες για τη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προβλέποντας πέρυσι ότι "αν αυτή η πιστωτική φούσκα σκάσει ποτέ, θα είναι η πιο καταστροφική αποτυχία της αγοράς που έχει βιώσει ποτέ κανείς".
Στην επιστολή αυτής της εβδομάδας, πρόσθεσε νέα φλογερή ρητορική γύρω από τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους.
"Η διόρθωση που κάποτε ήταν φυσική και υγιής έχει αντίθετα μετατραπεί σε μια μεταδοτική κόλαση ικανή να καταστρέψει εντελώς το σύστημα", έγραψε.
"Ο κόσμος είναι απλά πολύ μοχλευμένος σήμερα, το οικοδόμημα του χρέους είναι απλά πολύ μεγάλο".
Οι διαχειριστές hedge funds έχασαν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την LCH Investments, προκαλώντας μια συζήτηση σχετικά με τους τρόπους προετοιμασίας για μια ύφεση.
Η στρατηγική της Universa θα μπορούσε να έχει 402% μέση απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου αν ο S&P 500 πέσει 10% σε ένα μήνα, σύμφωνα με τον Spitznagel.
Η ίδια απόδοση θα μπορούσε να είναι 10.251% εάν ο δείκτης κατέρρεε κατά 30%, ανέφερε στην επιστολή.
"Αυτό το προφίλ αποπληρωμής είναι η βασική ικανότητα της Universa", δήλωσε ο Spitznagel.
"Το βελτιώνουμε εδώ και δεκαετίες".
Η Universa δεν διευκρίνισε τις αποδόσεις της για το 2022, όταν ο S&P 500 ολοκλήρωσε το έτος με πτώση 19,4%.

Προβλέψεις για την Ημέρα της Κρίσεως

Ο Spitznagel και ο Taleb έχουν κρούσει και στο παρελθόν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία, και δεν επαληθεύονται όλες οι προφητείες καταστροφής.
Τον Οκτώβριο του 2013, ο Spitznagel δήλωσε στο CNBC ότι η αγορά ήταν έτοιμη για ένα "μεγάλο κραχ" και θα μπορούσε να πέσει έως και 40%.
Παρά τις περιόδους αστάθειας της αγοράς, ο S&P 500 γενικά ανέβαινε μέχρι τον Μάρτιο του 2020 - όταν κατέρρευσε μετά το κλείσιμο της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία.
Ενώ ο Spitznagel προβλέπει μια ύφεση που θα μοιάζει με ύφεση κατά την περίοδο της ύφεσης φέτος, πολλοί αναλυτές και οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση θα κάνει μικρή ζημιά στην αμερικανική οικονομία.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi, έγραψε αυτόν τον μήνα ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει μια ολοκληρωτική ύφεση, αλλά θα αντιμετωπίσει υψηλότερη ανεργία και στασιμότητα στην ανάπτυξη.
"Πείτε το μια αργή ύφεση", έγραψε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης